Ha a városban szabadon megközelíthető Duna-parti részeket keressük, akkor a Népsziget közelében lévő Foka-öböl környéke is kiemelt találkozási pont lett mára. Az elmúlt években rohamosan fejlődik a XIII. kerület: izgalmas, előremutató projektekkel, menő és környezettudatos óvodákkal és rengeteg új építésű, emberközpontú lakóövezettel telik meg a Vizafogó városrész. Az egykori Duna-parti ipari környék helyét felváltotta az otthon és a kikapcsolódás terepe, ahol a főváros egyik egyedi, zöld szemléletű lakóingatlana, a Duna Terasz Grande fejlesztése zajlik.

Budapest és a Duna kapcsolata szervesen összekapcsolódik, mégis viszonylag kevés olyan hely van, ahol közvetlen közel lehetünk a városképet meghatározó folyóhoz – holott egyre nagyobb igényünk van rá. A XIII. kerület Duna-partja, vagyis a Foka-öböl és környezete szerencsére pont ilyen. Itt szabadon sétálhatunk a kavicsos parton, kacsázhatunk, nézhetjük a naplementét, miközben beleveszünk a természetes környezet látványába. 

Az egykori ipari terület mára az otthon és a kikapcsolódás helyszíne lett. Az elmúlt években felértékelődtek a természetközeli, jó levegőjű és tágas zöldterületek, hiszen ezek páratlan rekreációs lehetőségeket rejtenek, így tökéletes lokációt biztosítanak a lakóingatlan-fejlesztéseknek.

A Duna Terasz Lakónegyed története 13 évvel ezelőtt indult: a Vizafogó városrész vízpartjának közelében 10 hektárnyi területet ölel fel. A Turóc utca és a Rákos-patak torkolata közötti részen, amit egyik oldalról a Cserhalom utca, a másikon a Foka-öböl határol, 2009-ben 362 lakással épült fel az első lakópark. Ezt 2019-ben követte a Duna Terasz Premium 322 lakással, a Cserhalom utcán sétálva pedig már látszik, ahogy épül a következő ütem, a Duna Terasz Grande.

A Foka-öböl környéke egy Duna-parti városnegyed, ahová szívesen költöznek a családosok, hiszen a vízpart közelsége, a csend, a rekreációs lehetőségek és a rengeteg játszótér ideális számukra. Sőt, ahogy a Duna Terasz Lakónegyed minden egyes épületében, úgy a kivitelezés alatt álló Duna Terasz Grandénél is családbarát lakásmixek kialakítására törekedtek a fejlesztők és a tervezők egyaránt. 

A funkcionalista, egyedi építészeti megoldások élhető, szerethető és lakóközösséget teremtő tereket eredményeznek.Duna Terasz Grande épületeinél már alap volt a környezettudatos zöldmegoldások alkalmazása, zéró emissziós – vagyis minimális erőforrás-felhasználású – épületek épülnek, a 2-es épület tetején extenzív zöldtetővel. A fejlesztés megvalósulásával több mint 14.000 m2-nyi zöldfelülettel, közel száznegyven fával, több mint 26.000 örökzöld, lombhullató fenyő-cserjével bővül a környék.

A tájépítészeti kialakítás nemcsak a közösségépítést, de a lakók komfortérzetét is erősíti, így a Duna-part és a Népsziget természetessége mellett az épületek növényekben gazdag belső udvara, a privát és a közösségi kertek zöldje is a jóllétet biztosítja.

A Foka-öböl környéke ideális a sportolni vágyóknak is, alig 10 perc sétára van a vadregényes Népsziget a 3 kilométeres futókörével, ahol akár a SUP-ot és a kajakozást is kipróbálhatjuk, de a közelben található sétányon kültéri edzőterem és teniszpálya is található, az úszás szerelmeseinek pedig a Duna Aréna jó választás. 

A pihenésre vágyók a virágokkal, cserjékkel és lombos fákkal szegélyezett zöld gyepen piknikezhetnek vagy a napozószékekben feküdve élvezhetik, ahogy melengeti arcukat a napsugár. A lakónegyed-fejlesztés persze nem jelenti azt, hogy a Duna közvetlen vízpartját csak az itt lakók használhatnák: bárki eljöhet ide, aki a belvárosi nyüzsgés helyett egy csendes oázisban szeretne feltöltődni.

Címkék