gasztró

szerkesztés

Tajvan végre a virtuális térből a Széll Kálmán térre költözött – Megnyitott a 101BISTRO!

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 05. 18. 13:58

Tavaly ősszel, a lezárások idején kezdte meg működését a tajvani konyhát népszerűsítő 101Bistro – kiszállítással. Ez akkor merész húzásnak tűnt – egy ismeretlen hely itthon jószerével ismeretlen konyhával –, ám bejött. Az ételeiket sokan megkóstolták, a bisztró nevét pedig megjegyezték, mivel a finom távol-keleti kaják ízlettek a virtuális vendégeknek. Most viszont változik a leosztás: a 101Bistro megnyitotta ajtaját a Széll Kálmán téren, a Nemdebár és a Pingrumba között, így az új menüsor miatt nem kell már rendelni, hanem helyben tesztelhetjük, mit is tud a tajvani konyha. Annyit elárulhatunk: nagyon sokat.

A 101Bistro budapesti felbukkanásáról tavaly ősszel mi is beszámoltunk, és méltattuk is: amellett, hogy a hely hiánypótló a városban, a konyhája is kiváló. A pár hónapig tartó rendelős időszak arra mindenképpen jó volt, hogy a három alapító-tulajdonos – Keve Márton séf, illetve Lu Boyin és Muha Máté – felmérje, hogyan is viszonyul Budapest lakóinak gasztronómiai izgalmakra vágyó része a tajvani konyhához. Az eredmény pedig az lett, hogy elég jól, úgyhogy most már duplán is lehet szintet emelni. Egyfelől mert már lehet, másfelől pedig azért, mert a tajvani konyha és a bisztró is jelesre vizsgázott ez alatt a pár hónap alatt. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Bár már régóta ismerik egymást, de hárman háromfelől érkeztek. Márton séf némi itthoni főzögetést követően előbb Angliába ment tanulni, onnan Dániába, a világhírű Noma étterembe, majd Mexikó és a szintén világhírű Pujol következett, végül Spanyolország, ahonnan pedig hazajött. Boyin kínai származású, de Magyarországon született és nőtt fel. Ő nyitotta a Kazinczy utcában a Ramenkát, de azt még egyedül. Ezt követően pár évet Kínában töltött – ott kötött barátságot jó pár tajvanival, akiken keresztül a tajvani konyhát is alaposabban megismerte. Máté egy multinál dolgozott, majd 5 évig New Yorkban vezetett egy szabadulószobás vállalkozást, aztán ő is hazajött. És akkor ők hárman ismét találkoztak, ebből lett a 101Bistro. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Édes-savanyú padlizsán

Fotó: 101Bistro

Szecsuáni spenót

Fotó: 101Bistro

A mostantól nem csak virtuálisan létező bisztróban kétféle étlap van. A 11.30-kor nyitó és 21.30-kor záró helyen 15 óráig az Ebéd névre hallgató étlapról válogathatunk rendes, nagy adagos, a nap második felére kellő energiával ellátó ételeket. A marhasteaktől kezdve a leveseken és salátákon (például lótuszreteksaláta 1290 Ft-ért vagy tajvani arany kimcsi 790-ért) át a burgerekig terjed a skála, a kedvencünk a már látványnak sem utolsó feketetőkehal-burger (1290 Ft), és persze desszert is kapható (taijaki 790 Ft-ért).

Feketetőkehal-burger

Fotó: 101Bistro

Vacsora étlap 16 órától él, egészen zárásig, és jórészt másféle ételeket tesznek elénk, mint napközben. Itt jön ki a hely bisztró jellege. Főként olyan ételeket kapunk, amiket baráti beszélgetés és italozás közben eszik az ember, kisebb adagokat és különlegesebb ízeket. 

Grillezett káposzta

Fotó: 101Bistro

Csípős-édes lótuszchips

Fotó: 101Bistro

Van osztriga XO mártással (1790 Ft), tintahaltoast (1490 Ft), grillezett tavaszi káposzta tianjinmártással (1290 Ft), édes-savanyú padlizsán (1490 Ft), tápiókaropogós (690 Ft), lótuszchips (890 Ft) és végül, de nem utolsósorban az egyik kedvencünk, a szecsuáni spenót (1490 Ft). Most csak a délutáni ételek egy részét soroltuk fel, nem az egész menüsort. Mert mielőtt bárki megijedne, gyorsan jelzem is, hogy vannak még marha- és csirkeételek is, szóval aki vaskos húsra vágyik, az sem fog éhen maradni. 

Tarkamagyar-ribeye

Fotó: 101Bistro

Tintahaltoast

Fotó: 101Bistro

Egy dolgot viszont nem árt leszögezni. Ha a 101Bistróba menne az ember fogyasztani, nem árt, ha előtte odatelefonál megérdeklődni, hogy van-e hely, és ha van, foglal, mert, ahogy egy rendes bisztróhoz illik, a 101 nem túl nagy. Ellenben közvetlen és barátságos hangulatú hely, ahol nemcsak ehetünk, hanem ihatunk is. Az italok terén viszont már nem maradunk Tajvanon, hanem japán alkoholokat kóstolhatunk, vodkát, whiskey-t meg a részben ezekből készült highballokat és koktélokat, és persze van szaké és sör is meg mindenféle nem alkoholos ital, utóbbiak közül a kedvencem a galagonyaszörp volt. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A 101Bistro megmutatja, hogy milyen a tajvani konyha. És ha a különlegességeket és a nem mindennapi ízeket keressük, itt megtaláljuk. A 101Bistro mint hely is pontosan ugyanilyen: különleges és nem mindennapi.

Hasonló tartalmak

Admin mode