Lassan újraindul az élet, kinyitnak a szállodák is. Eljött az ideje, hogy beszámoljunk a város egyik legszebb fekvésű hoteljében eltöltött éjszakánkról és az ott elköltött gasztronómiai maratonról.

A 2020-as év a belföldi turizmusról szólt, ezért tavaly ősszel újraélesztettük régi sorozatunkat, melynek során budapesti szállodákat teszteltünk. Tettük ezt azért, mert külföldi úti célok híján immár a magyar utazók is potenciális vendégek lehetnek, és ezzel is népszerűsítjük, támogatjuk a sanyarú sorsú turisztikai szektort. A Kempinski Hotelben töltött minihétvége után a Budapest Marriott Hotel következett a sorban, ahol november 7-én és 8-án egy emlékezetes hétvégét töltöttünk el – csak sajnos a rá következő hétfőn kihirdették az újabb lezárásokat. Cikkünk megjelenését ezért el kellett halasztanunk, most azonban eljött az idő a publikálásra.

Vendégélmény

A We Love Budapest Vendégélmény-sorozata olyan budapesti hoteleket mutat be, ahova munkatársaink ingyenesen ellátogatnak, azzal a kikötéssel, hogy a negatív tapasztalatainkat is lehetőségünk van megosztani az írásainkban. A szállodaigazgatás nem ellenőrizheti a cikkeket azok publikálása előtt.

Bevallom, azóta is sokat táplálkoztam ebből a hétvégéből, és nemcsak azért, mert ez volt az utolsó klasszikus, vendéglátószektorban szerzett élményem. Átlagos magyar ember ritkán alszik ötcsillagos budapesti luxusszállodában, nemcsak az anyagiak miatt, hanem mert nem igazán van rá oka – vagy Budapesten él, vagy van ismerőse, rokona, aki befogadja, így aztán lemarad arról az unikális élményről, amit egy ilyen éjszaka jelent. Ehhez hozzátartozik, hogy a Marriott kilátásban egyszerűen verhetetlen: minden szobája a Dunára néz, a Citadella, a budai Vár és a hidak szolgáltatják a panorámát. Illetve nem semmi a története sem, a 70-es évektől a mai napig a nyugati luxust képviseli.

Duna InterContinentalként épült fel 1969-ben (1994 óta Budapest Marriott Hotelként ismerjük), akkor, amikor a II. világháborús ostromban elpusztított szállodasor helyén a 60-as években kezdtek újakat építeni a korzóra. Itt ünnepelte a 40. születésnapját Elizabeth Taylor, és mivel Magyarországon bulvárfotósok ekkortájt még nem nagyon léteztek, az évtized bulija kerekedett belőle, olyan sztárokkal, mint Richard Burton, Michael Caine, Ringo Starr és Grace Kelly. 1986-ban itt szállt meg Freddie Mercury, az elnöki lakosztályban, melynek teraszán egy videó is készült róla, ahogy a Tavaszi szél című népdalt gyakorolja.  

És itt szálltunk meg mi is, bár szerény személyünk nyilván nem ér fel a hírességekhez – mégis, egy hétvége erejéig királyi párnak érezhettük magunkat. A harmadik emeleti saroklakosztályban belépéskor behűtött Kreinbacher pezsgő, marcipántorta, trüffelgolyók és egyéb édességek vártak, kiegészülve egy kedves üdvözlőkártyával. Tágas, erkélykapcsolatos nappali, Nespresso kávégép, kádas-bidés fürdőszoba és piperecikkek is tartoztak a szobához, és minden, ami egy ötcsillagos szállodában megszokott és elvárható – nem meglepő, hogy az árfekvés is ehhez igazodik, a hotelben 159 eurónál kezdődnek a szobaárak egy éjszakára, reggelivel, bár az egyéni szobafoglalás ára folyamatosan változik.

A Gellért-hegyre, a Várnegyedre, az Erzsébet és a Lánchídra nyíló, franciaágyból is korlátlanul csodálható panoráma nappal és éjjel is lenyűgöző volt. Ha az ember egy ilyen modern, kényelmes lakosztályban éjszakázhat, örömében az ágyon ugrál, mint egy kisgyerek. Egyetlen hátrányt lehet mondani: bár a szoba kompletten hangszigetelt volt, érzékeny fülűként hallható volt azért csukott nyílászáróknál is a rakpart autósforgalma és a 2-es villamos. Persze ez a belváros közepén normális, és csak a felületes alvóknak tűnhet fel.

Kívülről is látszik, és belül bolyongva is érezni, hogy hatalmas hotelről van szó, 10 emeleten 342 szobát és 22 lakosztályt találunk, 16 bérelhető helyiséget és egy nagy, teraszkapcsolatos báltermet – a Marriott az egyik legfontosabb rendezvényhelyszín Budapesten. Körbejárva a hotelt arra lehettünk figyelmesek, hogy bár 2019-ben teljes körű belsőépítészeti felújításon esett át, új burkolatokat és berendezéseket kapott, alapvetően megőrizték a 60-as évek szín- és formavilágát.

Az épületben a földszinten üzemel a DNB Budapest bisztró (melynek szolgáltatásaira mindjárt részletesen is rátérünk), a Liz And Chain Greatroom elnevezésű, nyitott business lounge (ahol ősszel volt home office-szolgáltatás is, könnyű reggelivel, korlátlan kávé- és vízfogyasztással, fitneszhasználattal és kétfogásos napi menüvel), és 2020 júniusában a 9. emeleten, a korábban a nagyközönség elől elzárt M Club Lounge helyén megnyílt Liz and Chain Sky Lounge.

Nagy, jól felszerelt, külsősök által is használható edzőtermet is fenntart a Marriott, ahol az edzésélményen sokat dob a kilátás. A kisebb, családias wellnessrészleget (szaunával, gőzzel, jakuzzival és élményzuhanyokkal) is kipróbáltuk – rajtunk kívül akkor épp nem volt senki.

Szombat délelőtti érkezésünkkor még javában zajlott a Lazy Breakfast a DNB étteremben – amit jelenleg sajnos mellőznünk kell. A koronavírus-helyzetben tavaly ősszel szombati napokon megnyitották a svédasztalos reggeliztetés lehetőségét külsős vendégeknek is, így kipróbálhatták a számtalan finomságot azok is, akiknek vendégéjszakát nem állt módjukban eltölteni a szállodában. Sajt- és felvágottválogatások, péksütemények garmadája, müzli- és gabonaféleségek, helyben, egyéni kívánság szerint készülő omlettkülönlegességek, gofri- és palacsintakreálmányok, könnyedebb meleg ételek is részei ennek a reggelinek, de még ennél is nagyobb durranás a nagy hagyományra visszatekintő vasárnapi brunch, amit  most, hogy zöld utat kapott a nyitás, a DNB Dunára nyíló teraszán rendeznek meg .

Itt a reggeli olyan hideg és meleg prémium étkekkel egészül ki, mint a szusi, füstölt marhanyelv és kacsamell, tengeriherkentyű-tálkák, szendvicsek, miniburgerek, helyben, az orrunk előtt elkészített rák fokhagymával és chilivel, konfitált sertésborda karamellizált birsalmával, barramundi spenóttal és édesköménnyel, kunmadarasi báránypörkölt, továbbá egy igen széles desszertkínálat, gyümölcsök, zöldségek, na és persze habzó- és normál borok. Népes családok gyerekekkel, párok egyaránt megjelentek a DNB bisztróban, kiöltözve, ünnepi hangulatban, és pezsgőztek, fogyasztottak önfeledten. Ez a novemberi tapasztalat, de kétlem, hogy jelenleg a teraszon nagyon más lenne a brunchok színvonala és hangulata. 12 és 15 óra között lehet villásreggelizni, az ára 11 500 Ft.

A DNB éttermének teraszán a nyitóakció keretében jelenleg két- és háromfogásos napi menüket is ajánlanak (2900 és 3900 Ft-ért), de szót kell ejteni magáról az étteremkínálatról is: modern magyar konyhát képviselnek hazai alapanyagokkal, a farm to table jegyében. Novemberben sült libamáj, csirkepaprikás, magyar csülökterrine, báránygerinc, mangalicatarja, bélszínsteak, kürtőskalács, somlói, máglyarakás is szerepel az étlapon, mi zsírjában konfitált, omlós kacsacombot kóstoltunk, nudlival és szatmári szilvalekvárral (3900 Ft), valamint rántott húst krémes burgonyapürével, uborkasalátával (4600 Ft). Nem bonyolítják túl, de az ízélmény azért összetett, és az alapanyagok kitűnő minősége is érződött.

A pincér készségesen ajánlott megfelelő bort a fogásokhoz, egyébként kizárólag a magyar borvidékekre építenek. Jelenleg az étlapjuk kicsit rövidebb, de frissítettek rajta a szezonnak megfelelően, és eléggé ígéretes tételek szerepelnek rajta jelenleg is. A konyha aktív volt a lezárások idején elvitel és házhoz szállítás terén, ezek a lehetőségek most is élnek, egy igen széles kínálattal, a ramadán és az ortodox húsvét alkalmával speciális összeállításokkal.

Igazi gasztronómiai maratonban volt részünk ottjártunkkor, de este sem unatkoztunk. A Liz and Chain Sky Lounge-ban kellemes koktélbár működik, ízletes bárfalatkákkal, és bár sokadjára idegesítő ismétlésként hathat, de fenséges panorámával, ami este új változatát mutatja a városnak, és nem lehet megunni. Épp élő zene ment azon a novemberi szombaton. Szerdától szombatig van nyitva a bár, a külsősök egyébként lifttel jutnak fel, a recepció mellől – jó lehetőség azoknak, akik részesülnének kicsit a Marriott-életérzésből.

Címkék