Nyáron vág bele a VI. kerületi önkormányzat a Jókai tér megújításába, nemrég a látványterveket is megosztotta a kerületben élőkkel – mi pedig most az olvasókkal.

A tér névadója, Jókai Mór szobor formájában is ott ül majdnem középen, ezért a belvárosi terület visel magán némi irodalmi hatást, és ezzel a tér megújítói is tisztában voltak. Kialakítanak majd egy olvasósarkot, ahol egy zöld háttérfal biztosítja a háborítatlanságot. Előtte pedig (a tér közepén) egy pergolát állítanak fel asztalokkal és padokkal. Egységesek lesznek az utcabútorok, a mostani növényállományt (például az értékes fákat) megóvják, mellettük pedig évelővirág-ágyásokat alakítanak ki. Új burkolatot is kap a tér, amely nem mond le a pihenőpark funkciójáról, csak átláthatóbb és rendezettebb lesz.

Az új, egységes megjelenésű padok, hulladékgyűjtők, asztalok, kerékpártárolók, lámpaoszlopok és játszóeszközök mellett a tér kap egy „színpadot” is, ahol közösségi és kulturális eseményeket is lehet majd tartani. És ami külön jó hír: a tér köztéri illemhellyel is bővül.

Ami nem változik: a tér parkosított része továbbra is korlátozott módon lesz használható, így az azt körbeölelő kerítés is marad. A park körül 30 km/h lesz a felső sebességhatár, és ígérik, hogy végre a parkolás is rendezett lesz. Az út új burkolatot kap, és egy szintre emelik a járdával. A cél egyébként az, hogy a park körüli autósforgalom mérséklődjön. Áldásunk rá!

Forrás: terezvaros.hu 

Címkék