Hamarosan beköszönt az idei év első igazi hosszú hétvégéje, amit ugyan nem tölthetünk olyan felszabadultan, mint ahogy reméltük, de szerencsére számos remek program vár ránk. Jó hír, hogy piacozni, kirándulni és a szabadban mozogni nem tilos, sőt egyenesen ajánlott (a megfelelő óvintézkedések betartásával), és úgy néz ki, mindehhez ragyogó napsütést és tavaszias időt kapunk. Ráadásul szuper hír, hogy a pesti rakpart és a Lánchíd a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz a hosszú hétvégén!

De a négy fal között sem fogunk unatkozni: a következő hét napban például a Pintér Galériában pici kortárs művészeti alkotásokat csodálhatunk meg a Tiny_art online megnyitóján, a Katona József Színház Háy János rendhagyó Szavalóversenyével vár minket, a Budapest Bábszínház Esti Kornél történetét dolgozza fel, de részt vehetünk a Be Smart Klub izgalmas előadásán is, ahol a pszichokísérletekről lesz szó, és vár ránk egy ehetővirág-workshop is! Természetesen az 1848-as szabadságharc ünnepéről sem feledkezünk meg: a Magyar Nemzeti Múzeumban izgalmas tárlatvezetéssel emlékezhetünk meg a márciusi ifjakról, az Operaház pedig Erkel Ferenc klasszikusát, a Bánk bánt hozza el nekünk március 15-én.

Március 11., csütörtök

Az Online Music Channel élő streamje igazi zenei ínyencséggel kecsegtet csütörtök este 19:00 órától: az Aurevoir. koncertje az etnobeat ütemeket állítja középpontba, melyekben a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász folk-beat hatásai köszönnek vissza. A sokszínűséget tovább fokozza a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumainak kavalkádja, az 1960-as évek beatzenéje, a francia kávéházi sanzonok világa és a reneszánsz, a barokk zene, melyek egyaránt alapul szolgálnak az Aurevoir. dalaihoz.

További infók

A Pintér Galéria és Aukciósház online képzőművészeti kiállítást és vásárt szervez, melynek koncepciója szemtelenül egyszerű: az alkotások kiválasztásánál a művészi kvalitás melletti egyedüli szempont azok kis mérete volt. A festmények és a grafikák mellett néhány szobor és fotó is helyet kapott a válogatásban, és egyaránt képviseltetik magukat figuratív, nonfiguratív, absztrakt, geometrikus és groteszk irányzatok. A Tiny_art kiállítással egybekötött vásárt Kemény Zsófi költő, író, slammer nyitja meg március 11-én 19:00 órakor.

További infók

Március 12., péntek

A Jutka meg a többiek címmel rendez március 12-én, péntek este élő streamkoncertet Lovasi András, akinek szerzői estjén előkerülnek a legfrissebb szerzeményei, köztük egy Kispál Andrással közös dalpremier
 
További infók

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, amely darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. Jeanne d’Arc története rengeteg alkotót megihletett, alakja halhatatlanná vált.

Pénteken 19:00 órától Hegymegi Máté feldolgozását láthatjuk a SzínházTV közvetítésében. A Katona József Színház előadásában Mészáros Blanka, Elek Ferenc és Máté Gábor játssza a főbb szerepeket.

További infók

Péntek estére a Távmozi kínálatából a libanoni rendezőnő, Nadine Labaki Kafarnaum című filmjét ajánljuk. Alkotása egyszerre megható és lenyűgöző mozi, amelyet a 71. cannes-i filmfesztivál közönsége negyedórás ovációval fogadott.

A történet a 12 éves libanoni Zainról szól, aki bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé. Zain eddigi, rövid élete alatt több bölcsességre tett szert és több szeretetet adott, mint mások öregkorukig – de ez felhatalmazza őt arra, hogy a szülein számon kérje, hogy a világra hozták őt?
 
További infók

Március 13., szombat

Most szombaton ismét megnyílik a pesti rakpart a Margit híd és a Közraktár utca között, és ezentúl a rakpartot érintő beruházások elindításáig minden hétvégén birtokba is vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. A Lánchidat március 13–15. között lezárják az autósforgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami alkalmat ad a kiállítás megtekintésére, illetve a hídtól való búcsúzásra – március 17-től, szerdától ugyanis elkezdődik a Lánchíd felújítása. 

További infók 

Hogyan is indulhatna jobban a hosszú hétvége, mint egy kiadós szombati piacozással? A korlátozások miatt nem sok helyre juthatunk el, de szerencsére a Római parti Piac március 13-án reggel 8 órakor kinyitja kapuit, és szuper tavaszváró eseménnyel készülnek: ínycsiklandó ízekkel, kosárba kívánkozó portékákkal és teljes élelmiszer-kínálattal várják a látogatókat. Lesz lángos, raclette, sült kolbász és hurka, kürtőskalács, de kizárólag elvitelre! A szervezők továbbra is kérik, hogy nagyon figyeljünk a távolságtartásra és a maszkviselésre!

További infók

Az Operaház március 13-án 20 órától Monteverdi utolsó színpadi művét, a Poppea megkoronázását tűzi műsorára. Almási-Tóth András rendező a modern díszletek és jelmezek segítségével mai világba helyezi a történelmi ihletettségű, mégis időtlen történetet. A mű Bella Máté zeneszerző által készített hangszerelésben szólal meg, amelyben szerepet kap a Modern Art Orchestra tagjaiból álló jazzkvintett is. 

Az opera cselekménye valós személyeken alapul: antik római hősnője, Poppea (Keszei Bori) Néró (Szappanos Tibor) római császár szeretője, ám kölcsönös vonzalmuk útjában áll az uralkodó pozíciója és a tény, hogy mindkettőjüket máshoz köti a hitvesi eskü. A törtető és tudatos Poppea azonban már maga előtt látja az utat a trónhoz, és meg is tesz mindent ennek eléréséért.

További infók

Szombaton 18 órától Artur Palyga A zsidó című darabját nézhetjük meg felvételről a Szkéné Színház előadásában. A lengyel író saját népét készteti a történelmi múltjával való számvetésre. Az előadás pedig felteszi a kérdést: vajon mi hol tartunk ezen az úton?

Öt különböző korú, hátterű és intelligenciájú személy (iskolaigazgató, lengyel- és angoltanárnő, testneveléstanár és katolikus pap) egzisztenciális érdekből – a jövő érdekében – kell hogy szembesüljön a múlttal, egy tanári szoba jól ismert és remekül ábrázolt keretei között. Az együtt töltött idő észrevétlenül világítja meg azokat a folyamatokat, amelyek ebbe a helyzetbe sodorták őket. Szép lassan elkerülhetetlenné válik a nyílt állásfoglalás, ami helyett valami egészen más történik. Senki nem akar áldozat lenni…

További infók

Az eSzínház közvetítésében március 13-án este 19 órától egy rendhagyó Szavalóverseny elé ülhetünk le. A Katona József Színház K:ortárs sorozatának produkciója Háy János Szavalóverseny című darabja, mely háromrészes sorozatként kerül a nézők elé. Az egymáshoz lazán kapcsolódó részek kiegészítik egymást, de külön-külön is nézhetők. A műben az irodalom jellemző verstípusai (alapvers, szerelmes vers, nemzeti dal, tájleíró vers, görög vers, avantgárd vers, gondolati vers, őszi vers, öregkori vers) jelennek meg.

További infók

Március 14., vasárnap

A Távmozi március 14-én 21 órától a Gyújtogatók című koreai misztikus drámát vetíti, melyet Dél-Korea a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra nevez. Lee Chang-dong drámája a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik, amit egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül mutat be. A film a cannes-i filmfesztiválon debütált, ahol a filmkritikusok által odaítélt Fipresci-díjjal jutalmazták, továbbá minden idők legjobb kritikai fogadtatását kapta a fesztivál elmúlt 70 éves történetében.

További infók

Izgalmas darabot tűz online műsorára a Budapest Bábszínház: március 14-én 20 órától Kosztolányi Dezső legendás szereplője, Esti Kornél elevenedik meg a színpadon. Az önfeledt, lényeglátó, jókedvű, pesszimista életművész szédül az élet mély és kibogozhatatlan zűrzavarától.

Kosztolányi Dezső negyvenegy Esti Kornél-novellát írt, az alkotók ezekből válogattak a szövegkönyv megírásakor. Szilágyi Bálint rendező Esti életének elmesélését tűzte ki célul, egy ember életútját (születésétől a haláláig) bemutatva. Figyelem, az előadást 16 éves kortól ajánlják!

További infók

Március 15., hétfő

Reformkor, forradalom és szabadságharc – erre emlékezünk március 15-én. A Magyar Nemzeti Múzeum 14 órától ingyenes online tárlatvezetésre invitál, ahol a világjárvány idején is együtt ünnepelhetjük az 1848-as szabadságharc emlékét. A múzeumi vezetés során a Zoomon keresztül feleleveníthetjük a reformkor vívmányait, végigkísérhetjük a forradalmi ifjúságot és felidézhetjük a szabadságharc eseményeit.

További infók 

Március 15-én remek magyar filmeket nézhetünk a Távmoziban.18 órától A Budapest-művelet című filmre ülhetünk be, és egy igazi budapesti bűnügy felgöngyölítésének lehetünk szemtanúi: 1983-ban a Szépművészeti Múzeumból egy ország megdöbbenésére hét képet elloptak. Tavaly volt 35 éve, hogy a festményeket bravúros nemzetközi együttműködéssel a nyomozók megtalálták és visszahozták Magyarországra, a dokumentumfilm a nyomozás részleteit tárja fel. 19 órától Mi Kodályunk címmel nézhetünk meg egy kiváló filmet a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjéről, zenetudósáról, zenepedagógusáról. A Távmozi olyan kiváló magyar produkciókat tűz még műsorára a nap folyamán, mint az Akik maradtak, az Aurora Borealis – Északi fény és az Apró mesék.

További infók

A nemzeti ünnep elengedhetetlen része Erkel Ferenc operája, a Bánk bán, melynek legszebb részleteit március 15-én 20 órától közvetíti az Opera az Eiffel Műhelyház – Hevesi Sándor háziszínpadról.

További infók 

Március 16., kedd

Március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amely több mint 100 koncerttel, zenés beszélgetésekkel, filmekkel várja online a közönséget. Önkéntes fellépők és ingyenes koncertek segítségével otthonunkban élvezhetjük Bach dallamain keresztül a klasszikus zenét.

További infók

A Be Smart Klub március 16-i előadásán olyan híres pszichokísérletekről hallhatunk, amik megváltoztatták a világot. Az ember a saját viselkedésének megértésére való türelmetlen igyekezetében számtalan érdekes – az átlagembernek néha meglehetősen bizarr – pszichológiai kísérletet végzett el az idők során. Elég csak a Zimbardo-féle börtönkísérletre gondolni. Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus (BME) előadásában olyan pszichológiai kísérleteket mutat be, melyek meglepő eredményeket hoztak, az emberi viselkedés olyan aspektusaira világítottak rá, és megváltoztatták, hogyan gondolunk önmagunkra.

További infók

Március 17., szerda

19 órától a József Attila-díjas költő, író, műfordító, Tóth Krisztina lesz az Irodalmi Szalon online estjének vendége. Az ott kezdődik a vers” címet viselő beszélgetésen Juhász Anna házigazda hamarosan megjelenő új verseskötetéről és két friss gyermekkötetéről is kérdezi majd Tóth Krisztát.

További infók

Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi produkcióját, a greCSÓKOLlár-estet a TRIP WebSzínház közvetítésén keresztül nézhetjük meg március 17-én 19:30-tól. A dalszerző és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák kerülnek terítékre. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.

További infók 

A workshopok szerencsére az online térben is szuperül működnek, március 17-én pedig egy igazi tavaszi témában képezhetjük tovább magunkat: Halmos Mónika foodstylist az ehető virágokról fog mesélni, számos recepttel és történelmi érdekességgel készül az Urban Jungle workshopjára. Gondoltátok volna, hogy az ibolya nemcsak a kerteket és az erdőket díszíti, hanem akár a tányérunkra vagy a poharunkba is kerülhet? Ibolyafagylalt, kandírozott ibolya, ibolyaesszencia vagy -szörp formájában is fogyaszthatjuk. Az ibolya gasztronómiai népszerűsége nem új keletű, Néró császár egyik kedvenc desszertjének ízesítőjeként vonult be a történelembe, de Erzsébet királyné, vagyis Sissi is nagy rajongója volt.

További infók

Címkék