Most szombaton ismét megnyílik a pesti rakpart a Margit híd és a Közraktár utca között, és ezentúl a rakpartot érintő beruházások elindításáig minden hétvégén birtokba is vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. A Lánchidat március 13–15. között lezárják az autósforgalom elől, csak gyalogosan lehet majd használni, ami alkalmat ad a kiállítás megtekintésére, illetve a hídtól való búcsúzásra – március 17-től, szerdától ugyanis elkezdődik a Lánchíd felújítása. 

FRISSÍTÉS: Elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása

Az Országos Operatív Törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13-15-ei hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása. A főváros a járványügyi védekezés szempontjait is figyelembe vette, de úgy tartja helyesnek, ha az operatív törzstől érkező felhívásoknak minden érintett eleget tesz. Ennek jegyében a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása a gyalogosok és a kerékpárosok számára elmarad, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet.

Ingyenes plakátkiállítással, telefonon játszható kincskeresőjátékkal és nosztalgiavillamossal készül a Főváros az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójára március 13. és 15. között, szombattól hétfőig. Egy látványos és informatív kiállításon kísérhetjük végig a Lánchíd történetét. Március 13. és 15. között a híd mindkét lábánál, a Clark Ádám téren és a Széchenyi téren is végigjárható „Az örökké élő Lánchíd” című tárlat, amely 18 óriásplakáton mutatja be az építményhez kötődő legfontosabb eseményeket. Az ünnep után, március 16-tól a kiállítás a Városháza parkba költözik és ott tekinthető meg egészen húsvétig.

A Főváros egy kincskeresőjátékkal is készül: a kincskeresősétán izgalmas rejtvényeken keresztül, az apró részleteket összeillesztve, a fejtörőket és talányokat megfejtve tárul föl előttünk a modern város születése és jutunk el végül egy titkos meglepetésig.

Szombattól hétfőig a 2-es villamos vonalán nosztalgiavillamossal lehet utazni a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között. A járat délelőtt 10 órától közlekedik, a menetrendet a BKK honlapján és a fontosabb megállókban lehet megnézni, a járműre jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni. A nosztalgiavillamos különleges dekorációt kapott: a március 15-i eseményeket és a Lánchíd történetét jeleníti meg. A BKK járatain az SZFE diákjai olvasnak fel az 1848–49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő Arany János- és Széchenyi István-idézeteket. „1848 szelleme ma is velünk él!” – a BKK járatain és a Futár-kijelzőkön lesz olvasható ez a mondat.

A Főváros mindenkit arra kér, hogy minden járványügyi szabályt tartson be.

A nosztalgiavillamos menetrendje:

  • Érkezés a Közvágóhídra: 9:30
  • Indulási időpontok a Közvágóhídról: 10:00, 11:00, 12:00, 13:40, 14:40, 15:40, 16:40
  • Menetidő: kb. 20-23 perc egy irányba
  • Indulási időpontok a Jászai Mari térről: 10:30, 11:30, 12:30, 14:12, 15:12, 16:12, 17:12
  • Utolsó érkezés a Közvágóhídra: 17:33

Címkék