Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók és kultúra

szerkesztés

Vásárosok, gázosok meg a kazamaták titka – A II. János Pál pápa tér története

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 12. 09. 10:56

A VIII. kerületben, a Keleti pályaudvar közelében fekvő, a Fiumei út, a Rákóczi út és a Népszínház utca – na meg épületek sora – által határolt tér könnyen lehet, hogy a legnagyobb a fővárosban vagy minimum Pesten – a top 3-ba biztosan befér. Tényleg lenyűgöző méretű, és ez akkor tűnik fel leginkább, ha körbesétáljuk vagy ha képzeletben mellé tesszük valamelyik kis testvérét. A Tarasz Sevcsenko tér például elég sokszor beleférne a II. János Pál pápa térbe, ami a nevét éppen 10 évvel ezelőtt kapta, előtte sokáig Köztársaság tér néven futott. Nagy hely, ami nagy események helyszíne volt.

Csak a piac!

A gigantikus II. János Pál pápa tér nagy részét egy önmagában is hatalmas park foglalja el, amit utak és bérházak vesznek körbe. A házak túloldalán futnak a bevezetőben említett Fiumei és Rákóczi út meg a Népszínház utca. A tér legutóbbi 10 éve kimondottan mozgalmasra sikerült. Volt parkrehabilitáció és térrendezés, átnevezés, a 4-es metró megállójának építése, illetve a tér történetében meghatározó erővel bíró egykori pártház épületének lebontása.

A II. János Pál pápa tér, amikor még Új Vásár térnek hívták (1895 körül)

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György Fényképei

Amikor a II. János Pál pápa teret még Tisza Kálmán térnek hívták (1936)

Fotó: Fortepan

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A területet, ami a mai teret is magában foglalja, a XVIII. századtól kezdték el jegyezni. Méreteinél fogva sokáig itt tartották a környék nagyobb állatvásárait. Bár a terület a későbbiekben egyre inkább kezdett beépülni, folyamatosan formálódott a mai képére, de az eredeti funkció, a piac jelleg végig megmaradt. Az állatok ugyan kiszorultak, de jöttek új eladók, akik előbb szénával, majd mindenféle terménnyel kereskedtek. Erre a tér akkori nevei is utalnak: Heu Markt (Széna piac), Bauer Markt (Paraszt piac), Markt Platz (Piac tér). Első hivatalos nevét már Budapesttől kapta a tér, 1873-ban: Új Vásár tér.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Gáz van!

Ekkorra már a környék jelentősége is megnőtt. Még az 1850-es években itt kezdte meg működését a főváros legelső gázgyára, amit a Trieszti Általános Osztrák Gáztársulat létesített. Az üzem világítógázt gyártott, és a belváros közvilágítását oldották meg belőle. Valamiért ez a gyár lett a hazai munkásmozgalmi törekvések egyik első fontos bázisa is. A környéken nagyban folyt a szervezkedés, zajlott a mozgalmi élet, melynek dicső eseménye volt a téren megtartott első nyilvános fővárosi munkásgyűlés 1869. augusztus 22-én. A gyűlést az Általános Munkásegylet – ami a munkásosztály érdekvédelmi szervezete volt – szervezte, és maga Táncsics Mihály volt a fő támogatója. Tiltakoztak, követeltek, majd hazamentek.

1946

Fotó: Fortepan / Berkó Pál

1946

Fotó: Fortepan / Berkó Pál

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A tér – részben szintén a méretei miatt – nemcsak a piacokat és a vásárokat, hanem a politikai tömeggyűléseket, megmozdulásokat is vonzotta. Az említett munkásgyűlés az első volt ugyan, de nem az utolsó és az egyetlen ilyen esemény. Az őszirózsás forradalom győzelme után nem sokkal, 1918. november 1-jén is tartottak nagygyűlést a téren, ahol többek között és a leghangosabban a köztársaság kikiáltását követelte a tömeg. Ennek emlékére kapta a tér 1946-ban a Köztársaság tér nevet, amit 2011-ig viselt. Akkor lett belőle II. János Pál pápa tér. És ha már nevek, akkor nem maradhat ki az sem, amit 1902 és 1946 között viselt: Tisza Kálmán térnek hívták ezekben az évtizedekben.

Tömegvonzás

Visszatérve a politikai történésekhez, sajnos mindenképpen említésre méltó az 1956-os forradalom. A II. János Pál pápa tér szomorú, véres és bestiális események helyszíne volt. Itt zajlott a Köztársaság téri pártház ostroma, aminek közvetlen előzménye az volt, hogy a Parlament előtt 5 nappal korábban békés civil tüntetők közé lőttek, lemészárolva – az áldozatok száma 60-100 között lehet, nincs pontos adat – vagy megsebesítve ezzel rengeteg embert. Egyfelől ez a tragédia bosszúra sarkallta a forradalmi tömeget, másfelől a Magyar Dolgozók Pártja budapesti pártbizottságának székháza jelképes hely volt, elfoglalása a diktatúra végét is szimbolizálta volna. Harmadrészt pedig szárnyra kapott a pletyka: a tér alatti titkos kazamatákban foglyul ejtett forradalmárokat kínoznak halálra az ávósok. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Az igazán heves és véres harcok után az életben maradt ávósokat kihozták az alaposan szétlőtt és feldúlt épületből, majd akiket nem ragadott el és lincselt meg a dühös tömeg, azokat a téren kivégezték. A tetemeket megcsonkították, meggyalázták, néhányat a lábuknál fogva fára vagy lámpavasra húztak. A jelen lévő külföldi tudósítók szörnyű, megdöbbenést keltő fotókat készítettek az eseményekről, a kivégzésekről és a lincselésről. A téren kapott halálos lövést a Paris Match fotóriportere, Jean-Pierre Pedrazzini is, akinek szobra áll a parkban. A szovjetek segítségével a forradalmat vérbe fojtó új hatalom részben ezekre a képekre hivatkozva tartotta fenn évtizedeken át a gyalázatos ellenforradalom téves mítoszát.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

1956

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

1956

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

Téves mítosznak bizonyult a pártszékház alatt meghúzódó titkos kazamaták története is. Bár több szemtanú is állította, hogy létezik a hírhedt pincerendszer, de a kutatás, ami folyt utána, semmilyen kézzelfogható eredményre nem vezetett, nem találtak titkos föld alatti járatokat, börtönöket és kínzószobákat. Persze a mítosz azért tartja magát erősen, és számos összeesküvés-elmélet is kötődik hozzá, például az, hogy a politika sosem támogatta a kutatást, inkább akadályozta, hogy ezáltal megőrizhessék a mélyben rejlő titkokat.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Színház és ház

A tér fontos, ha nem a legfontosabb épülete az Erkel Színház, ami még Népopera néven épült fel 1911-ben. 1951-ig önálló intézményként működött – volt közben Városi Színház és a Magyar Művelődés Háza, sőt 1946 és 1948 között filmszínház is –, akkor viszont a Magyar Állami Operaházhoz kapcsolták mint alintézményt. Bár volt egy pár éves időszak (2007-től), amikor zárva tartott, ám 2013 óta megint nyitva tart, és az Operához tartozik. Nem sokkal az felépítését követően a színház is a politikai élet fontos helyszíne lett egy rövid időre: a Tanácsköztársaság kikiáltása után a parlamentként funkcionáló Tanácsok Országos Gyűlése itt ült össze tanácskozni 1919 nyarán.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A II. János Pál pápa tér 14., 15. és 16. számú házai három egyforma, nyolcemeletes bérház, melyek még 1934-ben épültek, és a főváros építészettörténetében kiemelt szerepet töltenek be. Az Országos Társadalombiztosítási Intézet (innen az OTI név) volt a megrendelő. A modern, acélszerkezetes téglaépületek a sávos beépítés első és 1945-ig egyedi példái voltak. A bérházakban lakni állítólag hosszú évtizedeken keresztül menőnek számított, így számos híresség élt a házak falai mögött. A 16. számú épületen kint is van egy tábla, ami felsorolja jó néhányukat. Érdemes egyszer elsétálni arra és elolvasni.

Hasonló tartalmak

Admin mode