Időről időre vannak olyan cikkeink, amelyeket az átlagosnál is nagyobb lelkesedéssel készítünk el számotokra. Közösségi falatozásba forduló bejglitesztünk és a hozzá tartozó fotózás ilyen volt.

Sorrendet a döntősök között nem állítanánk föl, hiszen a karácsony célja nem a versenyzés. A bejgliket igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy mindenki találjon az igényeinek megfelelőt.

Előrendelés

A karácsonyi bejgliszezonra való tekintettel előfordulhat, hogy bizonyos tesztelt cukrászdákban időközben már nem vesznek fel előrendelést az ünnepi süteményre, így vásárlás előtt célszerű az üzlet Facebook-oldalán vagy telefonon tájékozódni a kínálatról.

Gerbeaud – A nagyi bejglijének megdicsőült verziója

A békebeli cukrászdában maradtak a klasszikus ízeknél, mákos, illetve diós bejglit kóstolhattunk. A mákos (3150 Ft / 500 g) remek volt, a tészta és a töltelék aránya klasszikus, a külső szép, márványos. Az igazi ízorgiát azonban a diós (3350 Ft / 500 g) hozta el, amiben olyan puha és krémes töltelék van, ami ugyan eszünkbe juttatta nagymamánk bejglijét, de mintha nem az igazit, hanem inkább annak az emlékezés által megszépített változatát kóstoltuk volna. Az elegáns, barna díszcsomagolás pedig tökéletes ajándékká is teszi a Gerbeaud ünnepi süteményét.

Auguszt – Puha és krémes töltelékbomba

Az Auguszt átlagosnál vékonyabb, viszont szintén gyönyörűen márványozott és csinos, békebeli papírcsomagban, aranyszalaggal átkötve érkező bejglijében (3500 Ft / 500 g) vékony tészta és töltelékrétegek simulnak egybe. Náluk a mákos volt a kedvencünk, ugyanis nagy rajongói vagyunk a mák citrommal kevert ízeinek, ebben pedig itt bőven volt részünk. Ráadásként pedig megkaptuk az egyedien berendezett boltok fantasztikus hangulatát, és úgy érezhetjük, hogy bejglinkkel együtt ezekből is hazavihetünk egy keveset.

Éclair’s Fine Bistro – A gluténmentes

A mentes süteményeket áruló szentendrei cégnél ragaszkodtak a klasszikus ízekhez, a diós és a mákos bejglit (mindkettő 3850 Ft) öltöztették gluténmentes köntösbe. Képeinkről is látszik, hogy jól töltött változatok születettek, amelyek közül a mákos különösen szaftosnak bizonyult. A tészta a keményebb kategóriába tartozik, a süteményt gluténre érzékeny kollégánk is tesztelte, és nagyon pozitív tapasztalatokat osztott meg róla.

nor/ma grand – Az északiak megint jól teljesítettek

Miért pont a karácsonyi bejgliadaptációik ne lennének tökéletesek? Bőséges töltelékkel ellátott, alapvetően rusztikusabb, nagyobb darabokból álló diós vagy mákos rudak (3450 Ft), amelyekben az omlós, finom tésztának is jut némi szerep. Az igazi északi luxusbejgli azonban a kisebb méretű, 100% pisztáciapasztával készülő, marcipános jegyekkel rendelkező pisztáciás (5200 Ft) változat, ami az igazi karácsonyi hedonizmus érzését hozza el nekünk. A csinos bejglik mellett letisztult külsejű, fenyővel díszített karácsonyi dobozzal is kedveskednek (10 500 Ft vagy 11 400 Ft) nekünk, amelyben csokis-narancsos kekszeket, rozsbonbont és skandináv ünnepi édességeket is kóstolhatunk, de van bejglis változat is.

A Sütis – A kísérletezős nagyik bejglije

Annyira a klasszikus pozsonyi tésztával és megszeretgetett töltelékkel készül, hogy egyes típusokon még repedés is van, mint a nagyi bejglijén. Az ismert változatokon kívül van áfonyás-diós, meggyes-mákos (2800 Ft) és pisztáciás (3600 Ft) verzió is. Mi az utóbbi kettőt kóstoltuk, a meggyes-mákos is nagyon ízletes volt, de a pisztáciás után azt éreztük, hogy ma már kevés jobb dolog történhet velünk, a nagyobb darabokat is tartalmazó töltelékbe ugyanis az édesség mellett egy kevés sósság is vegyül, ami remekül kiemelte az ízeket. A helyszínen előrendelés nincs, csak az üzletben és csak a „készlet erejéig” lehet válogatni, így legalább biztosak lehetünk benne, hogy a mi ünnepi süteményünket igazán lelkes, a bejglitől még nem teljesen eltelt pék készítette.

Vajbirodalom – Ha nagy a család

700 grammos diós (4000 Ft), mákos (4000 Ft) és pisztáciás (4500 Ft) rudak, amelyek tökéletesen márványosak, belül pedig a tészta és a töltelék klasszikus arányait mutatják. A jókora süteményeket látva könnyen gondolhatjuk, hogy na, ezt aztán húsvétig esszük. Ki kell ábrándítanunk mindenkit, annyira ízletes bejgliről van szó, hogy még ezek a jókora darabok is percek alatt fognak szublimálni szenteste alkalmából.

Megszegett Ígéret Pékműhely – A pék bejglije

Ízletes tészta, de azért arányos mennyiségű töltelék és klasszikus ízek jellemzik a Megszegett Ígéret szeretettel készült kézműves bejglijeit (egységesen 3250 Ft / 500 g), amikhez most ajándékutalványokat is vásárolhatunk szeretteinknek. A kiváló mákos és diós ízek mellett egyik kedvencünk volt a különleges gesztenyés bejglijük, ahol a finom, krémes tölteléket aszalt áfonya dobja föl.

NoGlu cukrászda – A mindenmentes

A Fény utcai üzletben gondoskodnak arról, hogy tökéletes mentes karácsonyunk legyen. Háromféle mentes bejglit kínálnak nekünk, van diabetikus (nyírfacukorral készült), gluténmentes-nyírfacukros és paleo-vegán változat. Utóbbiból a klasszikus típusokat kóstolhatjuk meg, előbbiek közül viszont többféle méret, gesztenyés és szilvás változat is van. Mi a legextrémebb, paleo-vegán diós változatot próbáltuk, amit természetesen kategóriáján belül kell értelmezni, ízletes és egészséges ünnepi desszert lehet (3750 Ft / 400 g), a nyírfacukros mákos (4000 Ft / 500 g) pedig egy szuper klasszikus, ami íze és külseje alapján is hozza a gyermekkorunkban megismert ízeket.

Címkék