Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Budapest

Hőhullám a IV. kerületben – Miért mindig Újpesten dől meg a melegrekord?

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, sok közülük Újpesten. Ez a kerület lenne a város legmelegebb helye?

budapest

Elkészült a pesti alsó rakpart gyalogossétánya, egy fasort is telepítettek

Régóta vártuk, hogy végre ne csak az autósok elől elzárt útszakaszt használhassuk, ha úgy döntünk, hogy a Jászai Mari tértől gyalog indulunk a Kossuth tér felé, hanem azt a bizonyos, régóta emlegetett gyalogossétányt is. Mostantól viszont oda-vissza sétálgathatunk a fasorral szegélyezett Duna-parti gyalogossétányon, de ha úgy tartja kedvünk, akkor egy forró kávéval vagy teával a kezünkben leülhetünk az egyik padra és nézhetjük a Dunán úszó dinnyehéjakat, a szemközti épületeket és a hegyeket.

Ahogy azt már többször megírtuk, a rakpartok gyalogosbarát megújítása a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti szakaszán indult el, most végre elkészült, így már nem az autósok előtt lezárt útszakaszon kell sétálnunk. A Duna mellett húzódó gyalogossétányon oszlopos tölgyek szegélyezik az utunkat, amik így télvíz idején egyelőre lombkorona nélkül törnek az égbe, de reméljük, hogy túlélik az ültetés okozta sokkot, és tavasszal beindul a gyökeresedés, megjelennek a rügyek és zöldbe borul majd a rakpart. 

A rakpartok korszerűsítése még 2017-ben indult, azóta elkészült a Moszkva sétány, valamint a Margit híd és a Dráva utca közötti szakasz, ebbe a sorba illeszkedik a Kossuth térig húzódó sétány is. Ahogy Vitézy Dávid Facebook-oldalán is olvasható, az Országház előtti rakpartszakaszig kiépült sétány a Duna Arénától a Cipők a Duna-parton emlékműig gyalogosan végigjárható. A 2x1 sávos útpálya megmaradt, de a korábbi parkolóhelyeket gyalogosfelületek váltották, a fasor pedig az Olimpia park, a képviselői irodaház és a Jászai Mari tér előtti szakaszon létesült.

Aki pedig amiatt aggódik, hogy a fák mégis hogyan élik túl a térkő szorítását, ne tegye! Bardóczi Sándor főtájépítész is leírta, hogy az oszlopos tölgy jó várostűrő, bírja a légszennyezést és az időszakos vízborítást, gyökereit pedig egy 2x2x2 méteres gyökércellában helyezték el, ami megtartja maga felett a burkolatot és a fa gyökérzetének elég nagy élőhelyet biztosít.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Budapest

Budapest és a bűvös 7-es szám

Rejtélyes oknál fogva a 7-es számot misztikus titokzatosság lengi körül. Ezért megnéztük, mi az, ami kötődik vagy kötődött ehhez a számhoz Budapesten.

Budapest

Teljesen átépíthetik a Clark Ádám teret

Bár úgy tűnt, a Lánchíd rekonstrukciójával sok változáson esett át maga a tér is, teljes felújításáról most írtak alá szándéknyilatkozatot

Neked ajánlott

A