Teljes körű restaurálást követően újra a Habsburg-kapu mellől sasolja a fővárost a budai Vár ikonikus turulszobra. Donáth Gyula alkotása februárban került át a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelybe, ahol az érdeklődők figyelemmel követhettek a felújítási folyamatot.

Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán. A szobor 5 méter magas, 7 méter széles, a súlya pedig 9 tonna körüli. Talapzatán a történelmi Magyarország címere látható. A turul az elmúlt közel 120 év egyik legnépszerűbb látványossága volt a Budai Palotanegyedben.

A szobor a második világháborúban több sérülést szenvedett, állapota a kisebb javítások ellenére is csak romlott. Így ráfért már a teljes körű restaurálás. A szakemberek többek között patinamegőrző tisztítást hajtottak végre, és bronzhegesztéssel javították ki a bronzfelület sérüléseit. A szobor belső vázát is megerősítették. A restaurált alkotást egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emelték vissza az  eredeti helyére.

Címkék