Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Blue Agori – A legeredetibb görög street food három év után már három helyen is elérhető

2018 novemberét írtuk, amikor a Madách téren először haraptunk autentikus görög gíroszba és mártogattuk tirokafteribe a ropogós sült burgonyát. Azóta pedig Sztavrosz Koranisz és üzlettársai két új egységet is nyitottak. Most a pesti oldalon két, Budán pedig egy Blue Agori street food bar várja a vendégeket. A minőség változatlan, és mindhárom helynek megvannak a specialitásai.

Nem véletlen, hogy annyira népszerű a görög konyha: a fűszeres souvlakik, a jó harapásélményt adó pitába csavart omlós gíroszhúsok, a napízű paradicsommal és sós fetával készülő saláták nincsenek túlgondolva. A nemzeti konyha közérthetősége mellett viszont döntően fontos tényező az alapanyagok minősége is. A kevés összetevős fogások pontosan azért kívánnak szakértelmet és makulátlan alapanyagokat, mert nincs mivel elfedni az esetleges hibákat. Harmonikusan kell lehozni az ételeket, és nagyon fontos a konzisztencia is. Ezt az eredeti, görög hozzávalók könnyítik meg a Blue Agori életében. A kulcsfontosságú alapanyagok túlnyomó része ugyanis a Balkán-félsziget déli részéről érkezik. 

Blue Agori esetében ugyan „csak” három évről beszélünk, de a fejlesztések mellett sikerült garantálni az állandó minőséget. Ráadásul mindezt olyan árfekvésben, hogy akár a mindennapokban, irodából kirohanós ebédként is abszolút versenyképesek. Gyorsan készülő fogások, friss és válogatott zöldségekkel, ízletes szószokkal, kiváló húsokkal. 

Madách téren finoman szólva is nagy a fluktuáció, de a Blue Agori 2018 óta biztos pont. Amíg kellemes az idő, a teraszon is fogyaszthatunk, később a beltérben tűnnek el a souvlakik a tányérokról. Egy nagyobb szintlépés lett a Hercegprímás utcai hely, ami az első üzlet otthonos belsőjéhez képest tágasabb, nagy befogadóképességgel. A Bazilika közelsége elsősorban a turisták kiszolgálása miatt tűnt kecsegtetőnek, a koronavírus-járvány miatti lezárások viszont megmutatták a Blue Agori stábjának, hogy a lokálpatriótáknak, a görög ízekért rajongó magyar vendégeknek bőven van vásárlóereje. Ehhez pedig megvan a kapacitás is, melynek köszönhetően új finomságok is megjelentek a választékban: a sertés- és marhahússal készülő bifteki (pitában is!), a cukkinigolyók és a loukoumades új desszertként. Sztavrosz mesélt egy kicsit a Hercegprímás további funkciójáról is:

„Mivel a lenti terem egészen sok ember befogadására is alkalmas, elkezdtünk ide rendezvényeket szervezni. Céges vacsorákat, görög esteket buzukiszóval, nem túlfolklorizált, hanem inkább modern kivitelben. Elmondhatom, hogy imádják, keresik, és mi mindent megteszünk, hogy még otthonosabb és eredetibb legyen a nálunk töltött idő. A legnagyobb meglepetésemre a magyar vendégek is kedvelik a retsinát (fenyőgyantával készített görög bor), rendezvényeknél alig győzzük rendelni.”

„Mivel a lenti terem egészen sok ember befogadására is alkalmas, elkezdtünk ide rendezvényeket szervezni. Céges vacsorákat, görög esteket buzukiszóval, nem túlfolklorizált, hanem inkább modern kivitelben. Elmondhatom, hogy imádják, keresik, és mi mindent megteszünk, hogy még otthonosabb és eredetibb legyen a nálunk töltött idő. A legnagyobb meglepetésemre a magyar vendégek is kedvelik a retsinát (fenyőgyantával készített görög bor), rendezvényeknél alig győzzük rendelni.”

Bele kellett állni a kiszállításba, de egy igazi mediterrán hely esetében érdekes ez a kérdés, mert vendégszeretetük kevéssé tud megnyilvánulni a virtuális térben. A Blue Agori élménye egyértelműen helyben válik teljessé. Itt fogadják az észrevételeket, javaslatokat, mindig nyitottak a párbeszédre. 

Eljött 2021 és a sok nehézség ellenére az általunk is sokszor említett budai nyitások ideje. A vendéglátók felismerték, hogy a Duna dombosabb oldalán nincsenek a turistákra utalva, ráadásul sok a családos és fiatal vendég, de az irodákból sincs hiány. A Margit körút hasonló tendenciát mutat, mint a Bartók Béla út, sorra nyílnak az új helyek, üzletek, meglévő és sikeres pesti vállalkozások budai folytatásai. Itt kapott helyet az első budai Blue Agori is – pár lépésre az IGEN pizzériától, pontosan a Macaron Heaven mellett. 

A Baráth Dávid által tervezett világos és tágas tér a már megszokott dizájnelemeket is megjeleníti, de érezhető egy kis frissítés a budai Blue Agoriban. A hangulat kozmopolita, de a látványkonyhának köszönhetően a klasszikus gíroszozók feelingjét sem kell nélkülöznünk. Budán talán ráérősebb és marasztalóbb a környezet, a félórás ebédszünetet is szívesen elhúznánk egy órára, a baráti közös falatozást pedig késő estig. Terasz nincs, de az óriási ablakok miatt nyáron sincs hiányérzetünk. Tesztelhettük, hiszen éppen nyár közepén nyitottak meg, ha úgy vesszük, lakossági nyomásra. 

„Még bőven letakarva álltak az ablakok, de már többen benyitottak, hogy bizony gíroszra vágynak. Megörültek a közelben élők és dolgozók is, hogy a Duna másik oldaláról megismert görög ízek ide is megérkeztek. Szóval egy kicsit előbb nyitottunk. Ez jóleső visszajelzés volt nekünk” – tette hozzá Sztavrosz. 

„Még bőven letakarva álltak az ablakok, de már többen benyitottak, hogy bizony gíroszra vágynak. Megörültek a közelben élők és dolgozók is, hogy a Duna másik oldaláról megismert görög ízek ide is megérkeztek. Szóval egy kicsit előbb nyitottunk. Ez jóleső visszajelzés volt nekünk” – tette hozzá Sztavrosz. 

A megszokott gírosz–souvlaki duó mellett a Hercegprímás utcából ismert mennyei bifteki és a cukkinigolyó itt is megtalálható, de a választék jóval szélesebb. A mezeválogatásban kiélhetjük a mártogatás és a közös csipegetés örömét, tzatzikivel, tirokafterivel, olívabogyóval és füstös padlizsános dippel. Krumplival és pitával is érdemes kipróbálni. Belehelyezkedni az igazi görög tempóba, hiszen az úgynevezett small plate mezék összecsengenek a spanyol tapas, a közel-keleti mezze kultúrájával. Sok íz, kisebb adagokban, együtt fogyasztva, kötetlen hangulatban. 

Az ízpárosítások és -variálások, a személyre szabott tálak sem jelentenek problémát – sőt. Pitában bifteki plusz hús, vegyesen csirke- és sertéssouvlakival készült pita, plusz tzatzikivel még szaftosabbá tett fogások is készülnek a konyhán. Nincs lehetetlen, megesik, hogy a kísérletezőbb kedvű vendégek saját kombinációt terveznek vacsorára. Cukkinigolyós pita kis tirokafterivel? Miért ne?! Próbáljuk ki!

Elhozták a görögök favoritját, a feta saganakit is. Szeretjük ezt a sültsajt-fogást, ahogy a sósság összetalálkozik a méz édességével. Bőven van lehetőségük különböző görög regionális specialitásokkal előrukkolni, és céljuk is megmutatni az ország legjavát. Az új kedvenc a Thessaloniki wrap névre keresztelt, lepénybe csavart, könnyed fogás, amihez a pitát mézes-mustáros szósszal kenik meg, és csirkesouvlaki-falatokat rejtenek bele, friss, ropogós zöldségekkel. Desszertnek pedig Budára eljött a bougatsa, ami gyakorlatilag a görög krémesnek felel meg. 

Blue Agori tehát már a Margit körúton is vár és marasztal, ellazulva késztet rá, hogy minél több barátunkkal idézzük fel náluk a görögországi nyaralások emlékét, az ételek megosztásának élményét. Frissen és eredeti módon, kiváló alapanyagokkal, olyan ár-érték arányban, ami ritkaságszámba megy Budapesten. 

  • 1075 Budapest, Madách Imre út 1. 
  • 1051 Budapest, Hercegprímás u. 4. 
  • 1027 Budapest, Margit krt. 62.

Cimkék

Hasonló tartalmak

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

?>

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Csodás illatok, fűszeres ízek és mesés színek – 3+1 libanoni hely borongós napokra

?>

A Baalbekben, a Byblosban és a Mozatában olyan autentikus libanoni fogásokat kóstolhatunk, amelyek feldobják majd a leghidegebb téli napokat is.

Gasztró

5 hely, ahol karácsonyi varázslat vár

?>

5 csodás, ünnepi díszbe öltözött helyszínt mutatunk, ahol igazán átélhetjük a karácsony hangulatát.

Tudjuk, hol állsz sorba jövő héten! – Az év egyik legizgalmasabb ázsiai bisztrója nyitott meg a Hunyadi téren

?>

Cheeseburger spring rolls és mekis almás pite vagányra kalibrálva – a ZEN Eatery az év egyik legjobb ázsiai étterme lett!

Neked ajánlott

A