A macarokonat ma már szinte mindenki ismeri Budapesten, a falatnyi francia édesség a 2010-es évek eleje óta töretlen népszerűségnek örvend nálunk, ám akik azt hiszik, már minden formában és lehetséges kombinációban kóstolták, azok bizony tévednek. A hazai paletta egy üde színfoltja lett a különleges, figurás sütiket is készítő Macaron Heaven, ahol a klasszikus ízű színes kis csodák mellett hol cicák, baglyok, hódok vagy unikornisok pillognak ránk az üvegpultból.

Késmárki Dia a rendületlen kitartás mintája is lehetne, hiszen hat évvel ezelőtt kezdett el először macaronokat sütni, és ahogy azzal mindenki szembesülhetett, aki valaha is próbálkozott, elsőre bizony szinte lehetetlen, hogy sikerüljön. Meg másodszorra is. Ám ha valaki állhatatosan kísérletezik, annak bizony meglesz a gyümölcse, nemcsak a családtagok szerete az évek óta tartó sütemény kóstolásokért, de jelen esetben a szeptemberben a legjobb barátjával, Molnár Bencével együtt megnyitott Macaron Heaven képében is.

Ahogy Dia mesélte, hat év alatt volt alkalma minden buktatót és hibalehetőséget kitapasztalnia, és miután az utóbbi két évben már minden alkalommal olyan macaronok kerültek ki a kezei alól, amelyekkel elégedett volt, ideje volt belevágni, és megvalósítani a céljait.

Az igencsak eklektikus felhozatalú Margit körúton, a Széll Kálmán tér közelében lévő kis helyiség már nem ismeretlen a környék édesszájúinak a körében, hiszen előzőleg a Monofu – a szintén francia süteményeket készítő cukrászcsapat – bérelte.

A még pár aprósággal bővülő, lágy pasztellszínű enteriőrben természetesen a főszerep az üveg mögött sorakozó macaronoké, de aki szeretne kicsit leülni, a hatalmas ablak előtti padnál kávézgatni, teázni, arra is van lehetőség. A sütik helyben készülnek, a műhely a pult mögötti térben van, Dia itt kísérletezik az újabb és újabb formákkal is, és itt készülnek el napról napra a friss macaronok.

Az alapkínálat 30-féle ízvariációt tartalmaz most, ezekből általában legalább 10-12 különböző meg is található a boltban, úgyhogy bármikor megyünk, a választék mindig széles, a szokásos kis macaronok (350 forint) mellett ispahant, azaz óriásmacaront (990 forint) is találunk, illetve habcsókok és töltelék nélküli macaronostyák közül is válogathatunk.

Amíg az ízek között inkább a klasszikusok dominálnak, mint a pisztácia, a gyümölcsök különböző változatai, vagy a csokoládé, de azért találunk matchás és levendulás kreációkat is. A gyümölcsös – mint a trópusi vagy a citromos – változatoknak nagyon erőteljes, intenzív ízük van, aki a szolidabb változatokhoz szokott, elsőre mindenképp meglepőnek találhatja ezeket. De a mogyoróvajas vagy karamelles, levendulás változatok már a kézműves cukrászatok megszokott, visszafogottabb ízeit idézik.

A Macaron Heaven igazi újítása azonban – azon kívül, hogy Budán ez az első, csak ennek az édességnek szentelt hely – azok a különböző kis figurás változatok, amelyeknek igazán nehéz ellenállni. Az itthon még abszolút nem elterjedt, hogy a klasszikus formákat megtörve, de a hagyományos receptet megtartva valaki ilyen gazdag formavilágban gondolkodjon.

A pultban sorakozó unikornisok, baglyok, hódok, flamingók, cicák, medvék, békák csak a jéghegy csúcsa, naponta születnek újabb-és újabb ötletek és változatok, ráadásul gyakran több ízváltozatai is elérhetőek egy-egy állatkának, az egyedileg tervezett díszdobozokban ajándéknak sem utolsó ötlet.

Ha pedig különleges alkalomra szeretnénk egyedi macaronokat, akkor arra is van lehetőség, legyen szó akár esküvőkre készítendő ültetőkártyákról vagy diplomázáshoz, születésnaphoz, ünnepekhez kapcsolódó formákról, 2-3 napos megrendelési idővel számolva arra is van lehetőség.