A Madách téren jól bevált gyros, souvlaki és saláták mellett újabb görög étkeket is megkóstolhatunk a Blue Agori második éttermében, a Hercegprímás utcában. A cukkinigolyó bakancslistás tétel!

A Blue Agori 2018-as őszi nyitása után nem véletlenül tett szert igen gyorsan nagy népszerűségre. A budapesti utcákat uraló török gyrososok megtépázták az alapvetően görög eredetű étel hazai nimbuszát, aminek eredeti, jó minőségű változatáért többnyire beülős éttermeket kellett felkeresni. Persze néhány megbízható görög gyorsétterem korábban is létezett Budapesten, de a Blue Agori mégiscsak a belváros közepén található, formátumában, gyorsaságában az ismerős street food-jelleget kombinálva a minőséggel. Ez annak is köszönhető (amellett, hogy minden frissen készül), hogy a legfontosabb alapanyagokat, az olajbogyót, olívaolajat, fetasajtot, joghurtokat és a pitákat egyenesen Görögországból hozatja az egyik tulajdonos, Stavros Koranis, aki ezen a téren nem ismer kompromisszumot.

Nincs ez másképp második helyükön, a Hercegprímás utcában sem. Lényeges különbség, hogy jóval nagyobb az étterem, és a terasz mellett bent, valamint az alagsorban lévő tágas étteremrészben is helyet lehet foglalni. Lent egyébként a figyelemre méltó falidekoráció az Anna Amélie divatmárka alapítójának, a szintén görög gyökerekkel rendelkező Oláh Annának a keze nyoma. A vendégek visszajelzései nyomán, a nagyétkűek kedvéért XL-es verzió is szerepel az menüben a pitában tálalt gyrosból, de új fogásokkal is bővült az étlap is: a biftekit és a cukkinigolyót mindenképp ajánljuk kipróbálásra.

A bifteki sertésből és marhából készült húspogácsa, lényegében görög fasírt, és a Blue Agoriban friss fűszernövényekkel készítik, melyek íze pompásan érvényesül; kapható pitában és tálban egyaránt (1190-1990 Ft). A tzatzikibe tunkolható cukkinigolyócska szintén tradicionális görög fogás, belseje a fetától omlós és puha (1190 Ft 10 darab), vegetáriánusoknak kitűnő választás, főleg, hogy pitában és tálban is kérhető. 

A Hercegprímás utcai egységben felkerült az étlapra a loukoumades, a görög fánkocska, melyet itt nem a Görögországban szokásos édes sziruppal, hanem nutellás szósszal öntenek nyakon. Amúgy a Madách téren megszokott minőséget kapjuk itt is, a húst továbbra is ők pácolják be és készítik elő, és más apró részletben is autentikusságra törekszenek: görög a (steviával édesített) kóla, görög a víz és a sör is. A méret ne tévesszen meg senkit, az új Blue Agori ugyanúgy egy laza, street food étkezde, mint az első.

Címkék