Itthon jelenleg még a boros edukáció is az igazi áttörésre vár, a hazai sörismeret pedig csak szubkultúraként van jelen. Ezen az áldatlan állapoton igyekszik javítani a Horizont főzde is, ami kisüzemi sörök széles választékával nyújt betekintést ennek az elképesztően izgalmas és mély világnak a rejtelmeibe.

Bár már vagy tíz éve tart a hazai sörforradalom, és a keményvonalas sörrajongók társaságában csak úgy repkednek a lagerek mellett az APA-k, az IPA-k, a sourok, a stoutok, sokan azonban még mindig csak a fejüket kapkodják a beszélgetéseket hallgatva, mint fejkendős nagymamák a szigetes punkkoncerten, miközben úgy vannak ezzel az egész kisüzemi sörparadicsommal, mint a japán tájépítészettel: nem értik, de tetszik!

Október elején pedig jött a hír, hogy 2021-ben a Horizont Brewing itthon már „bestseller” prémiumsöre, a Hazy Queen „New England IPA” kategóriában dupla aranyérem elnyerésével, míg a Gentle Bastard az „American IPA” kategóriában nyert aranyéremmel aratott osztatlan sikert az Asia Beer Challenge-en, Ázsia legnagyobb és legrangosabb sörversenyén. A magyar piacon prémiumsöreiről már jól ismert, magántulajdonú Horizont Brewing az első magyar kisüzemi sörfőzde, amely az Asia Beer Challenge-re nevezett mindkét sörével aranyérmeket nyert.

Önmagában ezt a remek hírt is jó ízlelgetni, de a söröket még inkább, hiszen az állandóan elérhető szortiment mellett a főzde évente közel 30-féle új sört készít, köztük párlatos hordókban érlelt (és magasabb alkoholtartalmú, komplex ízű) tételekkel vagy akár a limitált szériájú, igazi gyümölcs hozzáadásával készült – legvadabb receptkísérletekkel. A szélesebb körű hazai (el)ismertséget az edukáció hiánya mellett az is nehezíti, hogy az ilyen termékek előállítási költsége értelemszerűen jóval magasabb a kommersz nagyüzemi társaikénál, ezért az eladási árak kb. 550 forinttól 2000 forint fölöttig mozognak.

Cserébe azonban olyan kifinomult ízvezetésű és összetett kóstolási élményt kapunk, amit eddig csak a boroktól szoktunk meg. A Morning Joe névre hallgató breakfast stout (!) például „egy krémes, kakaós, kávés-étcsokis, kesernyés fekete sör egy kis malátás fanyarsággal, amit a kávébab bogyós gyümölcsös ízvilága még komplexebbé és érdekesebbé tesz, míg a Double Gentle Bastard gyantás, grapefruitos, testes, kesernyés ízvilágának abszolút nem megy a rovására az érzékelhetően 8%-os alkoholtartalma, hiszen ez elvárható egy dupla IPA-tól.

A havi negyvenezer liter mennyiségben, tizenöt fős csapat segítségével készülő, adalékanyag- és ízesítőmentes, szűretlen söröket most már a főzdében kialakított menő taproomban (kóstolóterem, söntés) is meg lehet kóstolni, ahol a Horizont története mellett azt is megtudhatjuk, hogy a sör fogalma miért nem csak azt és úgy jelenti, ahogyan az utóbbi harminc-negyven évben definiáltuk. A kóstolóteremből nyíló hordós érlelőrészlegtől a víztisztításon, a főzésen és a palackozáson át egészen a dobozolásig végig tudjuk követni a folyamatokat. Menjünk tehát autó nélkül a Maglódi útra, ahol tanulhatunk, lazulhatunk. De legyünk nyitottak, befogadóak, hiszen – ahogy látjuk – már a sörnek is lelke van!

Címkék

Elérhetőségek

Horizont Brewing 1106 Budapest, Maglódi út 47. Facebook-oldal Weboldal