Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / budapest

szerkesztés

Állati seregszemle a Fővárosi Állat- és Növénykertben – itthon itt él a legtöbbféle állatfaj

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 01. 04. 11:05

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a múlt év végén és az idei elején „népszámlálást” tartottak, melyből kiderült, a budapesti a legtöbb fajt felvonultató állatkert Magyarországon, sőt a gyűjtemény változatossága még nemzetközi összehasonlításban is kimagaslónak számít.

A Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai által elvégzett állati seregszemle alapján a következő számok jöttek ki:  jelenleg 881 állatfaj 10 528 egyede és 115 nem egyedenként nyilvántartott tenyészete él a városligeti intézményben. Az emlősöket 133 faj 1368 egyede, a madarakat 151 faj 1262 egyede, a hüllőket 130 faj 950 egyede, a kétéltűeket 30 faj 131 egyede, a halakat 218 faj 6070 egyede képviseli. A gerinctelenek közül 213 különböző fajjal foglalkoznak, ezen belül 98 faj esetében van egyedi nyilvántartás, további 115 gerinctelen faj – elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok – esetében viszont az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban. A teljes állatgyűjteményhez még hozzájön a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkert is, ahol 25 faj 127 egyede látható.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Más állatkertekkel összevetve a Fővárosi Állat- és Növénykert fajszáma kiemelkedő: a hazai állatkertek közül itt látható a legtöbbféle állat, és európai összehasonlításban is csak kevés helyen mutatnak be ennél több állatfajt. Ráadásul nemcsak a bemutatott fajok száma kimagasló, hanem a változatosság is nagy, hiszen a szóban forgó állatfajok sok különböző állatcsoportot képviselnek. Amíg sok más állatkertben az emlősökön és a madarakon kívül az állatvilág más csoportjaival csak elvétve, nagyon kis fajszámmal találkozhatnak a látogatók, addig Budapesten évtizedek óta nagy súlyt fektetnek arra, hogy minél szélesebb keresztmetszetet mutassanak be az élővilág sokféleségéből. Egyes fajokat pedig a hazai állatkertek közül csak Budapesten mutatnak be, például az óriásvidrát, a csupaszorrú vombatot és a rövidcsőrű hangyászsünt is.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Az Állatkert szakemberei igen sok ritkulóban lévő fajjal foglalkoznak, amelyeknél a bemutatáson túl a természetvédelmi célú szaporításnak is nagy a jelentősége. A 2020-as évben például a sörényes hangyászoknál (sebezhető faj), a szumátrai orangutánoknál (kritikusan veszélyeztetett faj), az ázsiai vadkutyáknál (veszélyeztetett faj), az óriásvidráknál (veszélyeztetett faj), a tapíroknál (sebezhető faj), a szürkenyakú koronásdarvaknál (veszélyeztetett faj), illetve a tarvarjaknál (veszélyeztetett faj) is jelentős szaporítási eredményeket értek el Budapesten, ráadásul az óriásvidrák és a tarvarjak esetében az Állatkert részt vett a szóban forgó fajok védelméhez kapcsolódó visszatelepítési programokban is.

Hasonló tartalmak

Admin mode