Szeptember közepére különféle izgalmas programokat válogattunk össze nektek. Idén Életjel alcímmel újra megrendezik az ARC közérzeti kiállítást, illetve a Budapesti Klasszikus Film Maratont, amelyen öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. Az Eleven Ősz keretében a Bartók Béla utat ismét kulturális programok, művészeti foglalkozások, zene, színház és gasztronómiai ínyencségek telítik meg. Lazulhatunk különböző zenei eseményeken, mint például Vad Fruttikon és Supernemen a Budapest Parkban vagy a Žagar zenekar 20. születésnapi koncertjén, a Központban pedig megtudhatjuk, hogyan játszanak a technó-DJ-k rockzenét. A Csak a Mentes Őszi Fesztiválon pedig az ételérzékenyeknek, a vegánoknak és a tudatos életmódot követőknek kedveznek előadásokkal, workshopokkal és akciókkal is.

Szeptember 16., csütörtök

I. GinFest Budapest

Több gasztrofesztivál után szeptember 16. és 18. között a gin szerelmeseinek kedveznek a Botellón Teraszon. A Kazinczy utcában profi mixerek és minőségi ginek veszik át az irányítást, hogy visszarepítsenek a nyárba.

További infók 

„Segítek, azért jöttem” – Csoóri Sándor-est a Párbeszéd sötétben előadással

Szeptember 16-án
 a Várkert Irodalom Aposztróf estjeinek szezonkezdése a 20. századi magyar irodalom egyik kulcsfontosságú szerzőjének bemutatásával indul. A beszélgetős, zenés-irodalmi előadás középpontjába Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszéíró, prózaíró kerül.

Az esten Csoóri Sándor életművéről lesz szó, és bemutatkozik a Párbeszéd sötétben című előadás, amit Vecsei H. Miklós Junior Prima Díjas színművész alkotótársaival hozott létre, vallva: „Az az erő, az a mágia, személyesség és metsző őszinteség, ami az ő esszéiből, verseiből árad, igazi hiánycikk vagy inkább értékrés az életünkben.”

További infók 

Borjour Borhajó 5 – Szezonzáró

Borjour Borhajó szezonzáró útján 10 borvidék 10 borászatának tételeit kóstolhatjuk végig korlátlanul szeptember 16-án 18 órától. A Zsófia Rendezvényhajó a Petőfi téri kikötőből indul, majd a Margit-szigetet és a Rákóczi hidat is érintve tér vissza ugyanide.

További infók 

Orr Máté: Schrödinger jaguárja

Ezen a napon megnézhetjük Orr Máté Schrödinger jaguárja című kiállítását is a Várfok Galériában, ahol legújabb alkotásai láthatók, amelyek főszereplői a mindenki által ismert lények, de a jelenetek összeütköznek a természetről alkotott elvárásainkkal. Utalnak ugyan a 19. századi állatfestők képeire, csendéleteire, ahol a készítők a természet rendjét akarták szépségében vagy drámaiságában megragadni, azonban Orr Máté művein a motívumok nem úgy szerepelnek egymás mellett, ahogyan egy természetfilmben láthatóak, erre utal a kiállítás címe is.

További infók 

Technó-DJ-k rockzenét játszanak

Szeptember 16-án, csütörtökön az elektronikus zenében rutinosabban szereplő, de rockzenei hatásoktól sem kímélt DJ-k állnak a Központ pultja mögé. Post-punk, skate punk, hardcore, Madchester, kraut, stoner és indie rock – ismert és eldugott kedvencek LAULevkōSeresSubotage és Switch Nollie jóvoltából.

További infók 

Szeptember 17., péntek

Életjel – 21. ARC közérzeti kiállítás
 
Szeptember 17. és október 17.
 között, egy hónapon át, ismét megnyílik az ARC közérzeti kiállítás a Bikás parkban. A szabadtéri kiállítás 2021-ben Életjel alcímmel jelentkezik.

További infók 

Édes Napok Budapest 2021

Az év legédesebb hétvégéje, az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnep idén is várja az édességkedvelőket szeptember 17–19. között a Bazilika előtti Szent István téren. Az Édes Napok Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható édességtematikájú rendezvénye.

További infók 

Eleven Ősz 2021
 

Izgalmas kulturális programok, művészeti foglalkozások, zene, színház és gasztronómiai ínyencségek várnak minket idén is az Eleven Ősz keretében a Bartók Béla úton szeptember 17. és 19. között. A környék galériáit, kulturális és gasztrohelyszíneit egybefogó fesztiválon kicsik és nagyok egyaránt megtalálják majd a számításukat a kiállításokon, workshopokon, városi sétákon, koncerteken és kóstolókon.

További infók 

Time Travellers – 20 Years of Žagar
 

Idén 20 éves a Zságer Balázs vezette Žagar. Ez alkalomból újra összeáll az 5 tagú zenekar, Ligeti Gyuri és DJ Bootsie is ott lesz velük a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon szeptember 17-én, sőt a jubileumi koncerten olyan vendégművészek is csatlakoznak hozzájuk, mint az Underground Divas (Péterfy Bori, Németh Juci, Kutzora Edina, Hodosi Enikő), KamaBukky és Zahár Fanni.

További infók 

PesText Fesztivál 2021

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a PesText irodalmi fesztivált, amely ismét a világirodalmat helyezi fókuszba, azt, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, nép olvasmányélményei között. A programban helyet kapnak könyvbemutatók, felolvasószínházi előadások, koncertek, kiállítások és workshopok is.

További infók 

Atlantisz – Seafood-est a Párisi Passage-ban

Budapest egyik legszebb szállodájának étterme, a Párisi Passage Café & Brasserie nappal a századforduló nyüzsgő kávéházi hangulatát idézi, este pedig izgalmas, de fesztelen éttermi élményt kínál. Szeptember 17-én különleges utazáson vehetünk részt: elmerülhetünk Atlantisz mitikus világában, miközben végigkóstoljuk Lutz Lajos séf tengeri finomságokból megalkotott ínyenc ételsorát.

Az est apropója az új étlap bevezetése, melyből most a tenger gyümölcsei hoznak ízelítőt. A titokzatos Atlantiszba a világ körüli út végén érkezünk meg, melynek során megkóstolhatjuk a bouillabaisse-t, azaz a francia hallevest, elidőzhetünk Japánban a tonhaltatakival, Kína felé vehetjük az irányt a tigrisrákos piri pirivel, majd Amerikába látogathatunk a lazacos klubszendviccsel. Desszertek terén is pazar lesz a felhozatal: a piña colada a trópusokra repít, a Fekete-erdő pedig a honvágyunkat enyhíti. Végezetül az atlantiszi csoda koktéllal még az elsüllyedt város titkaira is fény derülhet. (x)

További infók 

Világszép Kapcsolódások

A pénteki Világszép Kapcsolódások kiállítás központjában emberi kapcsolatok állnak: ismeretségek, megismerkedések, érzések és érzelmek. A projektre felkért 20 művész kiválasztásánál a cél egy olyan művészgárda mozgósítása volt, ahol a művészeti nyelv sokfélesége az alapítvány által gondozott gyerekek sokféleségét hivatott láttatni.

Magyarországon 24 ezer gyerekről a saját szülei helyett az állam gondoskodik. A gyerekek nehéz körülményei, sorsa a többség számára szinte láthatatlan, sokszor csak írók, alkotók, művészek közvetítésében van módunk megérteni, átérezni egy-egy hasonló élethelyzet mélységeit. Wirtz Ágnes és Alföldi Róbert kurátorok különleges esemény megszervezését tűzték zászlajukra, amikor felkérték a magyar kortárs képzőművészet 20 élvonalbeli alakját, hogy ismerjenek meg egy-egy gondoskodásban élő gyereket. A találkozókat a Világszép Alapítvány szervezte meg, mely alkalmakra minden alkotó a saját egyedi módján készült. Az így létrejött alkotások nemcsak a magyar kortárs képzőművészet jelentős alkotóinak reflexiói, hanem az akció során létrejött munkák a párok egymás iránti nyitottságáról és kapcsolódásáról is tanúskodnak. A gyerekek a találkozók során úgy érezték, hogy történetük érdekes, jelenlétük fontos, miközben az ő életükben pont ebből jut a legkevesebb: figyelemből és megerősítő kötelékből.

További infók

Pulp Open Air Festival

Pulp Budapest Open Air csapata a nyár zárásaként kétnapos fesztivált szervez a Pavilon Kertben. Szeptember 17-én a Lick the Click! crew-é lesz a terep, másnap pedig a LavaLava uralja majd az estét.

További infók 

Szeptember 18., szombat

Kulturális Örökség Napjai 2021

Szeptember 18-án és 19-én, a Kulturális Örökség Napjain annyi változatos programot találunk, hogy már a bőség zavarával küzdünk – épületbejárások, ingyenes séták, koncertek és izgalmas előadások várnak ránk. A korábbi évekhez hasonlóan idén is összeállítottunk egy listát a szerintünk izgalmas programokból, a mindenképp megnézendő helyszínekről.

További infók 

Közösségek öröksége

Szeptember 18-án és 19-én, a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén remek programok várnak minket a szentendrei Skanzenben, ahol a Közösségek öröksége rendezvényen együtt ünnepelhetjük a közösségeinkben őrzött és továbbadott kulturális, szellemi, tárgyi és építészeti emlékeinket. Két napon át színpadi produkciók, kézművesbemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok, gasztronómiai különlegességek várnak ránk. (x)

További infók

Vad Fruttik + Supernem
 
Szeptember 18-án, a Budapest Park 10. születésnapi fesztiváljának keretében tartja idei utolsó budapesti koncertjét a Vad Fruttik és a Supernem is. Az Xtra Feszt további programjaival is kiegészül majd az este, 18 órától utcazenészek játszanak, a koncerteket követően pedig többféle buli is indul majd.

További infók 

Csak a Mentes Őszi Fesztivál 2021

Szeptember 18-án és 19-én ismét Csak a Mentes Őszi Fesztivált szerveznek a Radnóti Miklós Művelődési Központban, ahol megtalálható lesz minden, amire egy ételérzékenynek, egy vegánnak vagy egy tudatos életmódot követő embernek szüksége lehet. A több mint 40 kiállító mellett előadásokkal, workshopokkal és kedvezményekkel is várják az érdeklődőket.

További infók 

Winelovers 100 Nagykóstoló 2021

Ismét a Corinthia Hotel Budapest ad otthont a Winelovers 100 Nagykóstolónak, ahol az elmúlt esztendő 100 legjobb borát kóstolhatjuk majd meg, kiegészítve számos további minőségi tétellel. Szeptember 18-án összesen több mint 100 kiállító, pop-up előadások és exkluzív helyszín várja a borkedvelőket. 

További infók 

Jacques Prévert – Kovács Adrián – Vecsei H. Miklós – ifj. Vidnyánszky Attila: Szerelmek városa

Párizs nyüzsgő utcái, művészek, artisták, színészek és arisztokraták magával ragadó kavalkádja. A történet középpontjában Garance, a gyönyörű színésznő áll, és négy férfi, akik mind szeretik: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata. A Jacques Prévert forgatókönyvéből született filmet 1990-ben a francia filmkritikusok és filmkészítők a valaha volt legjobb filmnek választották. A különleges, érzékeny és érzéki történetet Vecsei H. Miklós átiratában, Kovács Adrián zenéjével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatják a nézők a Vígszínházban.

További infók 

CityMatiné s10e03 – Szezonzáró risza

Szeptember 18-án zárja a szezont a CityMatiné a Hajógyári-szigeten, ahol a nyár utolsó napsugaraiban fürdőzve táncolhatjuk át magunkat az őszbe. Mindebben ezúttal Captain Knuckles, a MonolitSobekAdxPo:ti és Saca Funk zenéi lesznek a segítségünkre.

További infók 

10 éves a Verkstaden! – Szülinapi vásár vendégalkotókkal

2011-ben, egy inspiráló, Skandináviában töltött év után született meg a Verkstaden ötlete, melynek neve is innen ered, hiszen svédül 'műhelyt' jelent, ami pedig utalás az állandó kísérletezésre. Szeptember 18-án, a 10. szülinap alkalmából a Toldiban rendeznek vásárt baráti alkotókkal kiegészülve, ám ezúttal nemcsak printelt új és second hand ruhákkal készülnek, hanem régről elővett mintákkal és egy rég tervezett zine-sorozat első részével, amikben az elmúlt 10 év történetét mesélik majd el.

További infók 

Charity Fest 2021

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Budapest Bike Maffia a Charity Fest adományfesztivált a Dürer Kertben, ahol napközben ingyenes programok – gyerekprogramok, sportprogramok, főzőverseny, tombol(d)a, színház –, valamint számos alapítvány és civil szervezet várja a látogatókat, késő délutántól pedig a Bajusz, a PinkPill Band, a Felső Tízezer és a RATM Tribute by Subscribe ad koncertet.

További infók 

Szeptember 19., vasárnap

Pancs Gasztroplacc – termelői piac és közösségi ebéd

Szeptember 19-én, vasárnap ismét Pancs termelői piac az Élesztőház udvarán klasszikus és vegán termékekkel, de nem maradhat el a közösségi ebéd sem, melynek alapanyagait a helyi termelőktől szerzik be.

További infók 

II. Buborék Brunch

Második alkalommal rendezik meg szeptember 19-én a Buborék Brunchot, melynek a Törley Pezsgőmanufaktúra kertje ad helyet, ahol természetesen a Törley pezsgői egészítik majd ki a Mokka Cukka, a Horizont/Szimply, az Alessio, a Zërgë/Wömbät, a Venison Gusto, a Gentry Coffee & Brunch és a KicsiZso Reggeliző Kávézó kiváló villásreggelijeit, míg a minőségi kávéról Nagy Krisztián Bruce és a Kappu Specialty Coffee fog gondoskodni.

További infók

Regényes Rózsadomb

Mesélő Házak villatörténeti sétája a Rózsadomb legrégebbi részein vezet végig. Mansfeld Péter szobrától indulunk, bejárjuk a Bolyai utcaSzemlőhegy utca egy szeletét, a Berkenye utcát egy kicsit, és a Vérhalom utca, Apostol utca vonalán érünk el a Gül Baba türbéhez. A séta dimbes-dombos terepen halad, némi lépcsőzéssel kell számolni.

További infók 

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora

A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. A tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

További infók 

Szeptember 20., hétfő

A feleségem története – premier előtti vetítés
 
Az Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretni való, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül elemi módon, az érzékeinken keresztül értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét. Hétfőn e film premier előtti vetítésen vehetünk részt a Toldiban.

További infók 

IZP-estek – Thury Zita: Reset

Reset című összművészeti előadás a kortárs tánc, a próza és a videoművészet fúzióján keresztül közelít jelenünk egyik meghatározó problémájához, a klímaváltozáshoz. Természeti katasztrófa közeleg, de az emberi természet mintha nem lenne hajlandó változni.

Az előadás napjaink hedonista, pazarló életformájának nemcsak következményeit, környezetünkre és embertársainkra kifejtett hatásait, hanem az okát is vizsgálja, ami az egyén boldogságra való törekvése.

További infók 

Szeptember 21., kedd

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A Nemzeti Filmintézet idén szeptember 21. és 26. között már negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A különleges filmfesztivál hat napja alatt több fővárosi helyszínen öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A Maraton Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik MariraJankovics MarcellraTóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. A vetítésekhez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyerekprogramok is kapcsolódnak. 
 
További infók 

Németh Róbert: Nem vagyok itt – könyvbemutató

Szeptember 21-én 19 órától Németh Róbert Nem vagyok itt című, első regényét mutatja be a Jedermannban, ahol beszélgetőpartnere Szarka Károly író és szerkesztő lesz, a vendég pedig Lovasi András.

További infók 

Szeptember 22., szerda

Bowie and friends vol. 4: Mick Jagger

David Bowie
 2016-os váratlan halála után határozták el magyar zenészek, hogy Bowie-számokkal, a Bowie-életmű részleteit felmutató koncerttel emlékeznek a popkultúra egyik legnagyobb hatású művészére az A38 Hajón. Bár a koncertet akkor egyszeri alkalomnak tervezték, mind a zenészek, mind a közönség újrázást szeretett volna. Ezért a csapat úgy döntött, évente egyetlen koncert erejéig összeállnak, de kibővítik a műsort egy-egy olyan zenésztárs számaival, akivel Bowie együttműködött. A Covid miatt 2021 szeptemberére tolódott koncerten Mick Jagger felvételeiből válogatnak a zenészek.

További infók 

Joseph Szabó: Víziók

„Úgy gondolom, hogy gyerekkorom óta egy született álmodozó vagyok, akinek mindig voltak víziói. Egy szürrealista vagyok tehát. A való világ számomra mindig banális, unalmas volt.” (Joseph Szabó)

Október 2-ig bármikor ellátogathatunk a Virág Judit Galériába, ahol a kezdetektől intuitív művész Víziók című kiállítása látható.

További infók 

Címkék