A nyüzsgő, eseménydús nyár után, az ősz beköszöntével sem szenvedünk hiányt eseményekben, de most már minden egyes hűvösebb nappal előtérbe kerülnek a benti programok is. A 92. Ünnepi Könyvhét az irodalomkedvelőknek kötelező program, akik pedig kíváncsiak az északi országokra, azok a skandináv kultúra éjszakáján színes előadásokon, vetítéseken és zenén keresztül ismerkedhetnek meg velük közelebbről. Hétvégén beülhetünk egy elnyújtott reggelire a Kollázsba, vagy akár együtt bruncholhatunk négylábú kedvencünkkel a Sarki Fűszeresben. Olyan izgalmas kiállítások is nyitva állnak előttünk, mint például a Budapest Street Archæology, amely a nemzetközi street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az elmúlt 20 évből, vagy találkozhatunk kortárs képzőművészek munkáival a Gallery by Night című kiállítássorozaton.

Szeptember 2., csütörtök

Az Ünnepi Könyvhét nagy múltra visszatekintő, a magyar könyvkultúrát tradicionálisan meghatározó esemény. Az első Ünnepi Könyvhetet 1929-ben rendezték meg, azóta is az irodalom iránt érdeklődők különleges találkozóhelye. A rendezvény a tavalyi online esemény után a korábban megszokott, teljes könyvheti élményt kívánja biztosítani szeptember 2. és 5. között Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén, ahol sok könyvújdonsággal, érdekes könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal, illetve a szerzők és az olvasók fesztelen találkozásának lehetőségével várnak minket.

A Könyvhetet Gál Kati, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, és Szabó T. Anna költő nyitja meg szeptember 2-án 15 órakor a Vörösmarty téri színpadon, amely után a Szép Magyar Könyv 2020 verseny díját is átadják.

További infók 

A Дeva a budapesti Takács Dorina DIY önálló projektje. A 21 éves előadó életében mindig is óriási szerepet töltött be a zene – számos színházi darabban és kórusban szerepelt. Számait ő írja, producereli és énekli, sőt a lemezborítóit is ő készíti. Különleges zenéje egy ősi földre kalauzolja a hallgatót – atmoszferikus lágy hangok, a selymesen pulzáló basszus és a többszólamú mantrák a magyar népdalok varázslatos szövegeivel vannak fűszerezve. Szeptember első csütörtökén zenekari felállásban hallhatjuk őt a Pontoon fedélzetén.

További infók 

Soha nem volt rá példa a sport- és a filmtörténetben, hogy egy olimpiai bajnokot a teljes ötkarikás cikluson át kövessen egy stáb. Mint ahogy arra sem, hogy valaki háromszoros egyéni olimpiai bajnok legyen kardvívásban. Szilágyi Áron ezért küzd nap mint nap, immár 5 éve, ezt az időszakot öleli fel az Egy mindenkiért című dokumentumfilm, amelyet szeptember 2-án nézhetünk meg a Művész Moziban, ráadásul a vetítésen találkozhatunk Szilágyi Áronnal is.

További infók 

Ezen a napon 19:30-tól a Run Over Dogs és Satelles dupla lemezbemutatót tart az Akvárium KisHallban, ahol a pandémia alatt készült új lemezüket hallhatjuk.

További infók 

Szeptember 3., péntek

Skandináv Ház az északi országok budapesti nagykövetségeivel, a FinnAgorával, az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékével és az Észak folyóirattal közösen színes esti rendezvényt szervez szeptember első péntekének utolsó óráira.

További infók 

Nyárzáró koncertjét tartja a NagyHall falai között a zsámbéki gyökerű turbo-etno nyolcas fogat, az Aurevoir. A zenekar egy kis különlegességgel is készül az intenzív fesztiválszezon lezárására. „Öt éve jelent meg első kislemezünk, amit azóta is ugyanúgy próbálunk szeretni (több kevesebb sikerrel)” – idézik fel az apropót a zenekar tagjai. – „E jeles évforduló alkalmából az Ethno-Beat EP összes számát (Szemed világa, Kicsi Borsó, Mocsár, Álommadár, Rejtettelek) el fogjuk játszani a koncerten, sőt, előveszünk egy-két olyan kiadatlan ős-slágert is, amit legutóbb a hőskorban játszottunk!” Az Aurevoir. előtt pedig a The Pontiac zenekart hallhatjuk.

További infók 

Trilla Martonvásár új, de hagyományban gyökerező, ingyenes szabadtéri fesztiváljaSzeptember 3. és 5. között zenei piknik vár ránk a Brunszvik-kastély zöldellő parkjában. A Trilla Fesztivál változatos programokkal, kreatív foglalkozásokkal vár mindenkit, aki szereti a népdalokat, szeret táncolni, játszani, játszva tanulni, vagy idilli környezetben akarja hallgatni a magyar nép- és világzene friss tehetségeit és neves előadóit.

További infók 

Szeptember 3-án extrém demonstráción vehetünk részt a Csobánka téren. A rendezvény üzenete a közösségépítés a street art mint jellegzetesen városi művészet, a fiatalokat megszólító izgalmas, innovatív stíluságazat révén. Az ehhez kapcsolódó free style bemutatók tovább színesítik a programot. Az All Caps Collective nemzetközi szinten is elismert utcaművészei a közönség bevonásával a közös festés élménye mellett komoly üzeneteket közvetítenek. A mostani téma: a fiatalok közösségei a klímaváltozás ellen. Az elkészült művek kizárólag a rendezvény idején tekinthetők meg.

A programot a Budapest Breaking Sportegyesület bevonásával szervezik. Az extrém sportok és a breakpárbajok bemutatói mellett alkalmunk nyílik azokban aktívan részt venni. Nemcsak a show-k látványát élvezhetjük, de ki is próbálhatjuk magunkat a legtöbb sportágban.

További infók 

Sarki Fűszeres történetében először szeptember 3-án kutyás brunchot tart négylábúaknak és a gazdiknak. Külön kutyamenüvel, előadókkal és meglepetésekkel is készülnek.

További infók 

Szeptember 4., szombat

Egy év kihagyás után idén tizedik alkalommal rendezik meg az Örkény Kertet a Madách téren, valamint az Örkény Színházban. Három helyszínen jazz- és komolyzenei koncertekkel, világzenével, színpadi előadással, Vers csak Nekeddel és a hagyományos Örkény Esztráddal várják a közönséget szeptember 4-én.

További infók 

Szeptember 4-én és 5-én hagyományőrző bemutatókkal, kézművesfoglalkozásokkal, római mesterségek bemutatójával és további izgalmas programokkal várják a látogatókat az Aquincumi Múzeumba a Római Fesztivál alkalmából.

További infók 

Az 1. Spájz Fesztivált neve ellenére nem először rendezik meg, tavaly ugyanis 0. Spájz néven már tartottak egy főpróbát a nagykovácsi Nagy Kohóban, ami annyira jól sikerült, hogy idén szeptember 4-én és 5-én visszatér a rendezvény. A program gerincét nép- és világzenei koncertek – Kaláka, Csángálló, Várkonyi Csibészek, Folksteps, Resti Kornél, Pásztorhóra – adják, de lesz éjszakai zenés séta a Nagy-Szénásra, táncház, könyvbemutató, kiállítás, színház, jóga, illetve játszóház is.

További infók 

Idén szeptember 4-én rendezik meg a Budakeszi Vadasparknál a Fuss, Forest! jótékonysági futóversenyt. A nevezési díjakból befolyt bevételt ezúttal egy új mosómedve-kifutó építésére fordítja a Vadaspark. A versenyre összesen 7 távon lehet nevezni, a szervezők külön gyerek- és felnőttszámokkal is készülnek, így az egész család hozzájárulhat a cél megvalósításához.

További infók 

A férfibarátság határainak őre már jó ideje szemmel tartja Jakabot és Jánost. Jelentése szerint kezdetben csupán átlagos szomszédok voltak, majd ivócimborák lettek, de aztán történt valami, ami miatt már képtelenség őket kategóriába sorolni. Egyre furább dolgokat művelnek együtt: madárfiókákat mentenek az erdőben, óvónőket inzultálnak, almacsutkával dobnak herén divatos férfiakat, idős asszonyok elől lopják el a liftet, templomi esküvőket zavarnak meg, pszichológiai kísérletekben vesznek részt, bowlingpályákat törölnek el a föld színéről, és még az olajos csúszkamasszázstól sem riadnak vissza.

További infók 

Svábhegyi Csillagvizsgálónál megrendezendő koncert a 18. századi híres csillagász, az Uránuszt is felfedező William Herschel csillagászati és zeneművészeti munkásságának állít méltó emléket. A rendezvény során nem csupán felcsendülnek a szerző darabjai a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában, Uzsaly Bence karmester vezénylésével, de meg is nézhetjük majd az általa felfedezett égitesteket.

További infók 

Szeptember 5., vasárnap

Három székláb című műsor a Kaláka legkedveltebb gyereklemezeinek kedvenceiből áll. Felcsendülnek többek között Kányádi SándorWeöres SándorTamkó Sirató KárolyMóra Ferenc és Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek közelebbről is megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit.

További infók 

Szeptember 5-től visszatér a vasárnapi brunch a Gresham Palace-ban található Kollázs Brasserie & Barba, ahol élő zene kíséretében élvezhetjük az ebédbe hajló villásreggelit. Érkezéskor minden vendéget habzóborral várnak, majd előételek, felvágottak, sajtok, marha- és lazactatárok, a közkedvelt rotisserie-grillhúsok széles választékából válogathatunk, végül desszertválogatással és új, házi készítésű fagylalttal zárul a brunch.

További infók 

Az Almássy térre tervezett meseösvény átadásával és kipróbálásával nyílik meg szeptember 5-én 10 órakor a Zöld Családi Nap, melynek keretében ökomesekuckó, kézművesfoglalkozások, növényfelismerő küldetés, környezettudatos vásár, valamint akadályverseny is várja a kicsiket és szüleiket.

További infók 

Szeptember 6., hétfő

A Várnegyed és az Andrássy úti korzózás mellett Budapest kihagyhatatlan látványossága a Gellért-hegy, ami egykor boszorkányok összejövetelétől volt hangos – legalábbis a legendák szerint. A sziklatemplomot is rejtő hegy csúcsának beépítéséről a 19. század óta fantáziálnak építészek és közemberek, ahogy a Citadella sorsáról és a siklóról is, de a We Love Budapest 6. városi sétájának során mi a hegyen rejtőzködő villák felfedezésére buzdítunk titeket. Hétfőn végigjárhatjátok ezt az útvonalat, ahol megcsodálhatjátok a vörös téglás erődöt, a nagypolgári neobarokkot meg az elmaradhatatlan szecessziót.

További infók 

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület által évente megrendezett Gallery by Night című kiállítássorozat során hétfőtől péntekig minden éjszaka nyitva tart a galéria. A közönség naponta más-más kortárs képzőművész erre az alkalomra tervezett munkájával találkozhat.

A idei, de, deb, deba, debb, debc címet viselő eseménysorozat résztvevőit nemcsak a Gallery by Night formátuma, hanem a projekt kerete és az előre meghatározott anyag- és eszközkészlet fűzi össze. A négy közreműködő művész az egymást követő esteken újraértelmezi, átszabja az előző est műveit, a folyamatosan változó helyzet újabb és újabb, improvizált változatait hozza létre.

További infók 

Szeptember 7., kedd

Már hatodik alkalommal rendezi meg a Humen Magazin a mára hagyománnyá vált őszi kulturális LMBTQ-fesztivált. A programban vár minket egy filmhétkiállítás a magyar és a közép-európai LMBTQ-történelemnek szentelve, de ezen túl kortárstánc-előadások és gasztronómiai események is szerepelnek a programban.

További infók 

Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukcióval jelentkezik kedden, a Grecsó fivérek előadásában, Többet magunkról címmel. Az est különös átmenet az irodalmi pódiumest és a színházi, zenés, táncos előadás között.

További infók 

Szeptember 8., szerda

Budapest Street Archæology kiállítás a nemzetközi street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az elmúlt 20 évből. Bemutatja meghatározó magyar alkotóit, projektjeit, tárgyi emlékeit és dokumentumait. A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában megnyíló kiállítás célja az, hogy a gyerekek megismerjék a jelentős művészeti vonulatok közül a legfiatalabbat, remélve, hogy ennek hatására tudatosan fogják szemlélni lakókörnyezetüket és óvni fogják annak vizuális értékeit.

További infók

Szeptemberben új állomáshoz érkezik az Irodalmi Szalon: a felmerült igényekhez igazodva a Szalon-estek mellett elindul a Szalon Psziché, így havonta egyszer egy író, egy pszichológus és egy színművész fókuszálnak egy kortárs vagy klasszikus irodalmi alkotásra.

Szeptember 8-án elsőként Rubin EszterAlmási Kitti és Gubás Gabi lesz Juhász Anna vendége a Mitziben, hogy Rubin Eszter Minek szenved, aki nem bírja? című, most megjelenő kötete kapcsán beszélgessenek sorsról, döntésről, párkapcsolatról, szorongásról, felmerülő akadályokról és új lehetőségekről.

További infók 

Címkék