Ezen a héten nagyon változatos programokon vehettek részt: lesz ebfieszta és cicaörökbefogadó-nap, részt vehettek olyan koncerteken, mint például a Dubioza Kolektiv vagy a Django Reinhardt-emlékkoncert, nézhettek filmeket a Mini Macedón Nyári Filmfesztiválon, a Divat PLACC-on, az Art & Design, illetve a Vintage Outfit Marketen pedig különleges darabokat szerezhettek be nyár végére és ősz elejére. Ha viszont szeretnétek kicsit kiszakadni a fővárosi nyüzsgésből, akkor a budai dombok vonulatai között található Kolorádó Fesztiválon ezt megtehetitek különböző koncertek és programok kíséretében.

Augusztus 12., csütörtök

A tavalyi kisebb verziót követően 2021-ben ismét teljes valójában tér vissza a Kolorádó Fesztivál a nagykovácsi Sztrilich Pál Cserkészparkba. Az ország többé-kevésbé underground előadói mellett ezúttal is sikerült izgalmas külföldi fellépőket meghívni, érkezik például Alice Phoebe Lou, Helena Hauff, Hunee, a Giant Swan, Roza Terenzi, The Horrorist és Claudio PRC is.

További infók 

Augusztus 12-én a magyar alternatív zene két nagy kedvence is koncertet ad a Budapest Parkban. Az este fő zenekara az élő dalpremierrel készülő Hiperkarma lesz, előttük pedig a Kaukázus járatja be a színpadot.

További infók 

Ezen a napon nyílik meg Katarina Balunova nemzetközileg aktív szlovák képzőművész kiállítása a MŰTŐ-ben, amely szeptember 3-ig tekinthető meg. Munkáit az utópia, a személyes mitológia témái mentén hozza létre, múltat és jövőt egyaránt érintő kérdéseket vet fel. Installatív alkotásai a költészet, a festészet, a videó és a performansz műfaját is magukban foglalják. Hazai és nemzetközi kiállításai széles skálán mozognak, Európától Amerikán át Ázsiáig közel 20 országban mutatták már be műveit.

A kiállítás az utópia eszméjével foglalkozik, mint az építészet és a társadalom ideális formájának, a gyermekkori emlékeknek, a paradicsomi kertnek, a New Age-nek a keresése az ezoterikus megközelítések vagy az összeesküvés-elméletek keverékeként.

További infók

A belga Kolonel Djafaar afrobeatet és ethio-jazzt játszik – egy kis pszichedelikus rockkal és blueszal megbolondítva. 2016-os megalakulásuk óta keresik és tágítják saját dallamhatáraikat. Ütősök és rézfúvósok szenvedélyes találkozása perdít táncra és mászik a fülünkbe örökre. Mielőtt a Kolorádón játszanának, augusztus 12-én a Pontoonra is beköszönnek.

További infók 

Augusztus 13., péntek

A Divat PLACC egy közösségi vásár, mely közös platformra hozza a divat és a dizájn különböző ágazatainak tervezőit, emellett lehetőséget ad gardróbfrissítőknek is. Böngészhetünk a divat- és ékszertervezőktől kezdve a legérdekesebb, legegyedibb kivitelezők portékái között. Gardróbfrissítők, magánemberek pedig válogatott ruhákkal és kincsekkel érkeznek a Hello Budába, legközelebb augusztus 13-án.

További infók 

Hosszú idő után ismét Magyarországon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lép fel a Söndörgő együttes, amelyhez a világhírű magyar népdalénekes, Sebestyén Márta csatlakozik az este folyamán. Népdalt énekelni tudomány, ráadásul a koncertet különleges balkáni dallamok és a Söndörgő virtuozitása kapcsolják majd a legmagasabb fokozatra. (x)

További infók 

Augusztus 13-án a Borbély Műhely zenészeinek és a csodás hangú Tompos Kátya nyáresti koncertjén régi magyar slágerek feldolgozásai és jazzörökzöldek mellett különleges balkáni dallamok is felcsendülnek a Várkert Bazár Öntőház Udvarán.

További infók 

Pénteken a Hosszúlépés. Járunk? újlipótvárosi sétáján két órára elevenné válik az elmúlt évtizedekből ismert 3T világa, alul- és felülnézetből egyaránt. Megismerkedhetünk a Kádár-kor értelmiségének mindennapjaival: megfigyeltekkel, megfigyelőkkel és megrendelőikkel, akik gyakran egymás szomszédai voltak Újlipótvárosban. Bepillanthatunk a Kádár-rendszert balról kritizálók mindennapjaiba, és megismerkedhetünk a demokratikus ellenzék születésével is. Megmutatják, hol vonultak a tankok 1956-ban és hol dolgozott Kádár János, végül egy titkos átjáró után eljuthatunk Aczél György lakóházáig.

További infók 

Augusztus 14., szombat

Idén nyáron a városmajori Majomhoz – Buda titkos kertjében is találkozhatunk az Art & Design Market alkotóival, legközelebb augusztus 14-én. A vásáron számos divattervező, ruha- és táskatervező, kiegészítőtervező, kézműves, kutya- és macskakiegészítő-tervező, lakberendezésitárgy-készítő, ötvös és ékszerkészítő, festő, grafikus és digitális alkotó munkájával ismerkedhetünk meg.

További infók 

Szombaton rendezik meg a Mini Macedón Nyári Filmfesztivált a Toldi moziban, melynek keretében három díjnyertes alkotást is megnézhetünk egyetlen este során. 

További infók 

A sodró gitárzenéjéről, nagyívű refrénjeiről és szeretetteljesen cinikus szövegeiről ismert Felső Tízezer 2015 óta létezik, azóta pedig már három nagylemezük jelent meg. A powerpop és az alternatív zene hagyományait ötvöző zenekar szoros kapcsolatot ápol a DIY-mozgalommal is, ami tetten érhető videóklipjeikben, kiadványaikban és koncertjeiken egyaránt. Augusztus 14-i koncertjük az utolsó lesz az idei nyáron.

A Felső Tízezer után a Jazzékiel lép majd színpadra, melyet gimnáziumi zenekarként alapított Jakab Péter dalszövegíró-énekes, Hegyi Áron zeneszerző-zongorista és Molnár István énekes. Jelenlegi zenei stílusukra nagy hatással voltak az alternatívrock-, a jazz- és a darkrock-, korábban pedig a hiphop-, a blues- és a gospelelemek is. Jellemző rájuk a sötét, mollos, zongoraközpontú zenei világ, valamint a 20. századi magyar költői hagyományokból táplálkozó dalszövegek.

További infók 

Az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány újra megrendezi jótékonysági rendezvényét az árva szánhúzó kutyák javára. Az eseménynek a Dürer Kert ad otthont augusztus 14-én, ahol lesz jótékonysági vásár, kutyaszépségverseny, tombola és bemutatók is várják az érdeklődőket.

További infók 

Augusztus 15., vasárnap

Django Feszt méltó emléket szeretne állítani Django Reinhardt gitáros zenéjének. Többévnyi kitartó zenélés és szervezkedés vezetett oda, hogy megszülessen a szervezőkben a gondolat, hogy miként tudnák összefogni a manouche jazz hazai közösségét: a zenészeket, a táncosokat, a műfaj rendíthetetlen követőit és jövendőbeli rajongóit. Augusztus 15-én ennek eredményeként rendezik meg a Kobuci Kertben a Django Fesztet olyan fellépőkkel, mint a Budapest Gipsy Swing (vendég: Szőke Nikoletta), a Canarro (vendég: Marosi Zoltán), a Roby Lakatos Ensemble (vendég: Gyárfás István) és a Valami Swing.

További infók 

Ezen a napon különleges örökbefogadó-napot tart az MFÖEK Alapítvány a Kőleves kertjében. A délután sztárvendégei ezúttal a puha, babarózsaszín tappancsok tulajdonosai, a kaparófák mesterei, a tollas játékpálcák rémei, a cicák lesznek. Az eseményre nem csupán azokat várják, akik komolyan szeretnének örökbe fogadni egy doromboló apróságot, de azokat is, akik támogatói termékek vásárlásával segítenék az alapítvány munkáját.

További infók 

Augusztus 15-én már negyedik alkalommal rendezik meg a Vintage Outfit Marketet, az ország legnagyobb vintage-ruha-vásárát, melynek a Kazinczy utcai Ellátó ad helyet. A pultokon ezúttal is igazi kincsekre lehet majd bukkanni a legmenőbb márkák felhozatalából.

További infók 

Teherelosztó nincs többé: épületét a közelmúltban elbontották. A Kortárs Építészeti Központ sétája során ezért a Teherelosztó esetéből kiindulva megismerkedhetünk a budavári örökségvédelem kiemelt példáival és különféle mintáival: a rövid séta során láthatjuk a különféle korszakok eltérő hozzáállásait, de az is kiderül, hogy azért maradt még Virág Csaba-épület a Várban.

További infók 

Augusztus 16., hétfő

Augusztus 16-án ismét Jordán Adél színésznő vezetésével jógázhatunk a Várkert Bazár Öntőház Udvarán. A testet és lelket egyaránt megmozgató jógagyakorlás során a pazar kilátásban is gyönyörködhetnek majd a résztvevők.

További infók 
 

Hétfő délutánonként 5-től este 10-ig a legjobb szelektorok húznak elő táskájukból minőségi elektronikát egész nyáron az A38 Hajó orrteraszán. Augusztus 16-án Galactic Jackson és Po:ti állnak majd a pult mögé.

További infók 

Augusztus 17., kedd

Summer Hell néven új nemzetközi metálfesztivált indít útjára a Barba Negra és a H-Music Hungary csapata, amely terveik szerint nem csak egy alkalomra szól majd.

Augusztus 17-én este három olyan banda érkezik, melyek külön-külön is csurig telerakták fő zenekarként a klubot az elmúlt években: jön a Mille Petrozza vezette német thrash brigád, a Kreator, a svájci folk és melodic death metal alapcsapat, az Eluveitie és Tatiana Shmailyuk énekesnővel az élén az ukrán Jinjer. Mellettük három hazai zenekar is fellép, a The Hellfreaks, a Nova Prospect, valamint a Remorse.

További infók 

Augusztus 24-ig (keddtől péntekig) látogatható az Elbeszélt Történelem Archívum-projekt kiállítása, melynek keretében a Bartók Béla út közvetlen környékén és a Sas-hegyen még élő II. világháborús és 1956-os túlélőkkel készült interjúk, valamint a Fortepan fotóarchívumából válogatott fotók láthatók. 

A kiállításon bemutatott anyagok a II. világháború időszakát és Budapest ostromát több szempontból mutatják be. Az interjúk során kirajzolódó személyes történetek mellett archív felvételek szemléltetik, hogy milyenek voltak a mindennapok, a háborús hétköznapok és a romos városkép.

További infók 

Augusztus 17-én a Városmajori Szabadtéri Színpad kertmozijában vetítik a tavalyi év egyik legjobb hazai filmjét, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotást. A film a Szerdai gyerek (2015) című többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje, amelyet Magyarország a 2021-es Oscar-díjra a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában nevezett.

További infók 

Augusztus 18., szerda

A 2003-ban Szarajevóban alakult Dubioza Kolektiv messze földön híres arról, hogy ahol megjelennek, ott ember lába nem marad mozdulatlan. A bosnyák zenekar a balkáni népzenét vegyíti a legkülönfélébb stílusokkal, a hiphoptól kezdve a punkon át egészen a reggae-ig, mindezt elektronikus zenei elemekkel bolondítva. Már több alkalommal hívták táncra a hazai közönséget, mind klubkoncerten, mind fesztiválok nagyszínpadain. Idén ráadásul új nagylemezzel is készülnek, amely a #fakenews címet viseli majd.

Nem meglepő, hogy az ország egyik legbulisabb zsiványai, a Bohemian Betyars is becsatlakozik ebbe a hetedhét országra szóló táncos mulatságra. A tavaly tizedik jubileumát ünneplő őrült és fékezhetetlen folk punk csapat szinte már az egész világot bejárta, 2021. augusztus 18-án pedig újfent a Budapest Park közönségét táncoltatják meg.

További infók 

Ingergazdag világunkban szokatlan vállalkozás egyetlen érzékszervünkre hagyatkozni, de pontosan ez a tapasztalás emeli ki a Vaksötét koncertet a nyár többi programja közül, amin ezúttal Szalóki Ági és a Budapest Bárból is jól ismert Németh Juci és Kollár-Klemencz László vendégszerepel majd a Duna Palotában, zongorán kísér Helle Maximilian. Műsoron Karády-dalok, régi magyar slágerek, magyar nóták. A koncert kezdetén kialszanak a fények, és a következő egy órában csak a fülünkre hagyatkozhatunk a nézőtér teljes sötétjében.

A koncert bevétele a Bodor Tibor Kulturális Egyesület működését támogatja. Az egyesület a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Hangoskönyvtárát gyarapítja önkéntes felolvasók munkájának összehangolásával.

További infók 

Kerekes Band 2020-ban ünnepelte volna 25. születésnapját, ám a koronavírus miatt nem lehetett felhőtlen az ünneplés, így nagykoncertjüket idén augusztus 18-án tartják meg a Kobuci Kertben, ahol 25 év zene, 25 év barátság, 25 év kitartás és 25 év hit eredményét tapasztalhatja meg a közönség.

További infók 

Címkék