Ezen a héten a kulturális programokra fókuszálunk: megnézhetitek Braun Barna indulatokkal tarkított, egyfelvonásos, Folyóügy című előadását, a Budapest Fotó Fesztivál által rendezett Élet/Kép fotókiállításon megtudhatjátok, hogy a pandémiára tekintettel a művészek hogyan oldották meg az emberközpontú fényképezést, a B32 Parkmoziban és a Bikás parkban ikonikus filmeket nézhettek, de ott lesz a Vertigo Filmhét is, amelyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg, illetve a Mozisziget, ahol tizenhat estén keresztül minden este más-más ország filmjét teszik repertoárra. Ezenkívül slow shoppingon, vintage ruhavásáron és olyan koncerteken vehettek részt, mint például a népzenei Muzsikás együttes vagy a Konyha tizedik születésnapi koncertje.

Augusztus 5., csütörtök

Augusztus 5. és 8. között rendezik meg idén országszerte az Éttermek Éjszakáját, melynek keretein belül egyedi és különleges ajánlatokkal készülnek a részt vevő éttermek, ráadásul ajándék is jár a menük mellé.

További infók 

Augusztus minden szerdáján irány a Gárdonyi tér! Újbuda szívében, egy igazán különleges hangulatú mozizással vár a B32 Parkmozi, ahol az utca közepéről élvezhetjük a kamaszokról és fiatal felnőttekről szóló filmeket! Augusztus 4-től 25-ig szerdánként 21 órától nézhetünk filmeket. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is lesz retró popcorn, és akár bérletet is válthatunk a filmekre, így kedvezményes áron tekinthetjük meg mind a négy filmet. (x)

További infók 

A 8. Vertigo Filmhéten egy teljes héten át naponta három art és sikerfilmet nézhetünk meg az Art+ Cinemában kedvezményes áron a közelmúlt filmtermésének legjavából. A filmhét programjában összesen 19 alkotás szerepel, melyek közül négy az országos premier előtt látható.

További infók 

Augusztus 5-én a Dürer Kert ad otthont a Fekete Zaj Fesztivál bemelegítő bulijának, ahol Villö Acetone és a Lemurian Folk Songs koncertjei mellett közös főzéssel is készülnek a szervezők, akikkel közelebbről is megismerkedhetünk ezen az estén.

További infók 

A zsáner/életkép a magyar fotográfia közelmúltjának egyik legkedveltebb műfaja volt. A 20. század nagy részében ez a festészettől megörökölt műfaj vonzotta leginkább az amatőr és professzionális fényképészeket. A mindennapi élet jellemző mozzanatainak, helyzeteinek, pillanatainak önálló témaként való ábrázolása a reneszánsz óta van jelen a művészetben, majd a 17. századi festészetben éli egyik virágkorát: hol allegorikus felhanggal, hol moralizáló tartalommal vagy az életkorok, évszakok változásának, a tevékenységek, témakörök bemutatása által.

Igaz, hogy a 2020-as év a pandémia miatt egyáltalán nem kedvezett az emberközpontú fényképezésnek, a hétköznapi (gyakran) derűs mozzanatok megörökítésének, ám a kortárs alkotók talán nem csak ezért vannak némileg zavarban az életképet illetően. A zsánertől való idegenkedés egyszerre látszik társadalmi jelenségnek és az alkotói attitűdben bekövetkezett markáns változás eredőjének. A beérkezett pályázatok között mégis tetten érhető volt a tradíció érvényes folytatása, de akár a magyar fotótörténet klasszikus életképeinek kritikai újraértelmezése, illetve a műfaj lényeges átalakításának, újraértelmezésének gesztusa is. Így a Budapest Fotó Fesztivál az Élet/Kép című kiállításán ezt mutatja be augusztus 6. és 29. között a Kiscelli Múzeum falain.

További infók 

Tizedik születésnapi koncertjét tartja a Konyha zenekar: a léleknyitogató szövegeiről ismert csapat augusztus 5-én várja a MONYO Landen az elmúlt évtized különböző korszakainak rajongóit egy bensőséges hangulatú bulira. Az együttes vendégei Vitáris Iván, az Ivan & the Parazol frontembere, Szebényi Dániel virtuóz billentyűs-énekes és már-már tiszteletbeli Konyha-tag, valamint az elmaradhatatlan fúvósszekció, a Konyha Hőlégbefúvók. A set list végigveszi a csapat öt lemezének kulcsdalait: a korai vadulásokat (Kiskifli, Vegyétek el a mobilom), az elmúlt évek rádióslágereit (Százszor visszajátszott, Földrevaló, Mindig idebent) és a közönség magának választott himnuszait (Dupla Skorpió, Charter, Lesz majd egyszer), a csapat saját kedvenceivel fűszerezve.

További infók 

Augusztus 6., péntek

Idén már második alkalommal rendezi meg a Roots Budapest csapata a Roots Open Air fesztivált a martonvásári Rebel Beachen, ahol két színpadon szólnak majd a hiphop-, rap-, reggae- és dubütemek. Augusztus 6-án és 7-én fellép többek közt a Slow Village, Lil Frakk, Sena, Busa, Beton.Hofi, Perrin és az NKS is.

További infók 

Újbuda Önkormányzata idén nyáron először rendezi meg vetítéssorozatát a kerület közkedvelt zöldszegletében, a Bikás parkban. A kertmozi legendás magyar zenés filmekkel és vígjátékokkal várja a nézőket egész augusztusban minden pénteken 20.30-tól. A vetítések ingyenesek, azonban az augusztus 20-i ünnepi vetítés kivételével székek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, így érdemes saját pléddel vagy párnával készülni. (x) 

További infók 

Tavaly ősszel a régi Dürer Kertben zárta az évet a The Anahit egy lemezbemutató koncerttel, augusztus 6-án pedig a Dürer Kert új helyszínére érkezik, ahol első ízben mutatják be Budapesten legújabb dalaikat. A zenéjében az ironikus popot és a ritmikus R&B-elemeket ötvöző The Anahit zenekar 2017 óta három nagylemezzel jelentkezett. A legutóbbi, Let me inject you with my sins… című a zenekar életében egy korszak végét jelentette. Vendégük ezen az estén az Agavoid lesz, a belépés ingyenes.

További infók 

Augusztus 7., szombat

Augusztus 7–22. között a Margitszigeten egy rendhagyó, alkalmi kertmoziban az utóbbi évek európai filmművészetének legjavát lehet megnézni egy kis izraeli és távol-keleti kitérővel. Az EUNIC Hungary, az európai nemzeti kulturális intézetek hálózata szabadtéri filmvetítés-sorozatot rendez Budapesten, a Margitszigeti Atlétikai Centrum zöld füvén.

Az ingyenes program keretében 16 estén keresztül minden alkalommal más-más ország – Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Portugália, Ausztria, Csehország, Litvánia, Norvégia, Szlovákia, Japán, Finnország, Belgium, Észtország, Németország és Izrael – kulturális képviselői által válogatott filmeket vetítenek.

További infók
 

1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert, vagyis 2021-ben már 155. születésnapját ünnepli az intézmény. Az évforduló alkalmából augusztus 7-én, 8-án és 9-én is rengeteg programmal várják a látogatókat az Állatkertbe, melyek között lesznek zenés, interaktív és kézművesprogramok is a történeti séták és előadások mellett.

További infók 

Augusztus 7-én újra megrendezik a Vintage Légy-Ott! ruhavásárt, immár harmadik alkalommal. A most is a Szimpla Kertben helyet kapó eseményen vintage és újrahasznosított ruhákat, kiegészítőket vásárolhatunk, de nem csupán a vásárláson van a hangsúly, a Vintage Légy-Ott! közösségi színtérként is funkcionál azok számára, akik érdeklődnek a vintage és a fenntartható divat iránt.

További infók 

A Galaxisok szombaton végre cakompakk bemutatja tavaly októberben megjelent fő művét, a gyerekkori emlékek félig fiktív álomvilágában játszódó, Történetek mások életéből című dupla lemezt. A twee pop, a bossa nova, a tropicalia, a soukous, a perui folk, a shoegaze és a pszichedelikus rock kontinenseken, évtizedeken és életeken átutazó karneváljának szereplői közt ezúttal a lemezen szereplő vendégzenészek egyike-másika is felbukkan, miközben Gyuri elmegy otthonról, Dóráért nem jön el a szerelme, Janó és Dzsó a tetőn dolgoznak, Diána nem lesz már öregebb, és egyszer mindennek vége van.

További infók 

Fehér kötények és bóbiták: bepillantás a nagypolgári otthonok kulisszái mögé. Az úri otthonok cselédei valóban sosem fogytak ki a munkából? Oly gyakran váltották egymást, hogy a nevüket sem volt érdemes megjegyezni? Milyen lehetett a hűtőszekrény és a háztartási gépek előtti világ egy olyan lakásban, ahol egy múzeumot is megszégyenítő magángyűjtemény tárgyai és bútorai között teltek a szolgálók mindennapjai? Előkelőbb munkakört jelentett a gallérok vasalása, mint a napi menü elkészítése? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Ráth György-villában augusztus 7-én, ahol a szecessziós gyűjteményben tett történelmi sétán a cselédlépcsőtől a historizáló ebédlőig bejárhatjuk a századfordulós cselédség életterét.

További infók 

Augusztus 8., vasárnap

A Rákóczi tér piros lámpás múltjával többnyire tisztában vagyunk, de a prostitúció már a 19. században behálózta egész Pestet, az Ó utca kuplerájaitól a Király utcai bordélyokon át egészen a Magyar utcai luxusszerelmekig. A bordélyokban és a kéjnőtelepeken meg a különféle kétes mulatókban megtalált forró éjszakákért előszeretettel fizetett a pesti polgárság és az arisztokrácia színe-java – nemcsak Krúdy és Ady kereste fel a lebujokat, de még a walesi herceg is megfordult itt párszor. Ezeket a legendás helyeket sétálhatjátok körbe augusztus 8-án, vasárnap, ha éppen aktívabb kikapcsolódásra vágytok.

További infók 

A Muzsikás együttes évtizedek óta járja az országot és a nagyvilágot népzenei koncertjeivel. Az improvizatív, élő hangulat a közönséget hangulatban repíti el a távoli falvakba, ahol ezek a dallamok megőrződtek, ahonnan a Muzsikás merítette őket. Japántól Ausztráliáig, Malajziától Kanadáig, Amerikától Európáig számtalan híve van a magyar népzenének, a Muzsikás népzenei hangversenyek jóvoltából. Augusztus 8-án 11 órától a Várkert Bazár Öntőház Udvarán adnak ingyenes koncertet a Zenélő Budapest keretein belül.

További infók

A legutóbbi, telt házas Petit Gerbeaud Zsúr után újra a Gerbeaud Kávéház teraszán koccinthatunk Sauska Brut pezsgővel a Roby Lakatos és a Még egy kört! Gypsy Jazz Trio koncertjét meghallgatva. Előttük Pikács Pisti, a Gerbeaud kedvenc bárzongoristája játszik majd, 13 órától, miközben finom süteményekkel, könnyű fogásokkal, új ételkínálattal és helyben készült, adalékanyagmentes fagylalttal várják a vendégeket.

További infók 

Vasárnap idén harmadik alkalommal rendezi meg a Modulár Pikniket a Vibee csapata a Hajógyári-sziget északi csücskénél. Ezúttal három, moduláris szintetizátorokkal előadott koncertet hallhatunk a teherbiciklire épített Vibee sound systemen: Banyek, Cuges (Baráth Bálint) és iamyank ismét egyedi előadásokkal készülnek. A live actek után a Vibee DJ-csapatából Contsant és Dtr játszik alkalomhoz illő zenéikből.

További infók 

„Amikor az úrinép kivonul a Margitszigetről, akkor én szépen bevonulok; így most is. Nekem ez a legszebb és legismerősebb hely a világon…” – Ez a mondat Bródy Sándortól származik. De írhatta volna a hosszabb-rövidebb ideig szigetlakók bármelyike: Szép ErnőMolnár FerencHunyady Sándor és persze Krúdy Gyula is. A századforduló, a kezdődő 20. század rettentő iramban változó világából mindegyiküket más kergette ide – de talán ugyanaz tartotta itt. Ennek eredhetünk nyomába a Margitszigeti Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum sétáján, felelevenítve e bohém művésztársaság kalandjait szárazon és vízen.

További infók 

Augusztus 9., hétfő

Augusztus 9-én újabb turnus indul a 6szín és a Móra Kiadó közös olvasótáborában, ez alkalommal a 14–16 éves korosztály jelentkezését várják. A részt vevő gyerekek az öt nap alatt közös olvasmányélményekhez kapcsolódva tehetnek kísérletet a játékos irodalomismeret-szerzésre, az önismeret és az empátia fejlesztésére.

További infók 

Hétfő este megnézhetitek Tarr Béla A torinói ló című filmjét a Bem moziban. A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte.

További infók 

Augusztus 10., kedd

A 2015-ben alakult zenekar, a Hét Hat Club a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulihangulatának fúziójaként született Budapesten. A világ minden táján fellépett kollektíva különös egyediséggel vegyíti az erdélyi, a szerb, a bolgár és a macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével, amelyet hétfő este hallhattok is a Pontoonon.

További infók 

Kedd este az Óvóhelyen nézhetitek meg Braun Barna Folyóügy című egyfelvonásos darabját, amely azokat a mélyen gyökerező indulatokkal tarkított, frusztrált – és ebből fakadóan végtelenül abszurd, torz –, más nézetből pedig képtelenül vicces élethelyzeteket fűzi egymás után, amelyekkel nap mint nap találkozunk a mai Magyarországon, ahol egy kis hatalomra szert téve bárki kész pokollá tenni a másik életét.

A Folyóügy felkínálja a kérdést: kilátunk-e saját elcsépelt szerepeink mögül? Felismerjük és visszafogjuk-e a bennünk szunnyadó „házmestert”? Meglátjuk-e önmagunkat másokban? A felskiccelt szituációk között a mi szemétkedéseink is ott vannak, a Folyóügy karakterei mi vagyunk!

További infók 

Augusztus 11., szerda

Az idei nyáron utoljára tartanak slow shopping napokat a Repertoryban augusztus 11. és 13. között. Az előző hónaphoz hasonlóan ismét lesz Philomén pop-up store 20-30% kedvezménnyel, a Daige pólókra 15% kedvezmény lesz, míg a GreenWay Candle szójaviaszgyertyákra, valamint a márka további termékeire egységesen 10% kedvezménnyel csaphatunk le.

További infók 

Hétfőnként slackline-foglalkozást tart az Orczy-parkban a Foxhouse Sportclub csapata, legközelebb augusztus 11-én 18 órától. A foglalkozás során az erősítő és a mozgáskoordinációt javító feladatok mellett szabad gyakorlásra is van lehetőség a szakkörvezetők folyamatos segítsége mellett.

További infók 

Címkék