Hét remek formatervező csapat papírra vetett ötlete valósult meg a Magyar Divat & Design Ügynökség által meghirdetett első design LAB inkubációs programban. Nagy probléma itthon, hogy a tervezők és a gyártók nehezen találnak egymásra, azonban a program segítségével hat hónap alatt több mint 40 nemzetközi színvonalú termék született, melyeket mostantól akár szériában is lehet gyártani. A résztvevők fő célja az volt, hogy olyan termékeket álmodjanak meg, melyek nemcsak jól néznek ki, esztétikusak, magas minőségűek, de funkcionálisak is, és nagy figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra is.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a design LAB programban összehozta a gyártók professzionalizmusát a tervezők kreativitásával, így olyan termékek születtek, mint például a porcelánmázzal borított lámpakollekció, az otthon kényelmét biztosító irodai bútorcsalád, az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett szék vagy az intelligens kutyaház, melyek a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt egyedülálló termékként jelennek meg. A program célja, hogy előmozdítsa a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációkat, erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret, illetve hogy növelje a tehetséges hazai alkotó és gyártó párosok láthatóságát a nemzetközi piacon

LOOP bútorcsalád 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll, mely az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően jött létre. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladék anyagot használtak.

A MATCH moduláris ülőgarnitúra-családot a Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott PET-palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett habhulladékból állt össze.

Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong vagy a porcelánmáz a lámpák felületén.

Rotte Kft. és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútor-család fejlesztésén dolgozott, amelynek keretében 15 különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home office-ban teremtenek komfortos környezetet.

TILES széket a Balaton Bútor Kft. Lakos Dániel tervezővel kiegészülve alakította ki és valósította meg, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek.

Tilia 2002 Bt. és Ulmann Istváolyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belső kamerával, valamint rejtett világítással látták el.

POSITION Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított BERRI lámpacsalád megformálásának kiindulópontja a portfóliófejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üvegpigmenteknek köszönhető.

„Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET-palackok feldolgozásáról. Ezek az egyedi, magyar tervezésű és gyártású termékek hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt megállják a helyüket, hazánkat képviselve pedig nagyban hozzájárulnak az országimázs erősítéséhez” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

„Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET-palackok feldolgozásáról. Ezek az egyedi, magyar tervezésű és gyártású termékek hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt megállják a helyüket, hazánkat képviselve pedig nagyban hozzájárulnak az országimázs erősítéséhez” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ nemcsak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és nemzetközi kiállításon, valamint dizájnplatformon jelenhessenek meg a design LAB során született kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és a széles körű láthatóságot. A programban részt vevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA francia dizájnintézet felajánlotta, hogy a termékek bemutatásra kerülhetnek a Paris Design Weeken, ami kivételes lehetőség számukra.