A budai Várnegyed régen volt épületeinek rekonstruálása a mai napig heves viták tárgya, azonban az elmúlt időszakban a projekt egyre több eleme épült vissza, mint a Lovarda és a Főőrség épülete, és hamarosan befejeződnek a Budavári Palota egyik legjelentősebb belső tere, a II. világháborúban teljesen megsemmisült Szent István-terem munkálatai is. A teremben látható lesz az ország legnagyobb Zsolnay kandallója, az Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló képek és egy hatalmas Szent István-mellszobor is.

Amikor Hauszmann Alajos elkészítette a Budavári Palota bővítésének és átépítésének terveit, valószínűleg nem gondolta, hogy élete munkáját szétrombolja egy háború, majd egy diktatúra, azt pedig még kevésbé, hogy az egykori épületeinek visszaépítése heves vitákat generál a közvéleményben. A budai Várnegyed régen volt épületeinek és a Budavári Palota megsemmisült tereinek Hauszmann korabeli állapotának visszaállítása mellett és ellen is szólnak komoly érvek, azonban a hamarosan elkészülő Szent István-terem minden bizonnyal fontos turistalátványosság lesz. 

Az államalapítóról elnevezett terem a századfordulón a palota egyik legjelentősebb belső tere volt, aminek kialakításán és berendezésén a kor legfelkapottabb iparművészei dolgoztak. A Szent István-terem rekonstruálását hosszú évekig tartó kutatás előzte meg, majd a konkrét munkálatok a II. világháborúban megsemmisült épületrész, a déli összekötő szárny rekonstruálásával kezdődtek. 

Az augusztus 20-i átadásra elkészül a terem központi alkotása, az ország legnagyobb Zsolnay kandallója. Ezen a közel másfél tonnás, 4,5 méter magas és 2,5 méter széles műalkotáson pedig egy hatalmas Szent István-mellszobor áll, ezt eredetileg Stróbl Alajos készítette, de a háborúban ez is megsemmisült. 

A termet sárkánymotívumos parketta, aranyozott oldalfal, kazettás részek és pirogránit királyképek díszítik. Utóbbiak Roskovics Ignác Országházban látható festményei nyomán készültek, és az Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázolják. A munkálatok során rekonstruálták a csillárokat és a falikarokat is. A terem megvilágítását 92 darab Szent István-izzó másolata biztosítja.

A Szent István-terem és a hozzákapcsolódó kiállítás augusztus 20-án nyílik, és az első napokban ingyenesen tekintheti meg a nagyközönség.

Címkék