A héten borbárként nyitotta meg végre kapuit a SOLID Budapest. A SALT kis testvére a SALT koncepciójába illő ételválasztékkal, valamint magyar és nemzetközi borkínálattal várja vendégeit a Királyi Pál utcai épület hetedik emeletén.

A parádés kilátást és kínálatot szerencsére nem csak szerdától szombatig – 17 és éjjel 1 óra között – csodálhatjuk meg, az esti borozgatásaink és tapasozásaink alkalmával, hiszen a Királyi Pál utcai Hotel Rum à la carte reggelije is elérhető a 7. emeleten lévő rooftopbárban. Így minden reggel 7 és 12 óra között tudjuk náluk kezdeni a napot, akár egy laza, kötetlen, pezsgős bruncholás keretében. 

Kropf András étteremvezető – aki pécsi virtussal és hedonizmussal már igen korán elkezdte járni a világot – teljesen szabad kezet kapott a többoldalas borlap kialakításánál. Organikus és klasszikus borok, grower champagne-ok (jellemzően pár hektáros családi birtokok pezsgői, amik kisebb mennyiségben, saját területről, saját művelésű szőlőből készülnek), olyan tételekkel, mint például az Agrapart & Fils „7 crus” brut champagne-a, a Somló Kincse pincészet 2019-es „Hegyek királya” fehér házasítása vagy az osztrák Nittnaus nyílt kádas erjesztésű, 2017-es Altenberg kékfrankosaMelléjük pedig tökéletesen párosíthatóak a konyha „bar finger foodjai”, amik gyakorlatilag tapasokat jelentenek. 

A borok jó ízléssel és elegánsan mutatják be az organikus és natúr borok hazai és nemzetközi világát, amik a klasszikus kínálattal együtt egyszerre törekednek a tisztaságra és a komplexitásra. Az ételek pedig lehengerlően hozzák azt az ősiségében is modern kifinomultsággal rendelkező stílust, ami amúgy magát a SALT-ot is jellemzi. A spiritválaszték nem széles, de gondosan válogatott, ezért ha valaki nem a bor mellett döntene, akkor sincs semmi veszve.

A SOLID-ban lehetőségünk nyílik a SALT étteremhez kapcsolódó fogásokat is megkóstolni, kisebb adagok közül válogathatunk, így ha valaki nem enné végig az alsó szinten a sokfogásos menüsort, itt kaphat egy kis ízelítőt. Rába René séf a SALT nyitása óta Tóth Szilárd csapatában dolgozik, de még Franciaországban érintette meg először a természetközeliség, és ott tanult rengeteget az ehető növényekről is. Miután hazatért, nagyon vonzotta a SALT koncepciója, mivel remek fejlődési és tanulási lehetőséget lát az egyik legprogresszívabb kortárs magyar konyhában. Ráadásul Szilárdhoz hasonlóan René is sokat merített a gyerekkori emlékeiből, és minden fogást személyesen mutat be a vendégeknek.

A középpontban itt is az üzenetértékű házi kenyér áll. A vajalja virágporral és zöldcitrom héjával ízesített, karamellizált barna vaját a Dél-Alföldön jellemzően tejföllel fogyasztják, de itt omlós, meleg sós kifli és sóban elrakott, éretlenül szedett zöld szilva jár hozzá (1650 forint). 

szatmári hummusztól (tradicionálisan szabolcsi sárga babból és hüvelyesekből lestyánnal és citromfűvel készülő mártogatós – 1750 forint) az égetett padlizsánon (1950 forint) és a kovászos uborkával tálalt sült császáron át (2050 forint) egészen a kovászolt dinnye mellé érkező dézsás szalonnás kenyérig (1950 forint) minden fogás a régiek ízvilágát és étkezési szokásait mutatja be.

A hummusz hagymás zsírral készül, a különleges zelleres fogás egyszerű zöldségalapanyagát pedig a citromverbéna, a zöld eper és a miso dobja fel. A mákos pisztráng (2850 forint) íróban úszva, karalábékörettel érkezik, a halhús szinte elolvad a szánkban. Kacsát rendelni pedig sok helyen lutri, de itt nem fogunk mellé vele, ha a kacsamell, zöldbab, szeder, mandula (2950 forint) fogást választjuk. 

kovászolt dinnye minilevesként érkezik az asztalunkra, biztosan sokunk nagyapja szelte annak idején bicskával a dinnyekockákat és ette hozzá a kenyérfalatkákat a konyhaasztalnál ülve, ezeket a gyerekkori élményeket élhetjük át újra – egy elegánsabb, mégsem feszengős enteriőrben. A desszert egyszerű, de nagyszerű: egy szeletke teljesen hagyományos zserbó (1650 forint), amiben minden összetevő a helyén van.

Régóta vártuk már ezt a nyitást, hogy az egykori Toprum helyén a SALT család tovább bővüljön, de megérte kiböjtölnünk. Aki izgalmas borok és pezsgők mellett szeretné kóstolgatni a SALT-ra jellemző, természetközeli ízvilágú ételeket, de egy degusztációs vacsora nem fér bele az idejébe, annak irány a SOLID! És ha már említettük a SALT-ot, akkor kijelenthetjük, hogy a SOLID ételei és borai – stílszerűen – még a rooftopos kilátás elől is elviszik a „só”-t!

Címkék

Elérhetőségek

Solid Budapest 1053 Budapest, Királyi Pál utca 4. Facebook-oldal Weboldal