Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

A vallás és a kultúra otthona lett a csodaszépen felújított Rumbach zsinagóga

Régóta vártuk már, hogy elkészüljön a Rumbach Sebestyén utca különlegessége, a századforduló egyik legnagyobb hatású építésze, Otto Wagner tervezte Rumbach zsinagóga, ami a II. világháború óta romosan és senki földjeként állt a kis erzsébetvárosi utcában. Még annak is örültünk, hogy az állványok és az építési hálók olyan sokáig meghatározták az utcaképet, mert a sokéves elhagyatottság után végre tényleg látszódott, hogy nem hagyják elkallódni ezt a csodát. A megújult zsinagóga a szakrális funkciója mellett kulturális intézményként is működni fog.

Ha egy kicsit sétálgatunk Erzsébetvárosban, rögtön három zsinagógát is megnézhetünk, amik viszonylag közel vannak egymáshoz: a Dohány utcai, a Kazinczy utcai és a nemrég felújított Rumbach Sebestyén utcai. Ez a zsinagóga-háromszög egyben a pesti zsidó negyedet is kijelöli, de sokkal inkább a zsidóság három ágra szakadásának emlékét mutatja. A XIX. században egyre többször merült fel a zsidókban a vallás, a hagyományok és a közösséghez való tartozás megújításának kérdése, erről a Pesti Izraelita Hitközség tagjai különféleképpen gondolkoztak, így létrejött az ortodoxia, a neológia és a status quo ante irányzata.

1859-ben készült el Európa legnagyobb zsinagógája a Dohány utcában, viszont a Pesti Hitközség egy kisebb csoportja pár évvel ezután már egy új zsinagóga megépítésén gondolkozott, mert bár életvitelükben nyitottak voltak a modern kor vívmányaira, mégis a tradíció mentén, konzervatívan szervezték az életüket. Számukra a Dohány utcai nagy zsinagóga újító liturgiája és a pesti polgári réteg közössége idegen volt, ezért döntöttek egy kisebb, konzervatív zsinagóga építése mellett. A Rumbach elkészülte után a befogadás szimbólumává vált, ahol a vidékről Pestre felköltöző és a két világháború között az elcsatolt területekről érkező menekültek egyaránt otthonra leltek.

A zárt sorú Rumbach utcai telket 1865-ben vásárolta meg a közösség, és pár évre rá már tervpályázatot írtak ki a zsinagógára, amit az egyik leghíresebb bécsi szecessziós építész, Otto Wagner nyert meg, bár ekkor, 27 évesen még ő maga sem tudta, hogy világhíres lesz. Sőt, a pesti zsinagóga volt élete első nagy projektje, de a saját korát is megelőző modern tervekkel és a Dohány utcai zsinagógánál nyújtott asszisztálásával elnyerte a hitközség bizalmát.

A városi tanáccsal már nehezebb dolga volt, mert itthon nem volt olyan szakértő, aki ezt a könnyűszerkezetes, fém tartóelemekre támaszkodó épületet engedélyezte volna, így a fiatal építésznek egy személyes felelősségvállalást kellett aláírnia, hogy a zsinagóga még 150 év után is állni fog.

A bizánci és mór jegyekben, a vörös, kék és aranyszínekben bővelkedő, 1265 fő befogadására képes épület 1874-ben tárta ki kapuit a hívek előtt, akik hamar megtöltötték a zsinagógát, és előfordult, hogy a nagy ünnepekre már helyjegyet kellett váltaniuk. Ekkora tömeggel ma már nem fogunk találkozni, mert a felújítás után az épület kb. 370 embert lesz képes befogadni.

Az egykori fapadok helyén ma már székeket látunk, egyrészt mert a 70-es években többek között ezek is eltűntek, másrészt mivel a felújított zsinagógatér egy gombnyomásra koncerthelyszínné válik, és a székeket a legegyszerűbb mozgatni. A gombnyomás pedig nem véletlen, a rekonstrukciót végző építészek, Kőnig Tamás és Wagner Péter a tér közepén található tóraolvasó emelvényt – bima – egy szabadon mozgatható, hidraulikus emelőszerkezetre helyezte el, így az bármikor fel-le mozgatható.

Budapest ostromakor, egy bombatámadás során megsérült a zsinagóga mennyezetének szerkezete, az üvegablakok betörtek, és a lépcsőház is megrongálódott. Az igazi pusztítás és enyészet az 1970-es évek végén kezdődött, ráadásul az addig is romos épület teteje 1979-ben beszakadt, innentől kezdve az eső, a hó és a madarak is szabad utat kaptak a zsinagógatérbe. Már a 80-as években felmerült az épület felújításának és hasznosításának a gondolata, az Alba Regia Állami Építőipari Vállalat irodákat és konferenciaközpontot álmodott bele. Ekkor bontották el a tóraszekrényt és a központi emelvényt, rekonstruálni szerették volna a teljes zsinagógateret, és az utcahomlokzati részben, az egykori lakások helyén irodákat szerettek volna kialakítani. Sajnos a vállalat csődbe ment, így mindez csak terv maradt. A köztes időben nemcsak az eredeti padok tűntek el, de az örökmécses és a 300 kilós központi öntöttvas csillár is.

A megmaradt eredeti elemeket hűen felújították, eredeti a tóraszekrény előtti mozaikpadló, amit majd 30 évig egy kőfaragó mester vidéki műhelyében őriztek, ahogy a tóraszekrény ajtajának fémdíszei is megmaradtak. De csodával határos módon a női karzat alatti fakazetták, az ajtók, a bima acélrácsa és a kupola is megmenekült az elmúlt évek sanyarúságából, így ezek az Otto Wagner idejében tervezett eredeti darabok.

A felújítás során a női karzatot nem építették vissza, helyén most Klein Rudolf speciális tóratekercsekből álló kiállítása látható, ami a pesti zsidóság és a zsinagóga történetét mutatja be. Ebből azt is megtudjuk, hogy 1941 nyarán a Belügyminisztérium a rendezetlen állampolgárságú zsidók gyűjtőhelyévé nevezte ki az épületet, ahonnan 15-20 ezer embert deportáltak az ukrajnai Kamenyec-Podolszkijba. 

Az első emeleten, az egykori samesz (templomszolga) lakásában két multifunkciós helyiség kapott helyet, ahol workshopokat, kisebb rendezvényeket és kiállításokat is lehet tartani, míg a második emeleten egy kóser húsos kávéházat nyitottak. A kávéház falait a zsidó vallás legfontosabb ünnepeit megjelenítő különleges rézgrafikák díszítik. Érdekesség még, hogy a zsinagógatérre néző ablakoknál látszanak az épületet tartó eredeti fémszerkezetek is. A harmadik emeleten egy 10 filmből álló kiállítás nyílik majd, ami a Politzer család történetén keresztül mutatja be egy zsidó család sorsát a XVIII. századtól napjainkig. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A