Június 16-án hajnalban teljesen lezárták a gyalogos- és a közúti forgalom elől a Lánchidat, a felújítás várhatóan másfél évig tart majd. A BKK átkelőhajókat indít az Akadémia és a Jégverem utcai kikötők között, hogy a felújítás idején is lehetőség legyen a két part közötti gyors átkelésre.

A gyalogosok előtt már márciusban lezárták a Lánchidat, azonban ma hajnaltól várhatóan másfél évig a közúti forgalom és a közösségi közlekedés járművei előtt is lezárták. A felújítás ideje alatt megváltozik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es busz útvonala, új gyorsbuszjárat indul, 110E jelzéssel az Apor Vilmos tértől a Bosnyák térig. 

A munkálatok során a híd közúti pályalemezét teljesen elbontják, valamint újjáépítik, javítják és rozsdavédelemmel látják el az acélszerkezetet, és visszakapja az 1916-os műemléki elemeit, többek között gróf Széchenyi István és a finanszírozást szervező Sina György bronzcímerét. Átépítik a hídfők lépcsőit, a LED-es lámparendszernek köszönhetően pedig gazdaságosabb és környezetbarátabb lesz a köz- és a díszkivilágítása.  

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza, míg a gyalogosoknak a munkák 2023. augusztusi befejezéséig kell várniuk. Addig is a BKK menetrend szerinti hajójáratot indít az Akadémia és a Jégverem utcai kikötők között, ezzel is megkönnyítve a Duna két partja közötti átkelést. A 250 fő befogadására képes járat hétfőtől vasárnapig reggel 7 órától, félóránként indul a Jégverem utcából, az utolsó pedig 20:15-kor indul vissza a pesti oldalra. A hajókat BKK Budapest-bérlettel vagy 500 forintos jeggyel lehet igénybe venni – olvasható a BKK közleményében. A menetrend ezen a linken érhető el. 

Címkék