Nyakunkon a nyár, és lassacskán a rendezvények is újra teljes gőzre kapcsolhatnak, így régóta nem volt akkora merítési lehetőségünk, mint a következő hét napra vonatkozóan. Az újonnan nyíló kiállítások mellett utoljára lesz látogatható Sean Scully retrospektív tárlata, kezdődik a Friss Hús és az Ideje Moziba Menni! filmfesztivál is, visszatérnek a Kortárs Építészeti Központ városi sétái, jön a BL-döntő, szezonnyitó táncházat rendeznek a Kobuciban, de lesznek gyereknapi programok és különböző piacok, vásárok is.

Május 27., csütörtök

Idén 9. alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált május 27. és június 2. között, ráadásul hosszú idő után ez lehet az első igazi mozis élményünk, hiszen a vetítések élőben, a Toldi moziban zajlanak majd. A Friss Hús kínálatában a legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmek versenyzői mellett tematikus vetítéseket is találhatunk, a versenyfilmes szekciókban 31 magyar és 27 nemzetközi film mutatkozik be. Olyan extra blokkokkal is készülnek a szervezők, mint a Queer Dreams melegfilmes szekció vagy épp a legizgalmasabb kortárs cseh rövidfilmek válogatása.

További infók 

Május 27-én a Gozsdu-udvarban tér vissza a Gardrób Közösségi Vásár, ahol a használt ruhák mellett táskák, kiegészítők, ékszerek és más csecsebecsék között is válogathatunk.

További infók 

A mozik újranyitásának örömére kilenc régóta várt filmet mutatnak be a filmszínházak országszerte május 27. és 30. között. A filmeket hetekkel – bizonyos esetekben hónapokkal – a mozibemutató előtt, négy napon át láthatja a hazai közönség az Ideje Moziba Menni! Fesztivál keretében. Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.

További infók

Kobuci kert szezonnyitó táncházában moldvai körtáncok és páros táncok váltják majd egymást május 27-én. A muzsikáról a Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából létrejött Erdőfű Népi Kamarazenekar, valamint a Csürrentő Együttes felváltva fog gondoskodni.

További infók 

A cannes-i díjnyertes rendező, Thomas Vinterberg (Születésnap, A kommuna, A vadászat) legújabb filmje a 2020-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált volna. A Még egy kört mindenkinek versenyben van az A kategóriás San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon, és többek között szerepel a rangos torontói seregszemle programjában is. A film főszerepében a számos nemzetközi elismeréssel büszkélkedhető, cannes-i és Európai Filmdíjas Mads Mikkelsent (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái, Casino Royal, A vadászat, Hannibal, Férfiak és csirkék, Doctor Strange, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet) láthatjuk, partnerei Thomas Bo Larsen (Születésnap, A vadászat), és Lars Ranthe (Ádám almái, A vadászat) ebben a rendkívüli filmben, melyet május 27. és június 2. között premier előtt vetít a Művész mozi, a Tabán artmozi, valamint a Puskin mozi is.

További infók 

Május 28., péntek

Május 28. és 30. között az ELTE Füvészkert ad otthont a Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárnak, ahol tucatnyi kaktuszfajtát ismerhetünk meg, és vásárlásra is lesz lehetőség. Szombaton és vasárnap a gyerekek számára kézműves-foglalkozásokkal is készülnek a szervezők.

További infók 

Idén májusban 5 éves a Babka Budapest, ebből az alkalomból május 28. és 30. között egy teljes hétvégét az ünneplésnek szentelnek. Az ígéret szerint mindhárom nap meglepetésekre, bulira és persze ünnepi hangulatra számíthat mindenki, aki ellátogat a Pozsony útra.

További infók

Rövidesen újraindulnak a Kortárs Építészeti Központ városi sétái is, május 28-án Víziváros kortárs építészetét bemutató túrán vehetünk részt. Mára a török időktől a barokk és neo irányzatokon keresztül a 20. századi modern és a kortárs stílusokig számos építészeti alkotás található itt. A különböző irányzatok, trendek, történelmi korszakok szerves együttélése remek lehetőséget biztosít a magyar építészettörténet rövid áttekintésére (a városi legendák megismerése mellett).

További infók 

Május 28-án 19 órától Cz.K. Sebő játszik a TRIP Teraszon. Czakó-Kuraly Sebestyén 2015-ben jelentkezett szólóprojektjének első lemezével. Az alapvetően amerikai folk hagyományaira építő dalszerző koncertjeire egyedi, személyes hangulat jellemző. A Platon Karataev énekes-gitárosaként is tevékenykedő Sebő egyéni projektjében lassú, leginkább melankolikus dalokat énekel egy szál gitárral kísérve.

További infók 

Több tízezer legókocka felhasználásával készítettek különleges mozaikképeket a LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös alkotói pályázatának résztvevői. Az első alkalommal megrendezett Talent Awards célja, hogy összehozza a design, a művészetek és a legókockák rajongóit. A legjobb 10-10 alkotást kiállítás keretében mutatják be a szélesebb közönségnek. A tárlat megtekinthető online a PiQ virtuális terében, a Talent Awards weboldalán keresztül, illetve 2021. június 10-ig – az aktuális egészségügyi korlátozások figyelembevétele mellett – a MOME BASE épület Zugligeti út felőli frontján.

További infók 

Május 29., szombat

A 2020–2021-es UEFA Bajnokok Ligája fináléjában a Manchester City csap össze a Chelsea-vel a portói Estádio do Dragãóban. A május 29-i döntőt több budapesti helyszínen is végig lehet majd szurkolni, többek között a Budapest Park, a Treffort Kert, a Klauzál Deli, a High Five Budapest, a Zengő Bár és a Miamor Rómaim is szervez közös meccsnézést.

A Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus, 2020/2021-es évadában a francia szerzőknek és a francia kultúrából ihletet merítő műveknek szentel kiemelt figyelmet. Az első 2021-ben látható premierelőadáson egy olasz zeneszerző, Umberto Giordano operáját – a francia költő és forradalmár életéről szóló Andrea Chénier-t – már nem online, hanem élőben tekinthetjük meg május 29-én az Erkel Színházban.

Fabio Ceresa Az álarcosbál 2018-as premierje után tér most vissza az Erkel Színházba, rendezése egyszerre idézi fel hőseinek a francia forradalom idején átélt viszontagságait és kutatja a történelmi átmenetek egyetemes körforgását. A látványos, a kort sokban megidéző díszleteket és jelmezeket a rendező állandó alkotótársai, Tiziano Santi és Giuseppe Palella tervezték. A premieren a címszerepet László Boldizsár, az őt bálványozó grófkisasszonyt, Maddalena de Coignyt Sümegi Eszter, míg az intrikus Carlo Gérard-t Kálmándy Mihály alakítja, a további szerepekben Wiedemann Bernadett, Megyimórecz Ildikó, Geiger Lajos, Fülep Máté, Szerekován János és Hábetler András láthatók, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja. (X)

További infók 

A nagymarosi Nomád Bárban tér vissza az mhmm csapata egy egész napos lazulással, melynek során már délelőtt 11-től indítják a zenét, a pult mögött pedig este 10-ig váltogatják majd egymást a rezidensek, akikhez ezúttal Oneeyedman és poppyseed csatlakozik.

További infók 

Gyereknap alkalmából a Budapest Bábszínház is újra megnyitja kapuit, 2 paravános előadással. Május 29-én 15 órától a Holle anyót, másnap 10.30-tól a 80 nap alatt a Föld körült játsszák.

További infók 

Május 29-én Simon Holpert kerámiaművész alkotásaiból nyílik pop-up kiállítás a Szondi utcai Fabrikában. Simon Holpert Párizsban látott napvilágot, és már gyerekkorától kezdve rajongott a művészetért, nagy szeretettel gyűjtött képeslapokat múzeumokból és régi litográfiákat. Filozófiát, nyelvészetet, geopolitikát tanult, majd művészeti galériát nyitott Bécsben. Lise Meillan keramikussal való találkozása egy csapásra megváltoztatta életét, apránként felfedezte a kerámiát és megszelídítette a porcelánt. Magyar gyökereihez hűen 2019 óta Budapesten él és dolgozik.

További infók 

Május 30., vasárnap

Május 30-án ismét Piacok Napja, Budapest legnépszerűbb közösségi piacai egyszerre lesznek jelen az Erzsébet és a Deák Ferenc téren. A rengeteg izgalmas termék mellett számos kiegészítő programmal, workshopokkal, finom falatokkal, élő zenével és különleges gyermeknapi meglepetésekkel is készülnek a szervezők.

További infók 

Május 30-ig látogatható Sean Scully retrospektív kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában, melyről mi is írtunk. A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.

További infók 

Május 30-án újra Kiskertpiac a MOMkult mellett található Sirály sétányon. Lesznek virágok közvetlenül a termelőktől, lakberendezési tárgyak és divatkellékeknatúr szépségápolási termékek és más finomságok a kertből.

További infók 

Vasárnap, gyereknapon nem csupán a megszokott piaci termékekkel várja a látogatókat a Czakó Piacz, de a lurkóknak külön hennafestéssel is készülnek 9 és 15 óra között.

További infók 

Május 29-én és 30-án megtekinthető drMáriás albumbemutató tárlata régebbi, új, legújabb s még sehol be nem mutatott alkotásaiból az A38 Hajó kiállítóterében. A szerző tárlatot vezet, bemutat, dedikál. Az album a helyszínen kapható lesz, a kiállított festmények és nyomatok megvásárolhatók.

További infók 

Május 31., hétfő

Hétfőn 18 órától Szerb Antal A világirodalom története című könyvének első teljes, modern kiadásáról Pálfy Eszterrel és Havasréti Józseffel beszélget Szegő János a Líra Könyv oldalán.

További infók 

Szintén hétfőn a Nyár című orosz filmet vetítik 20.30-tól a Bem moziban. 

Egy nyár története, gitár, csajok, cigarettafüst, pia, valamint a rock, a new wave és a post-punk bűvöletében. A szovjet underground zene és egyben a hatalom mindig éber felügyelete alatt működő egyetlen leningrádi rockklub hősévé váló 19 éves zenészben egy sztár meglátja a tehetséget. Ám a mentor és protezsáltja közötti kapcsolatot veszélyezteti a kezdetben félénk srác és a férfi felesége között kialakuló vonzalom.

További infók

Június 1., kedd

Oláh Norbert Józsefváros szenvedélyes rajongója. Az elmúlt években számos munkájában kereste a kerület jellemző hangulatát. A festő nem szociografikus szemszögből közelít, inkább az épületek, utcák, terek „zajmentes”, letisztult képét fogalmazza meg. Vásznain háztetők egymásba vágó lapjai, foghíjtelkek robusztus tűzfalai sorakoznak, melyekhez jellemzően múlt század eleji épületeket vagy azok lebontása után feltáruló téglafalakat választott modellnek. Az ISBN könyv+galériában június 1-jétől megtekinthető legújabb sorozatában a kerület tarka építészeti örökségéből egy másik szempont szerint válogat; a Nyolcnegyed című kiállítás képeit olyan épületek inspirálták, melyek látványában dominál valami fajta ritmus, ismétlődő geometriai szabályszerűség. Az épületek eltúlzott perspektívában, egységes négyzetalapon jelennek meg, ahol a művész a beton változatos szürkéit állítja konfliktusba a háttér élénk színeivel. Egyaránt láthatunk jellegtelen panelépületet a Leonardo közből, valamint történetükben is emblematikus épületeket, mint amilyen a Baross utcai volt MSZMP-székház.

További infók 

Cserna-Szabó Andrással nyitja a nyári szezont a kortárs-széria az A38 Hajón, a József Attila-díjas író-újságíróval Horváth László Imre beszélget a fedélzeten.

Cserna-Szabó András 1997 óta rendszeresen publikál novellákat, esszéket és gasztronómiai írásokat – írt már könyvet a pacalról, mérgezett hajtűkről, szakácskönyvet másnaposoknak, drámát, emellett több folyóiratnak is szerkesztőségi tagja vagy szerkesztője volt. 2020-as, nagy sikerű Extra Dry regénye után Rézi a páczban címmel jelent meg idén ötödik gasztrokönyve, melyben szellemes gasztrotörténeti írásokban merülhetnek el az irodalomra éhes olvasók.

További infók

Június 2., szerda

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. évfordulóját. Juhász Anna és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi sorozatának tizedik vendége Beck Zoltán zenész, énekes-gitáros, író, egyetemi tanár és Grecsó Krisztián író, költő lesznek. Az eseményre egy különleges, közös gondolattal-produkcióval is készülnek, míg megismerhetjük a két vendég Pilinszky-kapcsolódását, -olvasatát, középpontban az Apokrif című verssel.

További infók 

Molnár Judit Lilla új kiállítása a Budapest Galériában egy felnőtt játszótér. A játékban lévő feladat és felelősség, kísérletezés és kockázat úgy szivárog át a munka világába, hogy legtöbbször épp annak könnyedsége és nyitottsága akad fenn a szabályok alkotta rostán. Kényszerek és belső szükségszerűségek, lehetőségek és szabályok mátrixa alkotja azt a hétköznapi terepasztalt, amelyet felnőttként nap mint nap bejátszunk, megpróbálva egyensúlyt teremteni munka és pihenés, egyéni és közösségi szempontok, szabálykövetés és új kezdeményezések között. Miközben ezer dologhoz alkalmazkodunk, mindig marad terepe a szabadságnak, olykor szűk sikátorok, hajszálerek, máskor széles, végtelennek tűnő mezők. A Tervezett véletlen című tárlat június 2. és július 18. között látogatható.

További infók 

Címkék