Noha továbbra is vannak bizonyos szabályok, melyeket be kell tartanunk, szép lassan felélednek a budapesti rendezvények, így döntő többségében már olyan programokat tudunk ajánlani nektek, melyeken személyesen is részt vehettek. Ilyenek például a Párisi udvart vagy a Svábhegy sötét múltját bemutató városi séták, a jóga a Bikás parkban, Labrosse Dániel új kiállítása, a RuhaREhab az Aurórában vagy a pünkösdhétfőn startoló Gozsdu Green Market is.

Május 20., csütörtök

Labrosse Dániel május 27-ig MEMO épületében lévő pincehelyiséget lakja be a Living Gallery szervezésében egy különleges festészeti installációval: a portrékból és újrahasznosított bútordarabokból álló tárlaton keresztül egy képzeletbeli lakóépület különc bérlőit ismerhetjük meg, akik a lakásaikban egymástól izolálva töltik a mindennapjaikat. A témaválasztással az alkotó reflektál az elmúlt másfél év bezártságára és a velejáró szorongásra, a tőle már megszokott könnyed, szarkasztikus hangvétellel, szaturált színekkel és erős fekete kontrasztokkal.

További infók 

Ismét egy évvel öregebb lett az immár hatodik esztendeje a Bazilika árnyékában található Bestia étterem. A jeles esemény apropójából május 20-án már délután 5 órakor megkezdik az ünneplést: terítékre kerül Krizmanics Norbert séf keze alkotta porchetta, rengeteg prosecco, Bestia shot és fahordóban érlelt negroni is.

További infók 

Az V. kerületi Pintxo étteremben május 20-án délután 4 órától exkluzív, eddig az étlapon nem szereplő pintxókkal (például steak chimichurrival; manchego sajttal töltött grillezett tintahal; grillezett zöld spárga, serrano sonkával és grillezett kecskesajttal) készülnek. Az új minifalatkák tesztelésén azért is érdemes részt venni, mert az új étlapra a legnagyobb kedvencek is felkerülnek majd. Az este folyamán a Pintxo-séfek és a kreatívséf, Kelemen Áron készítik a pintxókat, de mesélni is fognak az ételekről, Kelemen Áron pedig a spanyol élményeiről és inspirációiról is.

További infók

Május 20-án 19 órától a legendás Száll a kakukk fészkére című filmet vetítik a Bem moziban. A Miloš Forman rendezte alkotásban olyan nagyságok játsszák a főszerepet, mint Jack Nicholson és Louise Fletcher.

Patrick McMurphyt
 kisebb-nagyobb csínytevései miatt elítélik. Büntetését azonban – antiszociális viselkedése miatt – nem a börtönben, hanem egy zárt osztályon kell letöltenie, ahol az ápoltak többsége saját külön, zárt világában él. McMurphy megpróbál életet vinni az osztály unalmas hétköznapjaiba, megpróbálja kizökkenteni a betegeket apátiájukból és rádöbbenteni őket arra, hogy még ilyen állapotukban is ragaszkodniuk kell alapvető emberi jogaikhoz. Az ápolók azonban nem nézik jó szemmel a lázadást, és minden eszközt bevetnek, hogy megtörjék az eltökélt férfit. Ken Kesey nagyszerű regényének szenzációs, idén 46 éves kultikus filmadaptációja bemutatása évében az öt fő kategóriában (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi és női főszereplő, valamint legjobb forgatókönyv) elnyerte az Oscar-díjat.

További infók 

Május 21., péntek

Május 21. és 24. között a zebegényi Duna-parton található, gyönyörűen felújított Sipőcz-villában négynapos elvonulást rendeznek, natúr és biodinamikus borokkal, valamint finom ételekkel a középpontban. A gasztronómiai élmények mellett szakmai előadások is színesítik a programot, melyen a részvétel korlátozott, ezért érdemes minél hamarabb lefoglalni a helyeket.

További infók 

Pénteken 19 órától Billy van Zandt és Jane Milmore darabjának előadása, a Bocs, félrement! lesz látható a SzínházTV felületén. Egy nagy lebukás szimfóniája, e-mailekben, telefonokon és csevegőprogramokon előadva.

Stephanie boldogan éli a hű feleségek életét, gondoskodik a háztartásról – aztán egy napon saját számítógépet kap. Be is csap a mennykő. Érkezik egy furcsa üzenet a férjétől. Talán nem is neki szánta? Csatlakozik Peg, a legjobb barátnő, hogy bosszút álljon az aljas férfinemen, és George, a legjobb barát, hogy mentse a menthetőt. De ki az a Wanda? Itt valami visszavonhatatlanul félrement. 

További infók 

Már a Műcsarnok is látogatható személyesen, így a május 7-én nyílt, Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói című tárlat is.

Fényképező filmesekként elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik épp az elmúlt években távoztak közülünk: Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor, Zsigmond Vilmos. Ez az összeállítás természetesen az ő, ma már klasszikusnak tekinthető, munkáikból is válogat. De bemutatják elődeiket is: azoknak a filmeseknek a fotóit, akik a némafilm vagy a korai hangosfilm korszakában gyakran fényképészként kezdték pályájukat, s abból váltottak át az új médiumra. A kortársak tekintetében pedig az egész szakmát megszólították, azaz nemcsak operatőröket és rendezőket, hanem a filmezés bármely területén működőket is, hogy küldjék el művészi szándékkal készült fényképeiket. Így ezen a kiállításon a legkülönfélébb korszakban, filmtípusban, műfajban és stílusban dolgozó filmesek fotói kerülnek egymás mellé; megannyi önálló alkotói világ, képi gondolat.

További infók 

A Chalabant Saïd Tichiti marokkói zenész alapította Budapesten 2000-ben. A marokkói dallamokat ötvözik a közép-európai, a balkáni és a cigány stílus hagyományaival. Művészetük túlmutat a népzenén, hiszen céljuk, hogy az északi, a déli, a keleti és a nyugati hangszerek egyesüljenek. Május 21-én újra élőben, közönség előtt lépnek színpadra a Fonóban.

További infók 

Május 22., szombat

Idén is folytatódik a Secret Garden, a 360 Bar nappali bulisorozata. Szombaton délután 2 órától egészen este 11-ig táncolós zenékkel, remek koktélokkal és signature-frissítőkkel várnak minket a város felett.

További infók 

Shakespeare legjátékosabb komédiája, a Lóvátett lovagok május 22-én 19 órától lesz látható az eSzínházban, a Vígszínház előadásában.

Navarra királya célul tűzi ki magának és három lovagjának, hogy három éven keresztül életüket a tanulásnak szentelik, nőkre még csak rá sem néznek, és minden földi élvezetet megvonnak maguktól. Még aznap megérkezik a francia királykisasszony, és ha ez nem lenne elég, gyönyörű udvarhölgyei is vele tartanak. Mondani sem kell, hogy a nagy ívű terv azonnal megbicsaklik. Shakespeare komédiája szellemes szójátékokkal tarkítva mutatja be a reneszánsz szerelem irracionalitását. 

További infók 

Szombaton 10 és 18 óra között az Industrial Lamp Budapest baráti hangulatú, szabadtéri garázsvásárt rendez, ahol olcsón juthatunk retró és vintage bútorokhoz, lámpákhoz, dekorációs elemekhez és más kiegészítőkhöz. Az udvarban több árussal és gyűjtővel találkozhatunk, ott lesz többek között az E40 Design, a Royal Vintage Budapest, a Retrohungary és Medvegy Péter is.

További infók 

Május 23., vasárnap

Az Imagine Budapest exkluzív épületbejárásán a Párisi Udvar Hotel Budapest jóvoltából a megújult Párisi udvarban sétálhatunk, Budapest egyik legszebb ékkövében.

Mindenkinek van egy álma… Pollack Mihály és Brudern báró az 1800-as évek legmodernebb üzletházát látta maga előtt. Később a Belvárosi Takarékpénztár részvényeseinek gondolataiban egy másik pazar épület sziluettje rajzolódott ki. Budapest összes kereskedőjének álma pedig egy üzlethelyiség volt az álmok álmában: a Párisi udvarban. Ez a varázslatos világ, ahol összeér a múlt és a jövő, a luxus és a világszínvonal, már száz éve tartja lázban azokat, akik szeretik a bámulatosan szépet, az elmúlt években pedig nem hagyta álmodozni a megrendelőt, az építészeket, a restaurátorokat, a kőszobrászokat, a gépészeket, az informatikusokat, a szállodásokat és a fine dining ismert szakembereit. 

További infók

Vasárnap ismét szabadtéri termelői vásárt rendez a Rozmaring Kertvendéglő és Étterem. A pünkösdi vásáron a kézművesek és a termelők mellett hagyományőrző újdonságok is várják az érdeklődőket 10 és 16 óra között.

További infók 

A 19. század közepén még sváb falvak és szőlők álltak itt, néhány évtizeddel később azonban már a főváros részévé vált a Svábhegy. Nosza, gyorsan felvirágoztatták: arisztokraták építettek itt svájci villákat és művész értelmiségiek – például Jókai Mór és Eötvös József – mesebeli kerteket. A telkeket a fogaskerekűt építtető vasúttársaság parcellázta fel. A máig népszerű síelő- és kirándulóhely első pillantásra idillinek tűnik, és nem is gondolnánk, hogy a 20. században milyen tragikus történelmi események történtek itt. Következhet a borzongás, ugyanis innen irányította Adolf Eichmann a német megszállás idején a zsidók deportálását. Ha ez még nem volna elég borzalom, az 50-es években itt működött az ÁVH tisztképző főiskolája is. Itt nyitotta meg az úttörővasutat Rajk László, nem sejtve, hogy kilenc hónap múlva egy közeli villában fogják vallatni. Május 23-án, a Sétaműhely tematikus zöldövezeti sétáján, amely Jókai kertjétől egészen a normafai Kínzóházig halad, ilyen és ehhez hasonló érdekességeket, információkat tudhatunk meg.

További infók 

Május 24., hétfő

Pünkösdhétfőn startol el a belváros legújabb piactere, a fenntartható termékek széles választékával készülő Gozsdu Green Market, ahol magyar képző- és iparművészeti alkotásokból, valamint kis- és őstermelői árukból válogathatunk majd. A tervek szerint a nyitónapot követően heti rendszerességgel, vasárnaponként fogják megtartani a piacot, összesen több mint 50 árus részvételével. A szervezők kezdetben alacsonyabb részvételi díjjal is segítik a termelőket és alkotókat, hiszen a koronavírus-járvány az ő helyzetüket is megnehezítette.

További infók 

Hétindító mozizáshoz a Hét kis véletlen című új magyar filmet ajánljuk a Puskin moziban, 18 órától. 

A film központi alakja Gertrúd. Középkorú énektanárnő és feleség egy kihűlt kapcsolatban. Férjével és nagyfiával él, valahol a nagyváros belsejében. Fanatikus rajongással tanítja Bartókot és Kodályt, kórust vezet. Meg elvágyódik ebből. Talán mással-máshol… az lenne az Élet. Ebbe a várakozásba robban be egy volt tanítvány. A huszonéves Albán Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapás-szerűen szeret egymásba. Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet „rendetlensége és bizonytalansága”. Röpke időre a család valamennyi tagja attól tart, hogy megváltozott az életük. De aztán mindenki megnyugodhat, mert: „de nem”.

További infók

Május 24-én folytatódik az Auróra ruhacsere-sorozata, a RuhaREhab. A divatipar az egyik legszennyezőbb iparág, mégis vágyunk arra, hogy az új évszak beköszöntével felfrissüljön a gardróbunk is. Az Aurórába elvihetjük azokat a ruháinkat, amik otthon már csak a helyet foglalják, cserébe pedig hazavihetünk olyat, amit biztosan hordunk majd. A megmaradt ruhákat jótékony célra ajánlják fel.

További infók 

Május 25., kedd

Kedden Jászberényi Sándorral búcsúzik a tavasztól a kortárs-széria: az író-újságírót haditudósítói tapasztalatairól és novellásköteteiről Horváth László Imre kérdezi majd. Jászberényi Sándor újságíróköltőnovellista. Rendszeresen készít szociológiai témájú nagy riportokat, 2007-től érdeklődése a Közel-Kelet és Afrika, illetve a politikai iszlám felé fordult: tudósított a líbiai polgárháborúból, Szíriából, Irakból, és az egyiptomi forradalmat is lekövette. Cikkeiért 2005-ben Szabad Sajtó-díjban, 2007-ben Minőségi Újságírásért Díjban, 2009-ben Junior Prima díjban részesült. Már első novelláskötete, Az ördög egy fekete kutya komoly nemzetközi karriert futott be, megjelent az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Franciaországban, Szerbiában. Második, A lélek legszebb éjszakája című könyvével elnyerte a Libri Irodalmi Díjat, a kötet szintén megjelent az Egyesült Államokban és Indiában, jelenleg készül a francia, az urdu és a német fordítása.

Az est során közreműködik az ATMO zenekar és DJ Lee n’gum. A beszélgetést élőben közvetítik az A38 Hajó YouTube-csatornáján.

További infók 

DJ Bootsie és VJ Kemuri soron következő, május 25-i audiovizuális estje a kinhin szellemiségében született. A kinhin kínai ige, jelentése: átkelni, egy lépés megtételekor érezni a lépést, más szóval: egy teljes lépést megtenni. A duó eddigi munkáira jellemző volt a dinamikai spektrumon egymástól távol álló zenék és mozgóképek szerves egységgé olvasztása, a hirtelen és hangsúlyos váltások, a repetitív ütemekből és képekből építkező audiovizuális „körbejárások”, a fókuszt mindig is az absztrakt ütemeken és a gyorsan változó képeken tartva.

További infók 

Május 26., szerda

Ars longa, vita brevis – a művészet örök, az élet rövid. A Budapesti Fesztiválzenekar azzal, amihez igazán ért, vagyis az örök művészettel kíván emléket állítani mindazoknak, akiknek a koronavírus még rövidebbé tette ezt az életet. A járványban elhunytak hozzátartozóinak és szeretteinek szól elsősorban a BFZ hosszú idő után első, közönség előtt adott koncertje május 26-án, amelyen Fischer Iván a zenetörténet egyik legszebb, de mindenképp legrejtélyesebb gyászmiséjét, Mozart Requiemjét vezényli, kiváló szólisták közreműködésével. 

További infók 

Szerdán lehetőségünk nyílik nemcsak testileg, de lelkileg is felfrissülni a Bikás parkban tartott szabadtéri jóga keretein belül. A gyakorlás során a stresszoldás, az elengedés, a nyújtás és az emésztés harmonizálása lesz a fókuszban. Az órát Kotroczóné Novák Hanna tartja, segítségével kezdő hatha jóga ászanákat tanulhatunk, gyakorolhatunk.

További infók 

Címkék