Hamarosan elkészülnek a Kossuth téri épület felújítási tervei. A munkálatok nyáron kezdődnek és nagyjából 3 évig tartanak majd.

A Földművelésügyi Minisztérium épületét 1885 és 1887 között emelték, a kor elismert építésze, Bukovics Gyula tervei alapján. Tipikusan egy olyan grandiózus építmény, ami még az idő múlása és az időjárás viszontagságai által megtépázottan is lenyűgözi a szemlélőjét. A Kossuth tér 11. szám alatt található neoreneszánsz épület – mely elsőként készült el a tér középületei közül – számít Bukovics fő művének. Az épülettel viszonylag korán gondok akadtak. Egyfelől miután a tér elnyerte végső arcát és formáját, kissé kilógott a többi, díszesebb és pompásabb épület közül, másfelől az épületbelső beosztásával is gondok akadtak, merthogy több szoba sem rendelkezett szabadba nyíló ablakokkal. Több alkalommal is hozzányúltak az épülethez, de a felújítások, a homlokzati korrekciók, az alaprajz-módosítások, az emeletráépítések és a belső átalakítások a problémákat egyszer sem orvosolták maradéktalanul.

A II. világháború után műemléki védettséggel ellátott épület felújítása a Steindl Imre Program égisze alatt valósul meg, a terveket pedig az Archikon készítette el, melyek nemrég meg is jelentek a Kossuth tér átépítését irányító állami projekt oldalán. A 2018 óta üresen álló Agrárminisztérium megújításával a cél az, hogy úgy őrizzék meg hosszú távon az épület műemléki értékeit, hogy közben figyelembe veszik a funkció, a használhatóság szempontjait is. Ezért az épület megújítása a kezdetektől ismert, az irodai működést megnehezítő szerkezeti hibákat is korrigálja majd. Magyarul: szükség van némi korszerűsítésre.

Az utólag többször átépített hátsó szárnyat is az eredeti állapotába állítják vissza, vagyis a kétszintes ráépítés lebontásra kerül. De nemcsak ez a rész, hanem a díszes homlokzatok és a belső terek is visszakapják eredeti szépségüket és gazdagságukat. És mindez nem lesz elzárva a nagyközönség elől sem. A felújítás után a központi belső udvart megnyitják a látogatók előtt. Erre előreláthatóan 2024-ben kerül majd sor.

Címkék