Nekünk van vékony tésztás, lekváros, túrós vagy épp kakaós palacsintánk, ez eddig tiszta sor. De a világon majd minden nemzetnek megvan a saját specialitása palacsinta témakörben – azokkal vajon hogy állunk? Utazni most ugyan annyira nincs lehetőség, de a Nagymező utcában található Around Pancake 14 különböző palacsintával mutat meg egy szeletet a világból. Kicsit street food, kicsit fine dining, nagyon finom és szerethető!

Szőke Csillának, Milasovszky-Gálszécsy Máténak és Nagy Mártonnak nem az Around Pancake az első közös vendéglátós projektje, de az első, amit egy kamasz inspirációi alapján raktak össze. Csilla gimnazista lányával szeretett bele egy római édességüzletbe, ahol százféle tiramisut kínáltak – innen jött az ötlet, hogy valami hasonlót itthon is lehetne csinálni. A tiramisu nem lett volna túl hiteles, de mivel Csilla lányának nagy kedvence a palacsinta, ráadásul szinte minden nemzetnek megvan a specialitása, úgy döntöttek, nyitnak egy olyan palacsintázót, ahol tradicionális receptek alapján ismerkedhetünk a világ különböző palacsintáival.

Az eredeti tervek szerint egyszerű street food hely lett volna, de mivel a szakmai tanácsadást Győrffy Árpád és Kántor Enikő vállalták, kapott egy szerethető fine dining beütést is. Ez amúgy főleg a konyhatechnikán érződik, a hely se nem flancos, se nem túlárazott, a palacsinták lebomló tányérokon érkeznek – majd egyszer, ha végre beülhetünk hozzájuk –, csak éppen elképesztően igényesen vannak tálalva, és a készítésük során bevetnek a konyhán néhány trükköt, amit a Four Seasons executive chefje mutatott meg a konyhán. 

Ugyanez a helyzet italfronton is – a Kántor Enikő független barista bábáskodása mellett megszületett kínálatban a kávékért a Pasco kávépörkölő, a szörpökért a Mayer Szörp és a DÉR Juice felel, de vannak kiváló házi limonádéik is. A víz pedig egy Nordaq vízszűrő-berendezésen keresztül érkezik, ami ugyancsak egy leheletnyi fine dining érzést hoz a tágas térbe. Kávéfronton van egy ház specialitása is: Barbe à papa, vattacukorral megfejelt americano – az íz mellett a fő attrakció a forró kávéba szépen lassan beleolvadó fehér cukorfelhő. 
 
A tágas tér a letisztult formákkal és a natúr színekkel viszont a laza casual dining vagy a street food irányába megy el. Az étterem közepén egy mélyzöld csempével burkolt, lépcsőszerű elem figyel – a cél itt az volt, hogy ne csak asztalokhoz és székekhez lehessen leülni, hanem ilyen, alternatív ülőhelyen is elfogyaszthassuk a választott palacsintánkat.

Jelenleg 14 palacsinta van a kínálatban, és ez nem is nagyon fog változni, pedig van pár kedvenc, ami lemaradt a falról. Csilláék azonban igyekeztek úgy összeállítani az étlapot, hogy jellegre minden meglegyen egy helyen – a mindenki által ismert magyar palacsintától a piskótásabb skót scone-on, az orosz blinin és a dél-amerikai arepán át a sós japán okonomijakiig. A kínálatban van húsos, halas, vega, vegán és édesből is többféle: keletiesen édes, felfújt jellegű és francia klasszikus – így aztán akkor is jöhetünk, ha főételre, desszertre vágyunk, de akkor is, ha csak mártogatnánk valamit. Árban sincsenek elszállva, és itt is széles a skála, a pár száz forintos tételtől a két-háromezer forintosig mozgó extrább darabokig.

Az okonomijaki (1890 Ft) a japán palacsintákat reprezentáljatonhalpehellyel, sushigyömbérrel, japán majonézzel, okonomijakiszósszal, korianderrel és sós speck sonkával. Nemcsak laktató, de nagyon finom is, tökéletesen hozza azt, amit egy japán comfort foodtól várunk, mind ízben, mind állagban. Méretre is kiadós, simán elég egy laza ebédre. A maláj roti jala egy hálós szerkezetű sós palacsinta, amit nem igazán lehet tölteni, feltekerve viszont remekül lehet vele tunkolni a mellé kapott rák- (2490 Ft) vagy csirkecurryket (1490 Ft). Az enyhén csípős, selymes, kókusztejes, klasszikus távol-keleti curryhez nagyon megy a kissé szivacsos, semleges maláj palacsinta. 

A vegán vonal egy képzelt libanoni palacsinta (1490 Ft), az egyetlen a kínálatból, mely itt, a konyhán született. A teljes kiőrlésű, vegán, sós amerikai palacsintára emlékeztető alapon humusz, aszalt koktélparadicsom, retekszirom és csíra, tabbouleh és egész csicseri felel a titokzatos közel-keleties ízekért.
 

A konyhán tevékenykedő Konrád Dániel egyébként a Costes Downtown konyháján is tevékenykedett – az elkészített ételek így nemcsak az összetevőkben vannak gondosan összeválogatva, de a tálalásuk is gyönyörű. 

Az édes vonalat a szintén libanoni katayefen (1390 Ft) keresztül teszteltük – a kicsit szivacsos, élesztős palacsinta tölcsérszerűen öleli a lágy ricottás, mézes-narancsos krémet pisztáciadarabokkal. Rendkívül laktató, ugyanakkor könnyű, nagyon keleties, mégsem túlságosan édes – tökéletes választás kávé mellé, vagy ha ránk tör a cukoréhség.
Akárcsak a holland versenyző, a szuflészerű pannenkoek (1490 Ft), ami édes juharsziruppal és fanyar bogyós gyümölcsökkel koronázva egy klasszikus falat boldogság – szép méretes falat, ha precízek akarunk lenni. 

Az Around Pancake-től egyelőre csak rendelni tudunk, esetleg elvitelre kérhetünk – ha egy Király utcai padon élveznénk a tavaszi napsütést, akkor tökéletes választás lehet az élvezet megduplázására!

Címkék

Elérhetőségek

Around Pancake 1065 Budapest, Nagymező utca 6. Facebook-oldal