Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Gasztró

Őrült ötletnek tűnik, de nagyon is csúsznak: forralt sörök a Mad Scientisttől

A Mad Scientist kísérletezésre mindig kapható csapata a korlátozások idejét sem töltötte tétlenül. A Madhouse elviteles-rendelős rendszerben továbbra is nyitva van, ám ez nem visz el annyi időt és energiát, mint amennyi van, így a felesleget a boszorkánykonyhában használták ki a sörivás „őrült” tudósai. Ennek pedig lett is eredménye, az ún. forralt sörök, melyekből jelen pillanatban kétféle kapható.

Persze a forralt sör már leírva sem tűnik túl bizalomgerjesztőnek – legalábbis a sörkedvelők számára. De egy bátor kóstolást követően eloszlik minden ellenérzése az embernek, és már a harmadik korty után rájön, a forralt sörbe simán bele lehet szeretni, sőt még akár a kedvencünkké is válhat.

A forralt sör egyáltalán nem ördögtől való műfaj. A lengyeleknél például egész komoly hagyománya van (grzane piwo), és a belgák sem vetik meg a forralt meggyes sört. Ennek ellenére nem egy ismert dolog, sőt kimondottan marginálisnak számít szerte Európában. A sörösök csak néznek egy nagyot, mert hát szerintük a sör hideg, aki meg nem sörös, az azzal löki félre az ötletet, hogy nem szereti a sört. Pedig talán épp nekik kéne egy próbát tenniük a forralt sörökkel, vagy azoknak a sörösöknek, akik mindig az újat keresik. A Mad Scientist csapata most két forralt sörrel lépett ki a közönség elé, és jelentjük, kóstoltuk mindkettőt, és igencsak rendben vannak.

Bár a Mad Scientist csapata többféle sörrel is próbálkozott, de végül rájöttek, hogy nem a komlós sörök között fognak rátalálni az alkalmas példányokra. Végül két olyan sör lett a befutó, amelyek hidegen is az extrémebb ízeket képviselik. A Hungry for Apples savanykás, almaízű mézsör, amihez fahéjat, szegfűszeget és narancsot adtak, és ami meleg állapotában hordoz magában némi karácsonyi hangulatot. Igazából hamarabb jut eszünkbe róla a forralt bor, mint a sör.

A másik forralt finomság a Mad Scientist New York Mocaccinójából készült, amiben a hazai kávépörkölő, a Casino Mocca kávéja van, meg kakaóbab és tejszín, ezt bolondították meg mályvacukorral, és így kapták meg az édeskés, krémes ízt. Leginkább az ír kávé juthat az ember eszébe először, vagy a Baileys, ha kicsit melegebb a szokásosnál. 

Persze nem a korlátozás alatt született meg a forralt sör ötlete, már korábban is kísérleteztek vele. Előbb tavaly nyáron a Mad Kertben, majd a lezárás előtt, november elején a Madhouse-ban. Az ott szerzett tapasztalatokat vitték tovább a téli időszakban. Most, hogy túl vagyunk a kóstoláson, mindenkinek csak ajánlani tudjuk a forralt söröket. Elviteles pohárban meg lehet venni bármelyiket a Madhouse-ban – az egyik tökéletesen pótolja a forralt bort meg a teát, a másik pedig bármilyen kávét –, és meg lehet rendelni ezeket a meleg italokat az étel mellé is. Nagy előnyük, hogy nem baj, ha kihűlnek, simán újramelegíthetők minőségi romlás nélkül. A Hungry for Apples forralt sör az erősebb (10-12% alkoholtartalom) és a drágább (1190 Ft), a New York Mocaccino 900 Ft, és kevesebb benne az alkohol (8-9%). 

Bár a józan paraszti ész azt mondatja az emberrel, hogy a forralt sör ősszel és télen, vagyis hidegben az igazi, ugyanakkor mégiscsak az eszünkbe jut az, amit nagy melegben mondanak a hozzáértők: meleg időben meleg italt kell inni, hogy jobban elviseljük a kánikulát. Az biztos, hogy ha nem csappan meg jelentősen a kereslet, akkor a Madhouse-ban nyáron is kaphatók lesznek a forralt sörök. Már csak hagyni kéne nekik (is), hogy legalább részben kinyissanak. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Gasztró

25. Országos Étterem Hét

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény. Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal és alapanyagokkal versengenek a helyszínek és a séfek. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál 3 fogásos menüsorokat.

új hely Gasztró

David's Kitchen

A belváros legújabb helyére, a David's Kitchenre mondhatjuk, hogy pékség, azonban az nem fedi le teljesen a valóságot. A Klauzál téri üzlet esetében az angol bakeshop sokkal inkább kifejezi azt, hogy itt a remek kovászos kenyerek és pékáruk mellett más is kapható.

Neked ajánlott

A