Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szabadidő

Új tanösvényt avattak a Kis-Hárs-hegyen – Fekete Istvánról nevezték el

Az „erdész-vadász”-irodalom legismertebb művelője volt Fekete István, aki 120 éve született és 50 éve halt meg. A dupla évforduló alkalmából alakította ki a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen a Pilisi Parkerdő Zrt.

Nem sokkal az ünnepek előtt vehették birtokba a kirándulók az ismeretgyarapítást szolgáló útvonalat, amelynek 5 tábláján keresztül megismerhetjük Fekete István életét és műveit.

Egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára. De nemcsak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek.

E gazdag életmű előtt kívánt tisztelegni a Pilisi Parkerdő, amikor az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával létrehozta a Fekete István Tanösvényt, amelynek első állomása az író egykori lakhelye (II. kerület, Tárogató út 77.) közelében található. Érdekesség, hogy az író egykori nappalija ma a Jézus Szíve-kápolnának és szentmiséknek ad helyet. Ennek előzménye, hogy Fekete István a helyiséget 1950-ben egyházi célokra engedte át, mert a közeli Szent Ferenc Lányai rendházból kilakoltatták az apácákat.

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, és kis emelkedővel a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR-kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról. 

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el a kirándulók. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Már 50 centi hó van a Normafán

?>

A Normafán és a budai hegyek más részein igazi téli csodavilágba csöppenhetünk.

Hétvégi programajánló – 8. Karácsonyi ronda pulcsis futás, Tandori 85, gőzgombócnap a budaörsi majorban

?>

December 6. és 10. között az ingyenes programoktól kezdve a szívmelengető gőzgombócnapig mutatjuk a legjobb eseményeket ezekre a szürke napokra!

Ajándékozz élményt! – Ötletek a reggelitől a gőzfürdőn át a színházig

?>

Az élményajándékokkal szinte lehetetlen mellényúlni, az alábbi lehetőségek közül pedig többféle korosztálynak is találhatunk megfelelő meglepetést.

Budapest pénztárcakímélően – 10 klassz ingyenes program decemberre

?>

A decemberi ingyenes programokat a karácsony hangulata járja át, de annak is segítünk, aki éppen ezt kerülné el.

Neked ajánlott

A