Ha Újbuda az új Lipócia, akkor pont ideje volt, hogy a XIII. kerületi étterem megjelenjen valamilyen formában a Duna túloldalán is. A múlt hónapban nyitott Babka Deli elhozza Újbudára a Babka-élményt, de kicsit máshogy, mint a Pozsonyi úton. Házhoz kérhető mezzék, saját készítésű finomságok, egyedi kávék a deli és az étterem bájos keverékében.

Az újlipótvárosi Babkát nem kell bemutatni, mert bár csak 4 éve nyitott, megkerülhetetlen pontja Újlipótvárosnak izgalmas, közel-keleti fogásaival, merész koktéljaival és különleges hangulatával. 
 
Nemesvölgyi Attila tulajdonosnak tulajdonképpen a nyitás óta – ahogy egyértelművé vált a Babka sikere – a fejében volt egy deli terve is. Nem mozog vele ismeretlen talajon, Lipócia másik nagy kedvencének a Sarki Fűszeresnek alapítója volt. Azzal is tisztában volt, hogy a kisebb, delis egységet valahová Budára tervezi, a tavaszi karantén és a házhoz szállításra való villámgyors átállás pedig megerősítette abban, hogy a Babka termékei remekül illenek egy olyan delikátboltba, ami kicsit más, mint a piacon lévő többi csemegebolt. 

A Móricz Zsigmond körtér gyönyörű, íves Bauhaus sorházának aljában megnyílt aprócska deli valóban sokban elüt a klasszikus csemegeüzletekről, nem véletlenül van a nevében, hogy mezze and takeaway. Ez körülbelül annyit takar, hogy a klasszikus deli termékeken kívül egész vacsorákat is hazavihetünk,  a választék pedig szorosan kapcsolódik a Babka tematikájához. A közeljövőben a deli polcait saját termékekkel fogják feltölteni, egyelőre azonban az étteremből ismert borok – Lenkey, Légli Géza, Bott Frigyes tételei – kisüzemi sörök, manufakturális üdítők, Lucky Cap kávék és egy különlegesség is, az Il Mio Brodo olasz alaplé-válogatás foglalja el a polcot. 

A Lucky Cap kávékat egyébként helyben is fogyaszthatjuk, mellé pedig mindennap találunk a pultban valamilyen péksüteményt. A Pozsonyiról jól ismert babkát és a portugál desszertet, a pastel de natát mindig – de mindennap más kézműves pékség hoz két-két különböző kenyeret és valamilyen péksüteményt, így hétfőnként a Bake My Day, keddenként és péntekenként a Minerva pékség, szerdánként az Artizán, csütörtökönként a Szívügyem, szombatonként pedig a Jacques Liszt kínálatának darabjaiból válogathatunk.

A Babka Deli legnagyobb dobása azonban kétség kívül a mezzeválogatás, amit úgy állítottak össze, hogy akár helyben is fogyaszthassuk, de főleg az otthon is átélhető Babka-élményt hivatott bemutatni. A pultban találunk zsidó tojást, muhammarát, labneh-t pisztáciával, padlizsánkrémet, céklás kecskekrémsajtot, humuszt és pácolt olívát. A felsoroltak közül egyet 1100, hármat 2990, ötöt pedig 4990 Ft-ért vihetünk magunkkal, vagy fogyaszthatjuk el helyben. Ha viszont házhoz rendelnénk, egy egész dobozt kérhetünk a hét felsorolt krémmel, falafellel és pastramival megfejelve, három pitával 9400 Ft-ért. A csomag hivatalosan két főre szól, de mivel a krémek egyenként is 16 dkg-t nyomnak adagonként, egy ilyen pakk bőven elég három-négy felnőtt könnyű vacsorájának.

Ugyanez a felállás négy főre 16900 Ft, és ha egy nyugodt baráti iszogatáshoz tervezzük, akkor alkoholt is választhatunk mellé. A ginto boxban egy üveg gin és hat különböző kisüzemi tonik van – rendeléskor az alkoholt és a kísérő tonikot is mi választhatjuk ki természetesen. A házhoz vitt gines élmény 12 900 Ft-nál kezdődik, de függ attól, hogy milyen fajta alkoholt és tonikot választunk. A cél nem titkoltan az, hogy a bizonytalan ősz elé nézve egy olyan pakkot tudjanak kiküldeni a vendégeknek, ami a Babka kvintesszenciáját az otthonunkba hozza. 

A következő hetekre még kellemes, őszi időt várhatunk, érdemes kipróbálni a Babka Deli kis teraszát a Móriczon, jó eséllyel úgyis hazaviszünk valamit a kávé-süti vagy üdítő-szendvics kombó után. Ha pedig beüt a hűvősebb ősz, a nyár visszaidézésének egyik legjobb módja a szemkápráztatóan színes mezze box, gin-tonikkal vagy nélküle. 

Címkék

Elérhetőségek

Babka Deli 1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 7. Facebook-oldal