Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

A konyhacsempén, a kanapén, a gardróbban – ahogy még nem láthattad a Katona József Színház színészeit

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 08. 17. 14:15

Különleges, a karantén időszakára reagáló fotósorozat készült a Katona idei évadkönyvébe: Neményi Márton fotóriporter Horváth Judit és Dömölky Dániel előadásképei alapján „dolgozta bele” a társulat tagjait saját otthonuk falai közé.

Az évadkönyv fotózása is mutatja a járvánnyal kapcsolatos tehetetlenségünket. A Katona ezzel foglalkozó csapatának (Horváth Máté, Kazimir Annamari és Wiegandt Júlia) ötlete volt, hogy a színház előadásainak, portréként használható képeit Neményi Márton fotóriporter segítségével helyezzük be a színészek otthonába. Szép és filozofikus, ugyanakkor mulatságos gondolat, hogy az előadás nélkül maradt színész otthon, saját lakásában kénytelen tovább játszani szerepét" – mondta el Máté Gábor igazgató a koncepcióról.

Rezes Judit a Részegek című előadásból

Fotó: Fotó: Neményi Márton, Előadáskép: Dömölky Dániel

A fotókat Horváth Judit és Dömölky Dániel előadásképeinek felhasználásával Neményi Márton készítette. Bejárta a Katona összes színészének lakását, érintésmentesen fényképeket készített, majd a színpadon készült portréjukat ezekbe a fotókba „ügyeskedte” bele.

Rajkai Zoltán a Poppea megkoronázásából

Fotó: Fotó: Neményi Márton, Előadáskép: Horváth Judit

Fekete Ernő a Szürke galambból

Fotó: Fotó: Neményi Márton, Előadáskép: Dömölky Dániel

A „hisztis, balhés színész” hazug közhely, üres frázis, semmi más. Életemben nem találkoztam ennyi előzékeny, segítőkész és lelkes emberrel ilyen rövid idő alatt, és ez egy magamfajta, notóriusan egyedül dolgozó fotósnak, akit hagyjon békén mindenki, mert azt majd ő tudja, mi, hogyan lesz jó, hatalmas élmény volt. Az együttműködés és a türelem főleg akkor jött jól, amikor arra kértem őket, hogy nagyjából vegyék is fel a kiválasztott jelenetnek megfelelő pózt, hogy belőhessük az árnyékokat. A konyhacsempén, Duplo-elemek közt, „részegen” tekergő Rezes Juditot, a kanapéján oldalvást plankingelő Kovács Lehelt, vagy a gardróbjában feszítő Máté Gábort instruálni óriási élmény és pont akkora megtiszteltetés volt. (A kiemelések véletlenszerűek, mindenki fantasztikus volt.)" – fejtette ki Neményi Márton a színház által küldött sajtóközleményében. 

Az összes fotó megtekinthető a Katona Facebook-oldalán.  

Fullajtár Andrea a Ha elmúlik öt év című előadásból

Fotó: Fotó: Neményi Márton, Előadáskép: Horváth Judit

Keresztes Tamás a Tartuffe-ből

Fotó: Fotó: Neményi Márton, Előadáskép: Horváth Judit

Hasonló tartalmak

Admin mode