Ha belegondolunk, eddig is adta magát az ötlet, ami idén megvalósul: a Svábhegyi Csillagvizsgáló edukációs programba kezd a Star Wars világáról, a nagy sikerű Travelling Galaxy kiállítással együttműködve.

Május 4. volt a Star Wars világnapja, ekkor jelentették be a Travelling Galaxy kiállításon hamarosan (a tervek szerint május 17-től) megtekinthető új edukációs kezdeményezést, amely a Svábhegyi Csillagvizsgálóval való együttműködés eredményeként jött létre. A kiállítás szervezői exkluzív tárlatvezetéssel is készülnek az iskolák és a csoportok számára, amelyek nem csupán szórakoztatnak, hanem mélyreható tudományos értéket is képviselnek. A tárlatvezetés során tudományos háttérinformációkkal is megismerkedhetnek a látogatók.

Tudtad-e például a Halálcsillagról, hogy a valóságban is van egy hold, ami a Halálcsillaghoz hasonló külsővel rendelkezik? Ez a Szaturnusz egyik holdja, a Mimas. És bár a valóságban Halálcsillagot szerencsére nem épített senki, nagyobb méretű bolygókezdeményeket elpusztító folyamatok viszont léteznek. És azt például tudod-e, hogy miben különbözik a Star Wars galaxisa a Tejútrendszertől? Mi tudjuk! És te is megtudhatod!

– áll a sajtóközleményben.

A Travelling Galaxy az országban egyedülálló, egy magángyűjteményen alapuló, interaktív tárlat, mely 2022-ben nyílt meg a Kecskeméti utcában. A rohamosztagos sisakokkal teli kirakat mögött a filmbeli helyszínek elevenedtek meg, több szinten is. Sok száz autentikus, a filmekből is ismerős makettet, működő droidokat, modellt és életnagyságú bábut mutatott be – elsősorban a Star Wars-trilógia eredeti részeiből. Az izgalmas küldetés Leia hercegnő űrhajójából indult.

A kiállítás a nagy sikerre való tekintettel nemrég teljesen megújult, és immár egy második felvonással várja látogatóit. Továbbra is elsősorban a Star Wars-trilógia eredeti (IV., V., VI.) részeire épül, azonban az újítással már a videójátékokból, a legújabb sorozatokból, valamint a könyvekből is jól ismert karakterekkel találkozhatnak a látogatók, miközben Stohl András narrációja vezeti őket végig a kiállításon.

A tárlat különlegességét fokozzák Menyhei Szabolcsnak a Star Wars-világnapon elsőként bemutatott művei. A külföldön élő művész jelentős szerepet játszott olyan nagyszabású filmek vizuális effektjeinek a létrehozásában, mint a Star Wars. A tematikus világnap alkalmából felajánlotta a saját alkotásai mellett a Clone Warshoz készült illusztrációkat is a gyűjtemény részére, melyeket a Lucasfilm fine art printként adott ki, és igazi kuriózumnak számítanak.

Címkék