Generációk számára meghatározó tapasztalat volt az elmúlt hónapok járvány- és karanténhelyzete, rengeteg váratlan emberi kedvesség és jószándék szabadult fel, a budapestiek tényleg összefogtak, hogy együtt vészeljék át az elmúlt hónapokat. Ennek állít most emléket a Színes Város Csoport legújabb tűzfalfestménye, A kovász is lehet híd.

A karantén alatt gyakran emlegettük, hogy hirtelen a tízmillió pék országa lettünk, hiszen mindenki belevetette magát az otthoni kenyérsütésbe, és főként a kovász nevelgetésébe, így vált a járvány alatti időszak egy hívószavává az erjesztett lisztes guzmó. Átvitt értelemben azonban a kovász a haladást biztosító tényező is, olyan személyre is mondjuk, aki jó irányba viszi a dolgokat, változást hoz. Így már érthető, miért is lett a Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült falfestmény címe A kovász is lehet híd.

A képpel a főváros most minden budapesti előtt szeretne tisztelegni és köszönetet mondani, amiért ilyen rendkívüli helyzetben is figyeltek egymásra és képesek voltak a valódi összefogásra. Az alkotásnak amellett, hogy tényleg nagyon mutatósra és szerethetőre sikerült, különösen fontos üzenete van, hiszen a város összefogott, lakói együtt vészelték át az elmúlt hónapokat. A járvány generációkat kötött össze, összehozta a szomszédokat, a segítségre szoruló és segítő kezet nyújtó városlakókat és új közösségek, csoportok alakultak, barátságok szövődtek, rengeteg kreatív energia szabadult fel, a gangkoncertektől kezdve a balkoni növényeskertek kiakalakításáig. Mindenki kivette a részét, ki így, ki úgy, de sokan helyt álltak és bizonyítottak.

Az alkotást a Színes Város Csoport művészei készítették el a 420 nm területű falfelületre, közel 180 liter festék felhasználásával. A városszínesítő csapat munkáival már rengetegszer találkozhattunk, hiszen számtalan budapesti tűzfalat megszépítettek és tettek vonzóvá a helyiek és a turisták számára; absztrakt alkotásokkal vagy éppen ismert mesefigurákkal, de képzőművész diákok munkáival is.

Címkék