Május 8. és 15. között ismét meghirdeti nagy sikerű 5+1 filmes akcióját a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Ezúttal A létezés eufóriája, A monostor gyermekei, az Ütős csajok, a Cooking History, a Besence Open és a Szél viszi érhető el egy hétig ingyenesen Magyarországon.

Az idén januárban megalakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete egyik kiemelt céljaként a dokumentumfilm műfajának népszerűsítését tűzte ki. A szakmai szervezet február eleji online filmes akciója keretében öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet (Gettó Balboa, Könnyű leckék, Nagyi projekt, Puskás Hungary, Drifter, Mignon) tett ingyenesen elérhetővé az egyesület honlapján. A filmeket több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt.

Május 8-án, pénteken indul a MADOKE második akciója, melynek keretében ismét 5+1 fesztiválkedvenc filmet tesznek ingyenesen nézhetővé egy hétig. A filmek az egyesület honlapján, a https://madoke.hu/ oldalon keresztül lesznek elérhetőek, forgalmazási okokból csak Magyarországon.

A MADOKE tavaszi 5+1 dokumentumfilmes akciójának listája:

1. A létezés eufóriája (r.: Szabó Réka, 83 p., 2019)
2. A monostor gyermekei (r: Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 74 p., 2017)
3. Ütős csajok (r.: Nordin Eszter, 74 p., 2016)
4. Cooking History / Gulyáságyú (r.: Kerekes Péter, 88 p., 2009)
5. Besence Open (r.: Kovács Kristóf, 68 p., 2013)
+1 Szél viszi (r.: Bartha Máté, 36 p., 2019)

A MADOKE online elérhető, ingyenes videótárat is létrehoz, amelyen keresőszavak segítségével tudnak majd az érdeklődők filmeket nézni. A Magyarországról és külföldről egyaránt elérhető MADOKK videótár május 8-án indul a MADOKE weboldalán, ahova kéthetente kerülnek majd fel új filmek. 

Facebook-oldalán online vitafórumot is rendez a szervezet május 15-én 15 órától.  A beszélgetés témája: Dokumentumfilmes kihívások, megoldások és lehetőségek a járvány idején, a fórumon magyar filmes alkotók, forgalmazók, fesztivál képviselők beszélgetnek a kialakult helyzetről.

Címkék