A pezsgőkészletek lassan kimerülnek, és a hosszú vacsoraasztal körül sorra ürülnek a helyek, egy szűk körű társaság önfeledten szórakozik Budapesten, miközben a világ a vége felé közeledik. A baljós jelenetek megérintenek, a katasztrófákat közelebb érezzük magunkhoz, mint valaha, a bolygónk bajban van. Szorongunk, de az élet nem állhat meg.

A Búcsúkoncert a MU Színház zenés, utópikus alkotása, ami az elit utolsó vacsoráját jeleníti meg. Mozart dallamaira csörgedeznek az események, a résztvevők időről időre dalra fakadnak, miközben ők is tudják; valami elkerülhetetlen közeledik.

„Készítettem egy hosszú listát olyan klasszikus zeneművekből, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy drámai helyzetekben nagy kifejezőképességgel bírjanak. Miközben én Schubert dalokat és Bach kantátákat válogatok, lángol Amazónia és Ausztrália, süllyed Velence, világjárvány üti fel a fejét. Így jutottam el a középkori Harag napja vershez, aztán a gyászmisékhez, aztán Mozart Reqiuemjéhez; ehhez a gigantikus könyörgéshez, ahhoz a zenei formához, ami észrevétlenül meghatározza az európai embert, aki végsősoron újra és újra abban reménykedik hogy valami felsőbb erő majd úgyis megóvja a poklok poklától; bűnei megbocsáttatnak és jól megússza ezt az egészet” – meséli Tarnóczi Jakab rendező.

A világvége, világégés és pusztulás mindig is része volt a Föld és az emberiség történetének, az információ sebes áramlásával a katasztrófáról pillanatok alatt tudomást szerzünk, ami egy konstans nyomasztó hangulathoz vezet. Mindeközben hétköznapi feladataink tornyosulnak tovább, emberi létezésünk alapvető vonásai zavartalanul folynak, a kultúra fogyasztása pedig úgy tűnhet feltétele szellemi jólétünknek. A helyzetet ki oldhatná meg, mikor a hatalmasok is csak elfordítják fejüket? A Búcsúkoncert egy szomorkás, drámai zenés darab, amiben egyre fogy a levegő, ami az énekléshez szükséges, de a koncert nem áll le csak azért, mert páran belehalnak. Bemutatója február 22-én és 23-án lesz este nyolc órakor a MU Színházban.

MU Színház 
Budapest, Kőrösy József u. 17, 1117

Elérhetőségek