Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Ilyen volt a régi idők karácsonya – Képgaléria

2020 biztosan benne lesz majd a jövő történelemkönyveiben. Idén szinte minden más, mint máskor, és ez alól a karácsony sem kivétel. Most nincsenek tömött boltok, nagy vásárlások, mint ahogy az ünneplés napjai is szűk körben, csendesebben és szerényebben telnek majd, mint korábban, illetve ahogy a jövőben ismét telni fognak – feltéve, hogy minden jól alakul. Régi fotókkal elevenítjük fel, hogy milyen is a karácsony, amikor – látszólag legalábbis – minden rendben van.

A rég múlt idő karácsonyai talán idén értékelődnek fel igazán: innen nézve minden korábbi időszak boldog békeidőnek tűnik, még ha nem is volt boldogság meg béke, csak arra a pár napra, amíg a karácsony tartott. De amikor régi fotókon nézzük a rég múlt idők karácsonyait, a most is áhított felszabadult ünneplést, kicsit elfelejthetjük a globális bajt, a járványt és az abból fakadó gondokat, és így talán a jelen karácsonyát is olyanná varázsolhatjuk, amilyen egyszer volt, régen, valamikor a gyerekkorunkban. 

A karácsony hivatalosan egy nagy családi ünnep, amikor három napig csak jönnek-mennek a rokonok. Nem hivatalosan pedig a gyerekek kedvenc ünnepe a fa alá kerülő, különleges ajándékok miatt. Épp ezért a karácsonyt ők várják igazán, ők kutatnak a meglepetések után, ők számolják, hányat kell még aludni a szentestéig. Az ajándékozáskor minden felnőtt-tekintet a gyerekekre irányul: a legkisebbek őszinte meglepettségénél, öröménél, lelkesedésénél és hálájánál nincs hatásosabb motiváló erő az életre. Ahogy két kézzel és az izgalomtól kipirosodott arccal tépik le a csomagolást az ajándékról, az minden gondot semmissé tesz. Legalább azokra a percekre, azokra a napokra.

Karácsonykor mindenki szeret mindenkit. Persze nemcsak akkor kell, hanem egész évben, de felfoghatjuk az ünnepet úgy is, mint a kifelé, mások irányába áradó szeretetünk trenírozását az év többi részére. Karácsonykor mosolygunk. Karácsonykor megáll az idő, megáll az élet is. Persze csak akkor, ha a karácsonyunk ideális. Ez viszont már csak rajtunk múlik, mi döntünk arról, hogy milyen lesz az ünnepünk. Ha szerényebb, szűkebb körű és csendesebb is, attól még lehet ideális, lehet szeretettel teli, lehet olyan, amitől az idő és az élet tényleg megáll, és lehet olyan, mint máskor, amikor nincs gond, nincs járvány, nincs válság. Csak a karácsony. 

Ha egyszer úgy alakul, hogy a mi fotóinkat nézik majd a távoli jövő emberei, reméljük, a 2020-as év karácsonyáról nem az jut az eszükbe, hogy ez a karácsony más volt, rosszabb, mint a többi, hanem az, hogy milyen jó is lehetett a múlt, a boldog békeidők karácsonya, beleértve az idei év ünnepét is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Karácsonyi történetek az ünnepekre – 13+1 új mesekönyv gyerekeknek

Gyerekeknek szóló válogatásunkban idén megjelent karácsonyi könyveket: lapozókat, antológiát, regényeket válogattunk többféle korosztálynak.

Látnivalók és kultúra

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Látnivalók és kultúra

Téli fák közül kikandikáló paloták és villák – Sétaútvonalak békebeli környékeken

Nyolc sétaútvonalat ajánlunk, amelyek csodás épületek között, kertes, jó levegőjű helyen haladnak keresztül, hiszen a kopasz fák között most még jobban látszanak a házak.

Neked ajánlott

A