Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Fotókon mutatjuk a századforduló egyik legszebb épülete, az Adria-palota ma elhagyottan álló tereit

Van abban valami különös vonzerő, amikor az üres, elhagyott és a pusztuláshoz közelítő épületek fotóit nézzük. Sokszor felfoghatatlan, hogy az egykor pompától ragyogó és élettel teli paloták ma sok esetben bedeszkázott ablakokkal, szmogtól fekete homlokzattal és omló falakkal állnak a város kitüntetett pontjain – még akkor is, ha ezek műemlékek.

Az elmúlt időszakban szerencsére csökken ez a tendencia, hiszen épített örökségünk megőrzése egyre hangsúlyosabbá válik. Ilyen fontos és hányattatott sorsú örökség a neobarokk Adria-palota is. Szilágyi Gergő fotós a napokban megörökítette mostani állapotában, miután utolsó lakója is elhagyta az épületet.

A Szabadság téren, a Tőzsdepalotával szemben álló neobarokk épület eredetileg az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza volt, azonban a II. világháború után államosították. Ahogy a palota történetéről korábban megírtuk, irodák, lakások, sőt a Heim Pál Gyermekkórház fogszabályozási osztálya is kapott itt helyet. 

Az 1902-ben átadott épületet Meinig Artúr tervezte, aki saját korában a magyar arisztokrácia kedvelt építésze volt. 

Az épület tereit a nagyközönség leginkább filmekben láthatta, itt forgatták például a Szárnyas fejvadász 2049, A kém és a Die Hard 5 egy-egy jelenetét is. Az Adria-palota felújítás előtt áll, a tervek szerint eredeti állapotában, a műemléki értékek restaurálásával állítják helyre, az elkészült épületben üzletek, irodák és lakások kapnak helyet. 

Szilágyi Gergő további fotóit itt találjátok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Karácsonyi történetek az ünnepekre – 13+1 új mesekönyv gyerekeknek

Gyerekeknek szóló válogatásunkban idén megjelent karácsonyi könyveket: lapozókat, antológiát, regényeket válogattunk többféle korosztálynak.

Látnivalók és kultúra

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Látnivalók és kultúra

Téli fák közül kikandikáló paloták és villák – Sétaútvonalak békebeli környékeken

Nyolc sétaútvonalat ajánlunk, amelyek csodás épületek között, kertes, jó levegőjű helyen haladnak keresztül, hiszen a kopasz fák között most még jobban látszanak a házak.

Neked ajánlott

A