A múlt héten a Bartókon nyitott Zsebi olyan, mintha egy gazdagon illusztrált karácsonyi mesekönyv alapján rendezték volna be a kirakatot – a hatalmas habcsókok, gyönyörű kalácsok, bejglik és a méretes diótörő-figura mellett akkor sem tudunk elmenni, ha nagyon sietünk és már rég kinőttünk a mesekönyvekből.

A Zsebi ötlete Kovács Kristófnak, a Déryné tulajdonosának a fejéből pattant ki: „Ez az év nemcsak a vendéglátósoknak, de mindenkinek nehéz volt. Itt az adventi időszak, ami szintén kicsit más, mint a többi évben. Szerettünk volna adni valamit az embereknek, ami szép, ami ünnepi, ami illik az adventhez.”

„Zsebi az én kutyám, egy mentett foxi, aki bármilyen baj vagy katasztrófa történik, képes felvidítani. Ezért lett ennek a kávézó-pékségnek a neve is Zsebi” – magyarázza Kristóf a névválasztást.

„Zsebi az én kutyám, egy mentett foxi, aki bármilyen baj vagy katasztrófa történik, képes felvidítani. Ezért lett ennek a kávézó-pékségnek a neve is Zsebi” – magyarázza Kristóf a névválasztást.

A most nyitott üzlet egyébként a nyáron rendkívül népszerű Kő fagyi? a Bartókon helyén nyílt. Aggodalomra semmi ok, a mindszentkállai fagyi nyáron visszatér, de amíg téli álmot alszik, addig négy decemberi hétre átadta a helyet a karácsonyi kalácsoknak, süteményeknek és pékáruknak, egy igazi bécsi adventi hangulatot árasztó, szerethető pop-up pékség lett belőle limitált, de nagyon igényes kínálattal. A kenyerek, péksütik és karácsonyi sütemények mind a Déryné konyháján készülnek, de az ötletgazda hangsúlyozta, hogy nem a Déryné reprodukálása volt a cél. 

A kínálatban találunk kovászos kenyereket és bagetteket (580–1280 Ft), bécsi diós és mákos bejglit (2980 Ft), csokis és diós babkát (2980 Ft), csokis, pisztáciás és diós csigát, croissant-t, túrós batyut (490–890 Ft) és a portugálok kedvencét, a pastel de natát (200 Ft), amit egyébként helyben sütnek. Emellett kérhetünk elvitelre olasz pörkölésű kávétZhao Zhou teákatforró csokit, de fűszeres forralt bort is. 

A hangulatos üzletben le sajnos nem ülhetünk, de a kirakat előtti asztalkánál megpihenhetünk pár percet. Mivel pici üzletről van szó, az előírásokat pedig betartják, előfordulhat, hogy pár percet várnunk kell, míg sorra kerülünk – addig is gyönyörködhetünk a rendkívül igényesen berendezett kirakatban. Ha bent kell várni a bejglinkre vagy a kávénkra, akkor pedig érdemes elolvasni a boltban kapható sütik és kenyerek történetét, hisz van, amelyik négy generációra nyúlik vissza. 

A Bartók mellett a héten két másik helyen is nyílik majd ilyen pop-up adventi üzlet: az egyik a Pozsonyi úton, a másik pedig a belvárosi Nanushkában. És bár biztos, hogy advent idején évről évre szélesebb a bejglifelhozatal, a Déryné diós és mákos rúdjai még mindig dobogós darabnak számítanak

Címkék

Elérhetőségek

Zsebi 1111 Budapest, Bartók Béla út 35.