Mindszentkálla, sőt az egész Káli-medence legnépszerűbb fagyizója költözött Budapestre, a Bartók Béla útra. Aggodalomra semmi ok, az eredeti is maradt a helyén, a második egységnek köszönhetően viszont már bármikor megkapjuk ugyanazt a minőséget Budapesten is!

Biszku Ferec mindszentkállai Kő fagyi?-ját nem nagyon kell reklámozni – évek óta járnak hozzá messzi földről a fagyirajongók. Az azonban kevésbé ismert, hogy Ferenc egy régi barátja, Rákár Gábor mindszentkállai házában szeretett bele a környékbe, ez után vett házat a Káli-medence kis falujában, és utána döntött úgy, hogy orvosi mérnök létére egy olasz bácsival együtt kikísérletezi azt a fagyit, ami miatt minden nyári hétvégén áll a sor mindszentkállai Petőfi utcában.

Gábor számára sem ismeretlen a vendéglátás világa, bár tévés producerként dolgozik, jó ideig csinálta az Aranyszarvast és a Kopaszi-gáton is van egy kávézója játszóházzal. Gábor évek óta győzködi Ferit, hogy a Kő fagyi?-t hozzák fel Budapestre is, a télen pedig végre helyet is találtak neki a Bartók Béla úton. Bár a tavaly nyáror a Városmajor utcában megnyílt Kell fagylalt? is a Kő fagyi receptjei alapján dolgozik, másik cégről van szó, így a Balaton-felvidéki első egység most költözött hivatalosan Budapestre egy ikertestvérrel. 

Az eredeti ötlet szerint Feri mindkét helyen jelen lett volna, de hamar kiderült, hogy az ingázás nem tesz jót a fagyinak, így a Bartókon lévő új egységet Gábor vette át – bár szorosan együttműködnek, és sokat járnak le-fel Budapest és a Balaton-felvidék között.

Gábor szerint három dolog kell egy sikeres vendéglátó helyhez, legyen szó étteremről, kocsmáról vagy fagyizóról: jó lokáció, jó sztori és személyes jelenlét. Így, amikor nem forgat, ő maga főzi a fagyit a Bartók Béla úti üzletben.

Teljesen lekopiztuk a mindszentkállai fagyikonyhát, ez az egyben azt építettük fel itt is” – mondja. „Természetesen lesz fagyimesterem, aki segít a fejlesztésekben, de alapvetően szeretnék én itt lenni, és én főzni a fagyit. A Kő fagyi? esetében szerintem az a titok, hogy nem szabad rutinná válnia, mert akkor elveszti a varázsát. Ez igaz a készítésre és az értékesítésre is. A pultban álló lányoknál is szigorú szabály, hogy senki nem lehet bent 5 óránál többet, ugyanis a fagyihoz mosolyogni kell.

A régi és az új egységben tehát nagyjából ugyanazokra az ízekre és ugyanarra a minőségre számíthatunk – az alapanyagok egy része itt is Olaszországból jön, a gyümölcsök pedig hazaiak. A kínálatban természetesen lehet eltérés, hiszen az a helyi igényekhez fog alkalmazkodni, de Gábor szerint egyelőre nem látszik, hogy mik lesznek a Bartókon a favoritok. „A Bronte-i pisztácia és a mangó természetesen itt is nagyon megy, illetve ha melegebb lesz, akkor valószínűleg a tejalapú fagyik háttérbe szorulnak majd kicsit” – mondja Gábor. Az azonban biztos, hogy a múlt hétvégére időzített nyitáskor a kellemetlen idő ellenére is szép számmal keresték fel a Kő fagyi?-t – csak a vendégek egy része sapkában érkezett.

A fagyik természetesen itt is az olasz vonalat követik, értjük ez alatt, hogy általában az egyszerűség jellemző rájuk, nincsenek fantázianevekkel ellátott 3-4 összetevős költemények. Van egy-két kikacsintó játékosság, például az IPA vagy a borfagyik, de jellemzően hibátlan alapfagyikat találunk a pultban. Az áruk egységesen 350 Ft, kivétel ez alól a 400 Ft-os mangó és a Bronte-i pisztácia: a prémium olasz alapanyagból készült listavezető fagyit 550 Ft-ért mérik. 

A fagyikat most még az utcára nyíló pultnál kérhetjük, a helyiség egyelőre csinosítás alatt áll, de már készül a belső tér is, ahol később majd le is lehet ülni. Ősztől valószínűleg a fagyi mellett mást is kaphatunk majd, ami kicsit elhozza nekünk az olasz és a Balaton-felvidéki hangulatot a hűvösebb időben, de ennek a koncepciója még alakul. Egy biztos: mostantól időjárástól függetlenül a Bartók Béla úton is kaphatunk egy tölcsérnyi Káli-medencét.

Címkék

Elérhetőségek

Kő fagyi? a Bartókon 1111 Budapest, Bartók Béla út 35. Facebook-oldal