Aktuális heti programajánlónkba javarészt továbbra is online programokból voltunk kénytelenek válogatni nektek, azonban egyre több helyen sikerül alkalmazkodni a bevezetett járványügyi korlátozásokhoz, így találhattok már alább hagyományos workshopokat és vásárokat is, míg az online események között akad színház, jóga, pszichológiai előadás és koncert is.

November 26., csütörtök

A 2020-as UH Fest elmaradt ugyan, november 26. és december 1. között azonban online zenei műsorral jelentkeznek a szervezők. Hat programmal, exkluzív élő szettekkel, beszélgetésekkel és videókkal is készülnek, lehetőséget adva azon zenészek egy részének, akik az idei UH Festen léptek volna fel.

További infók 

Mitől számít felnőttnek valaki? Az életkor vagy a biológiai érettség számít? Vagy a társadalomban betöltött szerep az elsődleges, azaz attól válik valaki felnőtté, hogy elköltözik otthonról vagy épp családot alapít? 

Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus segítségével pszichológiai szempontból járja körbe ezt a kérdéskört a Mindset Pszichológia, illetve azt is áttekinthetjük, milyen lelki és érzelmi szempontok mentén lehet megközelíteni a felnőtté válást. Az online beszélgetés során kitérnek majd arra is, hogy milyen tendenciák figyelhetők meg a témában, és milyen hatások segíthetik vagy épp hátráltathatják a felnőtté válást.

További infók

November 27., péntek

Hamarosan indul a Trafó online közvetítéssorozata is, az első élőben streamelt előadás, A kudarc anatómiája egy artistanő önvallomásán, a fizikai és a lelki sérülések történetén alapszik, és a kudarcban rejlő lehetőségeket fejtegeti. A „valós” premierrel azonos időpontban megvalósuló online premier egyben „avantgárd cirkuszi real-time dokumentumreality-kísérlet” is lesz a próbatermi kontextusnak és a digitális tér adta lehetőségeknek köszönhetően.

További infók 

Idén a világjárvány miatt a Kutatók Éjszakája minden programját online követhetik majd az érdeklődők november 27–28-án. Összesen több mint 90 csatlakozó partner kínálatából, több száz program közül lehet válogatni. Lesznek ezek között előre felvett kísérletek, bemutatók és előadások is, melyek folyamatosan látogathatóak, időponttól függetlenül. A szervezők emellett élőben közvetített eseményekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és interaktív programokkal is készülnek.

További infók 

November 28., szombat

Vígszínház jóvoltából ezúttal Márai Sándor Hallgatni akartam című művét láthatjuk az eSzínház felületén, Marton László rendezésében és Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.

Hallgatni akartam tekinthető Márai első emigrációban írt művének, amit az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánt. Az elbeszélés kezdődátumának az Anschluss történelmi eseményét választja az író, majd az azt követő tíz évet dolgozza fel, egészen addig a napig, amíg úgy dönt, hogy az emigrációt választja.

További infók

Czakó Piaczon ezekben a cudar időkben is feltölthetjük az otthoni vitaminkészleteinket, november 28-án ismét számos hazai termelő árujából válogathatunk a zöldség-gyümölcstől a hústermékekig. Mindezek mellett ezúttal akár az adventi koszorút is beszerezhetjük itt.

További infók

A Müpa Home november 28-i élő közvetítésében pasticcio formájában hallhatjuk Mozart egyik leghíresebb operájának részleteit. A Don Giovanni nem egyszerűen Mozart egyik operája, hanem többi operájához hasonlóan a szerző zenei gondolkodásának tárháza. E tárház alapelemei leginkább operaszereplőinek zenei-érzelmi megformálásában érhetők tetten, melyek a Don Giovannit megelőzően és azután is jelen vannak zongoraversenyeiben, szimfóniáiban, kamaraműveiben. Az előadás célja, hogy a Don Giovannihoz kapcsolódó zenei gondolatok világába vezesse be a közönséget egy pasticcio formájában. A pasticcio a 18. századi zene egy kedvelt műfaja volt, amelyben a szerzők különböző művekből állítottak össze egy új alkotást. Több olyan opera ismert, amelyben az áriák adott esetben öt-hat különböző zeneszerzőtől származnak (a szót egyébként fordíthatjuk pástétomnak, rendetlenségnek, illetve konkrétan egy olasz rakott tésztaételre is utal).

További infók  

Közeleg advent első hétvégéje, így lassan elkezdődik a karácsonyi készülődés időszaka. Az Articsóka Stúdióban már hagyománnyá vált az adventikoszorú-készítés, hiszen mi sem indítja jobban ezt az időszakot, mint egy teázgatós, sütizős közös alkotás. November 28-án és 29-én is tartanak workshopot, ahol elkészíthetjük a saját ízlésünkhöz passzoló koszorút vagy kopogtatót, a létszám azonban limitált (max. 8 fő, 2 fős asztaloknál) a vírushelyzet miatt, ezért érdemes gyorsan lefoglalni a helyeket.

További infók 

November 29., vasárnap

Sertees Bags november 29-i workshopján választhatunk, hogy klasszikus válltáskát vagy praktikus, közepes méretű pénztárcát készítünk a helyszínen biztosított bőr alapanyagokból, melyet teljesen személyre is szabhatunk. A workshop során maszk viselése kötelező.

További infók 

Djabe jazz/world fusion zenekar The Magic Stag lemezbemutató turnéja ugyan elmarad, de az együttes november 29-én este 6 órától a Budapest Jazz Clubban egyórás koncertet ad, melyet élőben követhetnek az érdeklődők a klub Facebook-oldalán. A Djabe eddigi 25 éves pályafutásának jelentős kompozícióiból válogatott előadással készül.

További infók

November 30., hétfő

Idén negyedik alkalommal találkozhatnak az érdeklődők a magyar design remekeivel az Allee Bevásárlóközpontban. Közel 60 hazai tervező termékei közül válogathatunk, ha a téli ünnepekkor valami igazán különlegeset ajándékoznánk szeretteinknek: divatkiegészítők, ékszerek, papírtermékek, gyermekjátékok, illatszerek, kerámia és lakberendezési tárgyak népesítik be az Ajándék Terminál polcait november 30. és december 24. között.

További infók

Minden bizonnyal Debussy is üdvözölte volna az ötletet, hogy műveit másfél évszázaddal később korlátokat nem ismerő művészek oltsák a pillanatba, hiszen a zenei impresszionizmus előfutáraként maga is erre törekedett. Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Harcsa Veronika énekes, valamint Fenyvesi Márton gitárművész és sound designer Debussy legszebb dalaiból készített olyan kortárs átiratokat, melyekben mindez lehetségessé válik. A zeneszerző Paul Verlaine és más költők verseire írt művei új fényben mutatkoznak meg a hárfa légiessége és a sotto voce, vagyis a klasszikusnál beszédközelibb énektechnika révén, az élő elektronikus effektek által pedig valódi dimenzióváltáson mennek keresztül. A lemezbemutató koncertet november 30-án 19:30-tól élőben közvetítik a Budapest Music Centerből.

További infók 

Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszéke, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésében a GeoLectures soron következő előadásának vendége Vitézy Dávid, aki Budapest és agglomerációja közlekedésfejlesztési kérdései, dilemmái és megoldási javaslatai témában tart előadást. Az alkalom, amelyet Salamin Géza, NPRT Intézet vezetője nyit meg 2020. november 30-án 17:20-kor a nagyközönség számára is nyitott. Az előadást a Magyar Urbanisztikai Társaság YouTube-csatornája élőben közvetíti.

További infók

December 1., kedd

December 1-jén indul az ArteKino online filmfesztivál ötödik évada. A filmek 45 országban lesznek elérhetőek, bárki regisztrálhat, a filmek megtekintése pedig ingyenes. A filmekre ötezer virtuális jegyet biztosít a fesztivál Európa-szerte, úgyhogy érdemes időben lecsapni rájuk. A válogatásba olyan filmek kerültek be, amelyek korábban nagyszerűen szerepeltek az A kategóriás filmfesztiválokon – Berlin, Cannes, Velence vagy Locarno –, az európai mozikban mégsem kaptak kellő figyelmet.

További infók 

2020-ban immár 10. alkalommal rendezik meg a Patront, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület karácsonyi műtárgyvásárát és kiállítását. A Patron célja kezdetektől fogva az, hogy lehetőséget adjon a fiatal alkotóknak munkáik bemutatására és eladására, egyúttal pedig elérhető áron kínáljon kortárs műveket a nagyközönség számára. A vásáron az érdeklődők egyaránt találkozhatnak pályakezdő művészek és már befutott alkotók munkáival. A Patron egyúttal az egyesület számára is fontos esemény, mivel jótékonysági vásár is, minden eladás hozzájárul a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület programjainak megvalósításához és az egyesület működéséhez.

További infók 

Szintén december 1-jén az eredetileg a Twentysixbe tervezett fasciális szemléletű jógaóráját online tartja meg Tölgyesi Írisz (Jóga Róka), így a Zoomon keresztül bárhonnan csatlakozhatunk a gyakorláshoz.

További infók

December 2., szerda

December 2-án egyenesen Görögországból érkezik a Pancs Boltba Pszathasz Judit, aki családi olívafarmjának termékeit hozza magával a Tompa utcába. Az olívaolajok és -bogyók mellett eredeti görög fetasajtot, sőt pisztáciát is vásárolhatunk, amikhez érdemes vinni saját dobozt is.

További infók 

Ugyancsak szerdán, 18 órától online is részt vehetünk a Portobello Chef Főzőiskola macaronkészítő workshopján, melyet a Zoomon keresztül követhetünk figyelemmel. Az elméleti és természetesen gyakorlati részt is tartalmazó, rövid tanfolyam során valamennyi fontos technikát elsajátíthatjuk, ami a tökéletes macaron elkészítéséhez szükséges.

További infók

Címkék