Régóta megy a találgatás, hogy ha egyszer a Dürer Kertnek és a Keleti Blokknak költöznie kell, akkor mi veszi át a helyét. Azt nagyjából tudni lehetett, hogy valószínűleg nem a kultúrához és a művészetekhez köthető központ vagy a próbatermeknek otthont adó komplexum jön létre, hanem valami más, nagyobb ingatlanfejlesztés.

A Városligethez közeli terület lokáció, közlekedés és környezeti szempontból is ideális többek között lakóépületek felhúzásához, így nem meglepő, hogy az egykor a Dürer Kertnek és a Keleti Blokknak is otthont adó területen, az Ajtósi Dürer sor mögött lakó- és ingatlanberuházás jön létre. A Városligetben vagy a környéken sétálva szálló por és hangzavar fogad minket, hiszen már javában tart a terület „rendezése”, vagyis a leromlott állapotú épületek bontása, melyek helyére egy újgenerációs épületegyüttest építenek – ahogy a fejlesztő, a Property Market oldalán olvasható.

Ezen a közel 4 hektáros területen (Ajtósi Dürer sor–Zichy Géza utca–Abonyi utca–Szent István Gimnázium) egykor a Sacré Coeur nővérek építtettek zárdát és iskolát, később, az 1970-es években pártfőiskolai uszoda, tornaterem, könyvtár és kollégium létesült, de többségünknek a Dürer Kert és a Keleti Blokk ugrik be elsőre róla. A területen több próbahely, stúdió és oktatási helyszín is volt, sok zenekarnak már nyáron új helyet kellett keresnie, azonban az itteni alkotóközösség végét ténylegesen a Keleti Blokk bezárása jelentette.

Az új beépítési koncepciót a milánói és New York-i székhelyű Lissoni Casal Ribeiro építésziroda készíti, míg az első irodaház az Avant-Garde Építész Stúdió tervei szerint valósul meg. Ahogy a projekt oldalán is olvasható, a környezetbe illeszkedő, a meglévő épületekre reflektáló landmarképületeket szeretnének a területen elhelyezni, de az építési engedélyekre egyelőre még várni kell. 

A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett újítják fel a védett Szent Szív zárdaépületet, így a terület jövőbeni sorsa talán jobban alakul a Közvágóhídénál. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a jelenlegi helyzetet is figyelembe véve, amikor a járványhelyzet következtében egyre többen dolgozunk otthonról, valóban szükségünk van-e újabbnál újabb irodaházak építésére, ahogy az is megfontolandó, hogy a klímaválság idején mennyire érdemes csupaüveg homlokzatban gondolkoznunk.

De ha nem a környezeti szempontokra figyelünk fel, hanem a területen eddig működő kulturális és művészeti intézményekre, akkor hamar szembesülünk azzal, hogy a zenekarok próbaterem igénye korántsem megoldott. A próbaterem-komplexumok fejlesztésének fontosságát vajon ki és mikor fedezi fel?

Címkék