Még egy ok, amiért jó lehet Wekerletelepen élni. Október 10-én nyitott meg a Boldog Föld, a csupa szívvel-lélekkel működtetett zero waste üzlet.

A bájos házairól ismert, kertvárosias Wekerletelepre eddig A másik bolt miatt volt érdemes elmenni, de mostantól érdemes a híres delikátüzlettől pár utcára, a szintén a Kós Károly térnél található Boldog Földbe is ellátogatni, ha arra járunk. De ha olyan szerencsések vagyunk, hogy helyiek vagyunk, akkor az üzlet felkeresése kötelező program!  

Ahogy végignéztük a kínálatot, azt kívántuk, bárcsak közelebb laknánk: minden beszerezhető, ami egy fenntartható háztartásba kell, ráadásul a legjobb minőségben. Hüvelyesek elképesztő választéka érhető el az adagolókban, többségük bio minősítésben: többféle lencse, köles, jázmin és a thai fekete rizs, valamint olyan babfélék, amikkel nem sűrűn találkozik az átlagos bevásárló: adzuki-, mungó-, fekete-, tarka-, vörös-.

Több csomagolásmentes üzletben megfordultunk már, és a zero waste-koncepció sem újdonság már Budapesten, szerencsére. Az október 10-én megnyitott Boldog Föld a mezőny egyik legjobb szereplőjének ígérkezik, minden apró részletet, háztartásban felmerülő dilemmát szem előtt tartanak a tulajdonosok. A beszállítókat gondosan válogatták össze, legtöbbjük a budapesti kistermelői piacokon is ismert, ökológiailag tudatos vállalkozók közül kerül ki. Az idei Kenyérlelke Fesztiválon aranyérmes Panelpék kovászos termékei és péksüteményei fogadnak a bejáratnál, melynek alapítójánál, Cseperkáló Józsefnél még a nyáron vendégeskedtünk különleges soroksári otthonában. Aztán ott vannak a Szorgos Gazda gyümölcsei és zöldségei, a belőlük készült krémek, szörpök odébb sorakoznak a polcokon. Nagy zsákokban állnak a boltban a Garat Malom adalékmentes lisztjei, a házi vajak, sajtok a Garabonciás Farmról érkeznek.

A Boldog Földbe ráadásul jó érzés belépni, a tulajdonos házaspár az enteriőr részleteire is nagy figyelmet fordított. Mravik-Galán Laura és Mravik Gusztáv családi holmikat használtak fel a berendezéshez és a dekorációhoz, a falon lógó festmények 14 éves hármas ikreik egyikének a keze műve, ahogy a logó terve is (a család egyébként a Wekerlén él, a szemközti házban). A bolt közepén álló szép kanapén ugyan a korlátozások miatt most nem lehet üldögélni, de el tudjuk képzelni, hogy innen vegyük szemügyre a kínálatot kávézgatás és sütizés közben. A pulton ugyanis halmokban állnak a házi zserbók, flódnik, brownie-k és zabkekszek, mellettük pedig két különleges masina, egy magtej- és egy magvajkészítő eszköz, amivel Laura kesudióból, mákból, dióból és más hozzávalókból készít növényi tejeket és vajakat.

Talán úgy érdemes megközelíteni a Boldog Föld kínálatát, hogy mit nem lehet kapni, persze észszerű korlátok között. Nyilván narancsot és banánt nem fogunk itt találni, de Lauráék Siófok mellett felleltek egy farmot, ahonnan datolyaszilvát is tudnak hozni, elkerülve a felesleges, sok ezer kilométeres utaztatást a természetes édesítőszerként is bevált gyümölcs esetében.  

Csapolni lehet ét- és olívaolajat, juharszirupot, eceteket, a nagyobb boltokból is ismert Cleanne környezetbarát tisztító- és mosószereket, a Zenna műhely fürdőszobai termékeit: koffein- és keratintartalmú sampont, folyékony szappant, testápoló tejet, hajbalzsamot, tusfürdőt. Kapható rengeteg mag, aszalvány, tészta, gyógytea, útifűmaghéj, szódabikarbóna, citromsav, kimérve különböző töltelékekkel ízesített csokidrazsék, törhető tömbök vagy csak sima pasztillák. Az olyan áru esetében, amit nem lehet kitölteni, mint például a fogkrém és a testvaj, a csomagolást visszaveszik és újrahasznosítják. 

Saját tárolóban, szütyőben vihetik haza a vásárlók a portékákat, de ha valaki elfelejt hozni, a helyben gyűjtögetett befőttesüvegeket és a boltban megvásárolható zsákokat is hasznosíthatja. Lauránál egyébként Bea Johnson Zero Waste otthon című könyvével kezdődött el a tudatos életmód, és bármi kérdésünk van a környezetbarát otthon megteremtésével kapcsolatban, biztosan tudja rá a választ. 

Címkék

Elérhetőségek

Boldog Föld 1192 Budapest, Pannónia út 32. Facebook-oldal