Két szinten, növényekkel sűrűn megpakolva várja a vendégeket a The Pot specialty kávézó a Vas utcában. Már csak a dzsungelhangulat miatt is érdemes beülni az aprócska helyre, főleg a novemberi szürkeségben.

Császár Andrea egyik fia Hollandiában tanul, és az ottani, több funkciót is ellátó kávézók láttán jutott eszébe, hogy idehaza is létre kéne hozni hasonló szellemű, akár növényboltként is működő helyet. A The Pot szerencsés találkozása lett kertészeti és vendéglátóipari tapasztalatainak: három gyermeke megszületése előtt a vendéglátásban dolgozott, később férje kertépítő cégében, és ehhez még kertépítő-végzettséget is szerzett. A két terület ötvözése ez esetben tehát nem pusztán trendkövetés, hanem valahol hivatástudat is.

Így képben van a növénygondozást illető kérdésekkel kapcsolatban, melyek a lakáskertészek fejében időről időre felmerülnek. A kis kávézóban full spektrumú izzókkal támogatják meg a növények fényigényét, Andrea mindennap átnézi, igény szerint szűrt vízzel locsolja őket. Csupa olyan, jól bevált, népszerű szobanövényt árul, melyeket a négy fal között annyira nem nehéz életben tartani: zöldikét, anyósnyelvet, vitorlavirágot, sárkányfát, kenciapálmát, bambuszpálmát, aloét, fikuszokat és társaikat. Az árak nem sokban különböznek a barkácsáruházakéitól, a kertészetekéitől, mindenesetre a Pot annyiban több náluk, hogy a vásárló itt tanácsokat is kap, és bátran kérdezhet.

Ha nem vinnénk haza egy újabb cserepes házi kedvencet, a dzsungelhangulat miatt még akkor is érdemes beülni a Potba, főleg így a novemberi szürkeségben. Mindenütt növények zöldellnek, a témába vágó dizájn pedig minden apró részletre kiterjed, a vécéülőkétől kezdve a tányérokon át Andrea kötényéig. A zöld és a fehér kontrasztjára építő belső tér kialakítása az ő szépérzékét dicséri, kivéve a sárga színű székeket és csészéket, ezek egy, a fengsujt követő belsőépítész barátnője ötlete nyomán kerültek be, mert „jó energiákat vonzanak be”.

Mindennap frissen készített, házi mártogatós krémekkel, például avokádó-, tormás, füstölt sonkás krémmel és humusszal várják a vendégeket, illetve croissant-nal, kézműves sütikkel és amerikai palacsintával. Hogy a világos és sötét pörkölésben is elérhető kávé miért pont a Bob Marley pörkölőtől érkezik, az egy vicces félreértés eredménye. Andreának csak később esett le, hogy a „pot”-nak az angolszász nyelvhasználatban más jelentései is vannak a kannán, bögrén túl, így adta magát, hogy a kávé termesztője nem lehet más, mint a Marley Coffee – ezt Bob Marley egyik fia termeli a legendás reggae-zenész szülőhazájában, Jamaicában.

Címkék

Elérhetőségek

The Pot 1085 Budapest, Vas utca 15/B Facebook-oldal