A vietnami őrület nem áll meg a levesezőknél és kifőzdéknél – a Bartók Béla úton két hónapja nyitott Caphe by Hai Nam-ban a tradicionális és a modern vietnami kávékultúra keveredik. Az alapító-tulajdonos Vo Son Hai-jal a Piqniq Budapest „Tanulj, fejlődj – Nagykép a gasztronómiáról” kampányának „Kávé” tematikáján belül beszélgettünk.

Vo Son Hai számára nem ismeretlen a vendéglátás világa – szülei csinálják ugyanis az egyik első budapesti vietnami éttermet, ahol már akkor is ismerkedhettünk a pho-vel, mikor még nem volt minden kerületben legalább három ázsiai levesező. Hai más úton indult el – a családi étterem helyett a felhőket válaszotta, és 8 éven át dolgozott utaskísérőként egy japán légitársaságnál. Ennyi idő alatt bejárta a világot, sokat látott, és úgy döntött, ideje visszatérni a földre. Ő is a vendéglátás mellett tette le a voksát, de olyan helyet szeretett volna, ami valami újat mutat.

XI. kerületi lakosként úgy gondolta, hogy bár a Bartók Béla út a környék boulevard-jaként mindig is erős talaj volt a kávéházi kultúrának, ő tudna még ide újat hozni. Egy olyan helyet, ami a kávéról szól, de ahol az ázsai kávékultúra van fókuszban – annak minden szertartásával, nyugalmával, letisztultságával, filozófiájával. A cél az volt, hogy megmutassa, a kávéhoz való hozzáállás nagyon sokat változott az elmúlt évtizedben Vietnamban és hogy nem véletlenül van holtversenyben a 2. helyen Brazíliával a világ kávéexportőreinek versenyében. Mivel azonban nyitott a világra, a Caphe-ban a vietnami kávé mellett a specialty és a hagyományos olasz presszó is helyet kapott – így jelenleg a világ 3 legnépszerűbb kávéműfaját kóstolhatjuk végig szépen kialakított, letisztult kávézójában. 

Mint mondja, Vietnamban a franciáknak köszönhető a kávékultúra elterjedése, hiszen Ázsiában elsősorban inkább a teafogyasztás dominál. A fiatalabb generációnak azonban már fontos a jó vietnami kávé, ugyanakkor megtartják a hagyományos kávékultúra elemeit is. A csöpögtetős kávénak ugyanis szeánsza van: „mire befejezed a mondandódat, pont lecsöpög a kávé, és akkor el lehet merülni az italban magában. Vietnamban a kávé egy pár perces szünet, egy kis pihenő, amikor magadban lehetsz. A sűrített tejjel a legelterjedtebb, arra csöpög a forró kávé, kicsit elveszi a robusta markáns, erős ízét. Persze, van, aki magában issza, van, aki jégkockával, sokan pedig forrón – de a szertartás ugyanaz marad” – mondja Hai.

A Caphe belsője minimalista, modern és világos. Hai Bajor Kinga belsőépítész segítségével olyan teret hozott létre, amelyben a skandináv letisztultág egyszerre van jelen a keleti hangulattal. „Vietnamban a legjobb kávét nem a főúton, hanem egy sikátorban, egy harmadik emeleti lukban találod. Ugyanakkor én inkább a francia gyarmati kávéházak hangulatát akartam idehozni, modern köntösben” – mondja Hai. 

A vietnami kávé mellett ugyanakkor megvan a specialty és a presszó vonal is. Kávéik a siófoki Maran pörkölőből érkeznek – a közepes pörkölésűek azok számára, akik a hagymányos kávét kedvelik, de mindig van egy világosabb pörkölésű is a specialty szerelmeseinek, Etiópiából, Burundiból vagy éppen Nicaraguából. A vietnami kávé, vagyis a caphe phin pedig mindig egy robusta-arabica keverékből készül. Az újdonságok kiválasztásában pedig a Maran mestere, Losonczy Marci segít nekik. 

A kávé mellett a tea is hangsúlyos szerepet kap, jó pár prémium specialty teát találunk a kínálatukban a Teavolution jóvoltából, mint az őszies, kakaós utóízű taiwani oolongot, a Pumpkin Gabát, vagy a Moonlight Blacket, a kínai feketetea keveréket.

Az ételkínálat is nagyrész vietnami, de ezen a fronton sem szálltak be a hazai ázsai éttermek megszokott felhozatalába, a Caphe-ban a Bahn mi (700-1500 Ft), Vietnam street foodja játssza a főszerepet. A francia gyarmatosítók baguettjéből és a vietnami konyha fűszeres töltelékeiből született fúziós szendvicskülönlegesség ritka vendége a budapesti ázsiai kínálatnak, itt azonban rögtön hat különböző változatot találunk. Az alapszendvicsben a vaj, az uborka, a daikon retek, a savanyú répa, a koriander és a pirított hagyma mellett a Bahn mi kötelező kellékét, a házi paté de campagne-t, vagyis a házi májpástétomot  is megtaláljuk, erre jön még a választott rántotta, fűszeres karaj, citromfüves sertés, hai-nam csirke, a speciál vagy a vegán verzió, ahol természetesen a paté is állati alapanyag nélkül készül. 

Akárcsak a kávék és teák esetében, a szendvicseknél is igaz, hogy a cél a maximális autentikusság volt, visszafogott köntösben. Vietnamban az utcán, kifőzdékben vásárolt Báhn mi gyakran nagyon rusztikus és elképesztően fűszeres – itt egy sokkal kifinomultabb, egyensúlyra törelvő, visszafogott, ugyanakkor ízig-vérig ázsiai szendvicsre számíthatunk. Mivel a Caphe főleg a reggeli és a délutáni órákban népszerű, Hai szerette volna, ha reggelit és brunchot is kínálhatnak a kávé és tea mellé. Mint mondja, alkalmanként meghirdetnek egy-egy olyan eseményt, mikor a teljes vietnami reggelit végigkóstolhatjuk a chao-tól a pho-ig, de a mindennapokban megmaradnak a hideg ételeknél – a szendvicseknél, a pékárunál és a számukra készült, egzotikus gyümölcsös süteményeknél. A szendvicsekhez készülő töltelékek, a fűszeres húsok és a vegán paté is a Hai-nam konyháján készülnek, akárcsak a brunch események fogásai – ezért a by Hai Nam a Caphe nevében.

A Caphe by Hai Nam egy kötelező pont a kávé szerelmeseinek – nemcsak azért, mert tényleg értenek a kávéhoz, hanem mert valóban ritkán fordul elő, hogy a három vezető kávéstílussal egy helyen foglalkozzanak egyszerre. A letisztult, világos enteriőr, kényelmes székek és a nyugodt környezet pedig tényleg egyfajta relaxációs hangulattal bír, még akkor is, ha éppen egy erősebb kávét kortyolunk. 

A cikk a Piqniq Budapest és a Mastercard kampányával együttműködésben készült. A kampányról és a többi résztvevőkről itt tudhattok meg többet.
A kávé témában lévő további 4 szereplőről itt találsz még több anyagot. 

Címkék

Elérhetőségek

Caphe by Hai Nam 1114 Budapest, Bartók Béla út 35. Facebook-oldal