Könnyed, nemzetközi fogások, kiemelt hangsúly a mentes ételeken, lenyűgöző kilátás a Lánchídra és egy régi kedvenc átalakulása valami egészen újjá. Megnyitott a Leo Bistro.

A Clark Hotel éttermében az elmúlt években két kiváló helyet is nyitottakak – először a BeefBar-t, hatalmas steakjeivel, majd a Kiosk Budát polgári, magyaros fogásaival. Miután azonban a hotelhez tartozó étterem és rooftop bár tulajdonosi köre is változott, a nyáron megnyílt Leo Rooftop után a Bistróban is teljes átalakulás történt – új koncepcióval, étlappal és személyzettel.

A nyáron nyitott Leo Rooftop esetében megírtuk, hogy bárhoz illő módon a fókusz az italokon van, míg az ételek egy kiegészítő szerepet játszanak, aminél az volt a cél, hogy a különböző izgalmas kotélok és magas kategóriás párlatok mellé egyszerű, de kiváló minőségű bar foodot kapunk. A fenti részleg most épp a téliesítésen megy keresztül, így két hétig nélkülöznünk kell a körpanorámás kilátást, viszont megnyitott a lenti részleg, a Leo Bistro, amivel addig is vigasztalódhatunk.
 
Mivel bisztró, itt értelemszerűen az ételek kaptak hangsúlyt, az alkoholkínálat inkább a klasszikus, old fashioned vonalat viszi majd. A vezetőség nem titkolt célja, hogy a két brand erősítse egymást, és a bár-bisztró kombinációval minden igényt lefedjenek

A két egység konyháinak Varga Roland az executive séfje, ő felel azért, hogy fent a könnyed barfoodok, lent pedig a kényelmes vacsorák kapják a főszerepet. Az étlapon sokféle fogás megtalálható, de nincs kiemelve sem a magyar, sem a nemzetközi konyha. A cél az volt, hogy jól kombinálható comfort foodokat tartalmazó étlapot kapjunk, amelyen megfér egymás mellett az ázsiai, az olasz és a magyar konyha. A melegítő, házias, laktató ételek összegyűjtése mellett fontos szegmens volt az étlap összeállításakor, hogy minél többféleképpen lehessen variálni a köreteket, és hogy az átlagosnál több mentes verzió is legyen

Ez nem azt jelenti, hogy gluténmentes pékárukkal és laktózmentes desszertekkel lenne teletűzdelve az étlap, sokkal inkább azt, hogy könnyedén tudunk olyan fogást választani, ami alapból nem tartalmazza a leggyakoribb allergéneket. Az étlap egyébként bisztrós, egyáltalán nem hosszú, de még így is izgalmas menüsort tudunk összeállítani magunknak. Az étterem csak vacsoraidőben lesz nyitva, ha a rooftop téliesítése befejeződik, addig azonban már délután betérhetünk.

Az étlapról elsőként a gombaerőlevest (2600 Ft) próbáltuk. Ázsiai fúziós, sötéten áttetsző húsmentes, de kifejezetten erőteljes levest kaptunk, fermentált tofuval, pak choy-jal, soba tésztával, illatos gombákkal, újhagymával. Hideg időben, ami a hatást illeti, biztosan nem marad el a húsossal készült ázsiai rokonlevesektől. 

A citrusos pisztráng (3700 Ft) egy rendkívül könnyed darab, ránézésre nyáron is ideális lenne, az összetevők miatt mégis igazi őszi hangulatú saláta lesz belőle: a citrusos öntet, a burgonya és a füstölt pisztráng mellett a torma és az édeskömény gondoskodik erről.

A nizzai saláta (4900 Ft) újra van gondolva, a szokásos tonhaldarabok helyett vékonyra vágott vöröstonhalsteak falatkákat kapunk zöldsalátával, zöldbabbal, olajbogyóval és lágy buggyantott tojással. Nagyon korrekt darab, plusz pirospont azért, hogy egy alapvetően nem a legismertebb és legtrendibb salátát tették fel az étlapra, hanem lefújták a port egy méltatlanul elfelejtett régi kedvencről. Ha erre esik a választásunk, és nem a legnagyobb diéta kellős közepén vagyunk, azért egy kisebb előételt kérjünk előtte!

A rakott padlizsánt (4400 Ft) nyilvánvalóan az olasz konyha adta kölcsön, mégse a mediterrán világ jut róla eszünkbe, hanem egy ronda, nyálas, novemberi ködös nap, amit ez a fogás ment meg. A sült padlizsános, paradicsomos rétegek között rengeteg sajt bújik meg, bugyogva érkezik a Josperből, és instant átmelegít. A tetején lévő pirított fenyőmag kis kontrasztot ad, hogy legyen mit roppantani az alapvetően szájban szétmálló fogás fogyasztása közben. 

A főételek közül signature fogásnak a rántott csirkét (3600 Ft) szánták a konyhán. A tanyasi csirkéből készült együttes – alsó- és felsőcomb, valamint mell – tulajdonképpen kitesz egy kisebb méretű fél csirkét, amit keményítővel kevert panko morzsába bundáznak az extra roppanósság jegyében. A húson érezni, hogy nem nagyüzemi állattartásból érkezik, nagyon omlós, és tényleg nagyon roppanós a kabátja. 

A desszertfronton a madártejre (2450 Ft) adtuk le a voksunkat – laza, vaníliás, karamellcsíkokkal gazdagított, nosztalgikus fogást kaptunk nagyon ízléses tálalásban, jégágyon. Ha igazán ki akarjuk hozni az ízeit, nyugodtan kérjünk mellé egy Dos Maderas 5+5-öt, különösen ha elkezd igazán hűvösre fordulni az idő. 

A Leo Bistro kétség kívül nem a város legolcsóbb helye, de exkluzív környezetével, különlegesen kedves kiszolgálásával, gazdag ízű, kényelmes comfort foodjaival és hagyományos, de prémium italválasztékával biztosan sokak kedvence lesz. 

Címkék

Elérhetőségek

Leo Bistro 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1. Facebook-oldal