Ismételten összegyűjtöttük nektek a következő hét nap legjobb budapesti programjait, melyek között megtalálhatjátok az idén 10 éves Budapest100-at, a Műtárgyak Éjszakáját, a rendhagyó módon online jelentkező Ünnepi Könyvhetet, az ősz első WAMP dizájnvásárát, a Kulturális Örökség Napjait, számos színházi és mozipremiert és a 30Y duplakoncertjét is.

Szeptember 17., csütörtök

Az Ünnepi Könyvhét nagy múltra visszatekintő, a magyar könyvkultúrát tradicionálisan meghatározó esemény. Az első ünnepi könyvhetet 1929-ben rendezték meg, azóta is az irodalom iránt érdeklődők különleges találkozóhelye. A járványügyi helyzetre való tekintettel ebben az évben rendhagyó módon, virtuális formában tartják meg a könyvek ünnepét, szeptember 17. és 20. között.

További infók 

Budapest 50 különböző helyszínét látogathatjuk meg a negyedik Műtárgyak Éjszakája alkalmából. Három napon keresztül, szeptember 17–19. között több mint 100 program közül válogathatunk a múzeumok, műtermek, galériák és aukciós házak falai között. Regisztrálni lehet szakmai előadásokra, workshopokra, illetve tematikus sétákra mindenféle témában, legyen szó porcelánformázásról, vagy akár kalapkészítésről.

További infók 

Sosem látott ritkaságokkal és közönségkedvenc filmekkel érkezik szeptember közepén a Filmtekercs Egyesület Rendszerváltó Filmnapok nevű rendezvénysorozata szeptember 17. és 20. között. A hazai történelem jelentős eseményének 30. évfordulóján szeretne a program filmekkel visszaemlékezni a történésekre, és együtt gondolkodni annak hatásán, folytatásán.

A fesztivál fő helyszíne az Art + Cinema mozi, ami csütörtöktől vasárnapig mindennap két filmet vetít, az este 7 órai után pedig közönségtalálkozót tart. Itt többek között olyan filmeket nézhetünk meg, mint a Moszkva tér, a Bolse Vita vagy a Miénk a gyár című dokumentumfilm. A rendezvény szombat délután ellátogat a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba is, ahol a lengyel államférfiról szóló Walesa – A remény embere című filmet lehet megtekinteni, amit szintén beszélgetés követ.

További infók 

Szeptember 17-én, a Várkert Irodalom sorozat szezonkezdő estjén, az Öntőház udvaron a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzőjére, a 2019-ben elhunyt Térey Jánosra emlékeznek, aki szeptember 14-én lett volna 50 éves. Az este vendégei Csákányi Eszter, Nagy Ervin, Márton László és Poós Zoltán lesznek, a házigazda Juhász Anna.

További infók 

A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása, a Tiszt és Kém – Dreyfus-ügy – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában.

Roman Polanski új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol Ezüst Oroszlánt és FIPRESCI-díjat nyert. Idehaza szeptember 17-től vetítik a mozik.

További infók 

Szeptember 18., péntek

Szeptember 18. és 20. között első alkalommal rendezik meg a Spájz Fesztivált, melynek neve egyáltalán nem véletlen, hiszen akárcsak a nagyi spájzában, itt is kis helyen találhatunk majd meg minden jót. Koncertezni fog a nagykovácsi Nagy Kohónál többek között az Aurevoir., valamint Ferenczi György és a Rackajam is, de lesznek színházi programok, workshopok és éjféli kirándulás is a Nagy-Szénásra.

További infók 

Közös előadást hoz a Jurányi Házba a Dumaszínház, a Füge Produkció és az Orlai Produkciós iroda: Kocsis Gergely rendezésének ősbemutatójára szeptember 18-án kerül sor. Az Irodai patkányok egy zenés munkahelyi revü Sipos Vera, Ullmann Mónika, Janklovics Péter, valamint Pataki Ferenc főszereplésével, amely az ízléstelen nyakkendők, a görbe hátak és lapos seggek, a kornyadozó páfrányok, átláthatatlan excel táblázatok, az agyzsibbasztó kollégák és a mindent felőrlő hiábavalóság birodalmába kalauzolja el a nézőt.

További infók 

Nemrég nyílt meg Kadosa Kiss József új kiállítása a Műcsarnok#Box három termében, amely A művészet rendje – Arte legis címet viseli. kiállításnak három sarokpontja van, amelyekhez akár a művész egyes korszakait is társíthatjuk. Az első sarokpont egy reneszánsz kori festmény parafrázisa, míg a harmadik a legmodernebb űrtechnológiát jeleníti meg. Így a sarokpontokként feltűnő alkotások szimbolikusan is a művészet különböző időszakaiból villantanak fel valamit, a régmúlttól egészen a lehetséges jövőig. A művek nem csupán Kadosa Kiss pályájáról rajzolnak fel egyfajta keresztmetszetet, hanem a művészet időben való változásáról is.

További infók 

Kereken 20 éve mutatták be Cameron Crowe saját tinédzserkorából merítő, Majdnem híres című filmjét. Az 1973-ban játszódó történet az évek során zenerajongók nagy kedvencévé vált, mindezt generációs határok nélkül érte el, idősebbeknél és fiataloknál egyaránt betalált.

A Beat On The Brat buliján a film soundtrackjének partiképes számaira, valamint a korszák más kultikus rockdalaira lehet majd táncolni szeptember 18-án este.

További infók 

Szeptember 19., szombat

A 10. Budapest100-at a rendkívüli helyzetre való tekintettel május helyet szeptember 19–20-án rendezik meg. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett program az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál.

2020-ban a Budapest100 tizedik születésnapját ünnepelhetjük. Ebből az alkalomból a szervezők megnyitották a jelentkezést minden budapesti lakóközösség számára, melynek eredményeképpen idén 60 épület nyitja majd meg kapuit a Budapest100 hétvégéjén.

További infók 

Az ötven országban évente megrendezett Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata a Kulturális Örökség Napjai, melynek keretein belül ingyenesen járhatjuk be Budapest legnevesebb épületeit, műemlékeit szeptember 19–20-án. A tárlatvezetések mellett tematikus séták közül is válogathatunk, de számos rendezvénnyel és workshoppal is várnak a szervezők.

További infók

A Maladype Színház társulata szeptember 19-én mutatja be a Fritz Lang Metropolis című fekete-fehér némafilmje alapján készült táncszínházi előadását, amelynek rendezője Fehér Ferenc, Lábán Rudolf- és Hevesi Sándor-díjas koreográfus.

Az előadás egyszerre játszódik a jelenben és a jövőben; szól a nagyvárosok forgatagában élő társadalmi rétegek közötti különbségekről, valamint az emberek érzelmei és érdekei közötti válaszfalakról is. A metropolisz átvitt értelemben maga az ember. Itt bontakoznak ki a gondolatai, az érzései, itt kapnak teret kapcsolatai. A nyüzsgő városok kaotikus szervezettsége folyamatos mozgásban van, összeolvad benne a magányos és a társas lét. Fritz Lang 1927-es némafilmje egyértelművé teszi, hogy a Metropolis egy igen különös gépezet, egy élő organizmus, amely lüktet és lélegzik.

További infók 

Szeptember 19-én és 20-án a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban felfedezheted az ország szellemi kulturális örökségét és találkozhatsz a hagyományokat ápoló közösségekkel. A Skanzen pünkösdkor megszokott hagyományos rendezvényét idén szeptemberben rendezik meg. Ismerd meg az ország gazdag kultúrájának ezt az izgalmas szeletét, különleges szokásait – köztük olyanokat, amelyek most kerülnek fel a nemzeti örökség jegyzékére –, kézműves és szóbeli hagyományait első kézből! Fellépők: Herczku Ágnes Quartet, Erdőfű és Balogh Melinda. (x)

További infók 

Barabás Lőrinc tavaly áprilisban megjelent algorhythms című szólólemeze óta is aktívan írja az új szerzeményeket. Az új daloknál az eddigi hangzás mellé most a dominánsabb akusztikus zongora is párosul. A loopolásra épülő zene meditatív hatása mellett különböző hangeffektusok, hangminták és a trombita szokatlan zajai, a 80-as éveket idéző szintetizátorhangok mind markáns zenei élménnyé állnak össze. A Trafóban az új, eddig meg nem jelentetett művek adják a koncert gerincét, amelyek mellett egy pár régebbi szerzemény és a Lőrincre jellemző szabad improvizációs futamok is hallhatóak lesznek majd.

További infók 

Az együtt PLACC az az ünnep, ahol egy napra a figyelem középpontjába kerül a Frankel Leó út Margit körút és Bem József tér közti szakasza, karöltve az EB OVO egyesülettel, valamint utcazenészekkel, táncosokkal, és a PLACC vásárok hazai tervezőivel, alkotóival, művészeivel.

További infók

Melyek ma hazánk legjobb borai? Hol tart most a magyar bor? Szeptemberben debütál a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2020 kiadvány: az exkluzív lista, a győztesek klubja, amelyben Magyarország legjobb tételei foglalhatják el méltó helyüket. Ezek a borok nem egyszeri, hanem megismételhető, biztos élményt nyújtanak, és mindegyiknek története van.

A győzteseket a Winelovers 100 Nagykóstolón bárki megízlelheti majd szeptember 19-én, illetve további tételek is kóstolhatóak lesznek a legjobb 100-ba került borok közül.

További infók 

A Pancs Gasztroplacc termelői piaca egy ideje már a Bakáts téren is megtalálható szombatonként. Szeptember 19-én a hagyományos piaci forgatag mellett a Panificio il Basilico fatüzelésű kemencéjében készült kovászos pizzákat is megkóstolhatjuk, mellé pedig a VinoPiano kínál majd natúr borokat.

További infók

Szeptember 20., vasárnap

A civil kezdeményezésű Soroksári Duna Feszt célja a Ráckevei (Soroksári)-Duna népszerűsítése, a sport és más szabadidős tevékenységek, valamint a természetvédelem lehetőségeinek és fontosságának megismertetése. A szeptember 20-i program szemétszedéssel indul a Molnár-szigeten található Tündérkertből, majd SUP-os, evezős vízitúrán vehetünk részt, a napot pedig szakmai kerekasztal-beszélgetés és halászléfőzés zárja, ugyancsak a Tündérkertnél.

További infók 

Szeptember 20-án, a Bálnában indul a WAMP 2020-as őszi szezonja, ahol közel száz hazai alkotó vár minket, hogy legújabb őszi kollekcióik bemutatása mellett a kifutó nyári darabok közül is kedvünkre válogathassunk.

További infók 

Szeptember 20-án örökbefogadó napot tart a Cat Café Budapestben a Macskavilág Alapítvány, melynek során személyesen is találkozhatunk az alapívány mentvényeivel. A Macskavilág munkáját cicás ajándéktárgyak vásárlásával is lehet majd támogatni, illetve tárgyi és pénzbeli adományokkal is segíthetünk.

További infók

Az ősz első növénycseréjét szeptember 20-án rendezi a Szimplant csapata a Szimpla Kertben, ahonnan nem csupán újabb növénykékkel, de számos hasznos tanáccsal is távozhatunk a városi növénytartással kapcsolatban.

További infók

Szeptember 21., hétfő

Szeptember végéig, a 360 Barban nézhetjük meg Bódi Liza nem éppen szokványos szoborkiállítását. A szobrok vázát régi kovácsolt- és öntöttvas szerszámok adják, amelyek nem sorozatban készültek, ezért mindegyik különbözik a másiktól még akkor is, ha ugyanaz a funkciójuk. A különleges szobrok alapanyagai kibírták az évtizedeket, némelyik már több nemzedéket is kiszolgált. Közülük sok rozsdásan, régen használaton kívül várta az enyészetet. Funkciójuk újragondolásával szobrok, kisplasztikák formájában egy második életet kezdhetnek és ebben a más formában tovább őrződhetnek, új létezésükben pedig még örömöt is adhatnak a környezetüknek.

A betont – adalékanyagokkal – kötőanyagként használja a szobrok megálmodója. És, hogy miért pont a beton? Ennek szilárdsága, egyszerűsége, sokrétű felhasználási lehetősége szerethetővé teszi a művésznő számára. A két anyag (vas és beton) ereje összeadódik. A feladat csak annyi, hogy úgy kerüljön ez a két csodálatos anyag össze, hogy új életet kapjon, hogy tovább létezhessen.

További infók 

Szeptember 22., kedd

A Dollár Papa Gyermekei legújabb előadása, melyet szeptember 22-én és 23-án mutatnak be a Trafóban, a Tamperei Egyetem Re-Connect / Re-Collect – Crossing the Divides through Memories of Cold War Childhoods elnevezésű projekt keretein belül valósul meg, annak összegyűjtött emlékei ihlették. A nemzetközi, több szakterületet felölelő kutatás posztszocialista és volt hidegháborús országok gyerekkori emlékeit vizsgálja, illetve az emlékek reprezentációin keresztül igyekszik hidat alkotni a tudományos terület, valamint a művészetek között. Célja, hogy párbeszédet létesítsen azok között, akiket a többszörös – geopolitikai, gazdasági, generációs és kulturális – határok elválasztottak egymástól és amely határok, habár más formában, de ma is élnek. A KELET című előadást Ördög Tamás rendezte.

További infók 

A világirodalomi diskurzus köré épített PesText fesztivál idén is izgalmas témákkal, és rengeteg neves vendéggel várja az érdeklődőket, hogy együtt megvitassák a kortárs irodalom kérdéseit. A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület igazán aktuális témákkal készül, például, hogy mi történik akkor, ha egyszer csak leáll a rendszer, vége a világ eddigi működésének. Hogy lehet újraindulni?

További infók 

Az idén 20 éves 30Y jövőre halasztott hisztori koncertjét megelőzően szeptember 22-én és 23-án exkluzív, kislétszámú klubkoncerttel kedveskedik a rajongóknak a Budapest Park kisszínpadán. Emberközeli szövegek emberi közelségből, egymás után két este a szabad ég alatt!

További infók 

Szeptember 23., szerda

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A film a Szerdai gyerek (2015) című többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje, mely szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba. Szeptember 23-án közönségtalálkozót tartanak a Művész moziban, ahol a vetítést követően Horvát Lili rendezőt kérdezhetjük.

További infók 

A művészet templomai sorozat legújabb, 2020. szeptemberi premierfilmjében Frida Kahlo sokrétű személyiségét ismerhetjük meg többféle nézőpontból az Uránia moziban: a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művészét, és a mögötte rejlő embert, aki saját megkínzott testének és viharos kapcsolatainak foglya volt.

A filmben Frida saját szavait idézik fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, a David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. Az eredeti dokumentumokat a Frida Kahlo életeseményeit felidéző és műveit elemző exkluzív szakértői interjúk színesítik, segítségükkel felfedezhetjük a közös vonásokat Frida két arca között. Természetesen megcsodálhatjuk leghíresebb festményeit, köztük több önarcképét is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A sorozatra jellemző, részletgazdag, közeli felvételeken feltáruló műalkotások mellett számos olyan archív fotó, eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

További infók 

Címkék