Végre-valahára elkezdődik a HÉV modernizálása, a tervben sok meglepő újítás és változtatás szerepel.

A hír röviden: megújul és bővül a HÉV-hálózat. A fejlesztés keretében a csepeli (H7) és a ráckevei (H6) vonalakat a föld alatt meghosszabbítják a Kálvin térig, hogy az utazóknak lehetőségük legyen közvetlenül átszállni a 3-as és a 4-es metróra. De egyéb előnyt is jelent majd a mélyvezetésű szakasz: a H7-es HÉV többé nem vágja el a Dunától a Nemzeti Színházat, a Művészetek Palotáját, és a környező városrészeket. Új állomás is létesül a Közvágóhídnál. A hosszú távú célok között szerepel az északi és déli HÉV-vonalak összekötése egy Duna alatti alagúttal. Ez lesz az 5-ös metró. A teljes beruházást 7-10 évre tervezik, az első pályafelújítási munkák már 2023-tól megindulhatnak.

A HÉV régi kocsijait is lecserélik. A közbeszerzési eljárást egy hónapon belül írják ki az 54 db új, alacsonypadlós, egyterű, klimatizált, korszerű 120 méter hosszú HÉV-vonatra, mely teljes egészében felváltja majd szentendrei H5, a ráckevei H6 és a csepeli H7 vonalak elöregedett, 44 éves átlagéletkorú, magaspadlós, nyáron tűzforró kelet-német járműflottáját. Az első vonatok 2023-ban érkezhetnek, a teljes flotta cseréje 2025-ig valósul meg.

A felsoroltakon kívül további változások is várhatók. A H6-os ráckevei HÉV-vonalat teljes egészében felújítják, a megállókat akadálymentesítik, megújul az utastájékoztatás, az állomások környezetét rendezik, P+R parkolókat létesítésítenek, a jelenlegi sebességkorlátozást megszüntetik és ezzel párhuzamosan emelik a járművek sebességét. A H7-es csepeli HÉV-en ugyanezeket a munkálatokat végzik majd el, miközben vonalhosszabbítási tervet is készítenek.

Címkék