Ugyan a naptár szerint már szeptembert írunk, az időjárás még bőven kedvez a kültéri programoknak. A part mentén lévő Kabinban Izraeli Filmhónap veszi kezdetét, a Dömörkapunál Waldorfeszt Nap – Éj címen szerveznek egy szerényebb, de annál tartalmasabb összejövetelt, a Hotel President Budapest rooftopján pedig Szappan Petrával jógázhatunk a lemenő nap sugarainál – ezenkívül esős időre is bőven van tippünk a szeptember 3. és 9. közötti programgyűjtésünkben.

Szeptember 3., csütörtök

A VAN filmzenekar a szeptemberben várható EZ című kislemezét népszerűsíti, amely ráadásul a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmtől független alkotás, és amelyből a Szőke lettél című szám már debütált is. Szeptember 3-án este az új számukat is hallhatjuk a Duna mellett, a hangulatos Pontoonon.

További infók 

Szintén csütörtökön tokaji és balatoni különlegességekből összeállított borkóstolóra invitál minket a Veritas Borkereskedés. A borok mellé friss pékárut is kínálnak, valamint a részvételi díjból 2000 Ft-ot le lehet majd vásárolni az üzletükben.

További infók 

Ismét megrendezik az Izraeli Filmhónapot a Kabinban, ami azt jelenti, hogy szeptember 3. és 24. között minden csütörtökön este 7 órától először egy koncerttel, majd fél 9-től egy filmvetítéssel várnak a parti teraszon. A Duna látványa és a kellemes szeptemberi esték frissessége alapozza meg számunkra a garantáltan hangulatos kikapcsolódást.

További infók 

Szeptember 4., péntek

A TÁP Színház az Utas és holdvilág után szeptember 4-én új darabbal jelentkezik és nyitja meg a Trafó pandémia utáni szezonját, amelynek címe Menedék.

A Menedék egy exkluzív, minden részletében tökéletesen kimunkált világ, ahol mindenki anonim avatárként van jelen. A Nether-nyomozók bejuttatnak egy kémet a Menedékbe, Mr. Woodnutot, akinek végigkísérhetjük ellentmondásos élményeit és kapcsolatát Irisszel, az egyik kislánnyal. Morris nyomozó célja, hogy megtalálja a Menedék alkotóját, rajta keresztül a Menedéket üzemeltető szervert, hogy egyszer és mindenkorra lekapcsolhassa, és ezzel megszüntethesse. A mű olyan kérdéseket feszeget, hogy mi a bűn, meddig mehet el a fantázia, mik a fikció határai és a művészet morális korlátja.

További infók 

Szeptember 4. és 10. között immár 13. alkalommal rendezik meg a Koreai Filmfesztivált, melynek keretein belül 22 különböző műfajú filmet vetítenek le a legújabbak közül, de egyéb programokkal is várják az érdeklődőket a Corvin moziban. A 2020-as rendezvény Moon So-ri színész és rendező munkásságával foglalkozik, emellett bemutat 4 olyan nagy hatású női filmet, melyek az önismeret és az elnyomott vágyak kapcsolatát boncolgatják. Bónuszként megtekinthető lesz Jang Joon-hwan nagy népszerűségnek örvendő 1987: Amikor eljön a nap című filmje is.

További infók 

Péntektől látogatható a Portrait of Humanity 2020 pályázat nyertes fotográfiáit bemutató kiállítás, amely azzal a céllal született, hogy megmutassa, több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt egymástól.

A British Journal of Photography kiadója, az 1854 Media hirdette meg a Portrait of Humanity 2020 nyílt fotópályázatot, amely lehetőséget nyújt a fotográfusoknak megmutatni, hogy mit jelent embernek lenni ebben a zaklatott korban. A világ vezető intézményeiben dolgozó fotószerkesztőkből, kurátorokból és fesztiválrendezőkből álló zsűri harminc képet és három sorozatot választott ki győztesként a több ezer pályaműből, hogy összeállhasson a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható kiállítás.

További infók 

Tekintettel az idei év ismert körülményeire, a Waldorfeszt szervezői úgy döntöttek, hogy a szokásos fesztivál helyett 2020-ban egy valamivel szerényebb, kisebb létszámú, rövidebb szeptemberi összejövetelt rendeznek Szentendrén. Azért nem kell aggódni, programokban így sem lesz hiány. A különböző koncertek, előadások és beszélgetések sora csak a kezdet, részt vehetünk izgalmas workshopokon, ahol többek között megtanulhatunk nemezelni, vagy hennát festeni, de lesz Nap- illetve Holdkelte túra, jóga és mozi is. Mint mindig, a legfontosabb most is egy inspiráló és összetartó közösség megalkotása, ahol ezúttal a tapasztalatainkat és gondolatainkat is megoszthatjuk erről a nehézkes időszakról.

További infók 

Az előző szezon az Edith-ben (egykori Piaf) mindössze kéthetes volt. Arcátlanul optimistán most egy hosszabbal kalkulálnak. A tét – ha lehet – még nagyobb, mint tavasszal. Így a nyitás feladatát most is mesterekre bízzák, mint Cyborg Templar, Mahagonee és Vittorio Waxman.

További infók 

Szeptember 5., szombat

Az áprilisban elhalasztott jótékonysági futóversenyt végül szeptember első szombatján rendezik meg a Budakeszi Vadasparkban. A létszámot a biztonság kedvéért 250 főben határozták meg, de lehet menni családilag, vagy egyénileg, ezen belül rövidebb, illetve hosszabb távra is. A három leghosszabb táv dobogósai ajándékcsomagot, valamint a vadasparkba szóló éves bérletet nyerhetnek. A nevezési díjakból befolyt összeget teljes egészében a vadmacskák élőhelyének védelmére, felkutatásának és életmódjuk tanulmányozására fordítják.

További infók 

A köztudottan magasan fekvő helyszíneket kedvelő Szappan Petra (Petraflow) szeptember 5-én ismét a Hotel President Budapest rooftopján tart jógaórát, ahonnan tökéletesen látszik a lemenő nap utolsó sugaraiban fürdő város. Az eseményen kezdők és haladók egyaránt részt vehetnek.

További infók 

A Kiscelli Múzeum hagyományos nyárbúcsúztató eseményén ismét lehetőséget kapunk bejutni a múzeum különleges, máskor lezárt tereibe, sőt, a kisebbeknek külön zseblámpás kriptatúrát is rendeznek. A programon rész vehetünk még a Ragyogj! – Divat és csillogás című divattörténeti kiállítás utolsó két tárlatvezetésén, parksétán, workshopokon, borkóstolón, maszkfestésen, és végül este a belső udvaron berendezett kertmozi vetítésén. Érdemes körülnézni a lehetőségek között, mert minden korosztály megtalálhatja a számára legvonzóbb ajánlatot.

További infók 

Szeptember 6., vasárnap

A tavaly 15000 indulóval elstartoló Wizz Air Budapest Félmaraton 2020-ban sem maradhat el, ezért szeptember 6-án újra futásra buzdítanak. A lehetőségek tárháza igen tág, a 21,1 km-es, 10 km-es vagy 2,3 km-es távot lefuthatjuk egyénileg, párban vagy akár trióban, ráadásul Budapest legszebb panorámája kísér majd minket.

További infók 

A megújult Normafa Síház minden vasárnap kellemes zenék mellett tart kirakodóvásárt, melyre dizájnerek, kézművesek és iparművészek települnek ki és árulják szebbnél szebb műtárgyaikat. A ház, pedig szörppel, szendvicsekkel és bográccsal szolgál a nézelődőknek. Ez az élménypiac hangulatos program és tartalmas kikapcsolódás így az ősz kezdetén.

További infók

Vasárnap megtekinthetjük Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját is, amelyben egy magányos és mogorva öreg, illetve egy fiatal lány története összeér: mindketten ragaszkodnak a világukhoz, nincs bennük vágy a szabadságra, mert nem ismerik annak lehetőségét. Illetve mégiscsak lehet kiút…

További infók

Egy könnyed vasárnapi program is vár ránk. A Sétaműhelynek hála megismerhetjük a kávéházi kultúra alakulását és sorsát a török időktől napjainkig. A békebeli kávéházak világa bár sokak szerint közismert, de ők mégis tudnak újat mondani a Savoy, a Zrínyi vagy az Astoria történetéből. Tagadhatatlan a kávéházak politikai jelentősége is, így Rákosi és Kádár presszóforradalmáról is szó lesz.

További infók 

Szeptember 7., hétfő

Szeptember 7-én, hétfőn este Gus Van Sant filmjét, a Good Will Hunting-ot nézhetjük meg a Bem Moziban.

A film főhőse Will Hunting még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól.  

További infók 

Szabadtéri kezdő slackline (kötéltánc) foglalkozáson vehetünk részt hétfőnként a Nagyvárad tér melletti Orczy parkban, ahol közös bemelegítés és erősítés után elsajátíthatjuk a sport alapjait. A szakkörvezetők minden résztvevőnek segítenek a gyakorlásban, vagy egyensúlyjavító módszerekkel látják el őket. A részvétel csak 500 Ft, így mindenképpen érdemes kipróbálni, ha érdekel ez a tevékenység.

További infók 

Szeptember 8., kedd

Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című darabját láthatjuk szeptember 8-án a Trafó House-ban. Jelinek Eurüdikéje népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniával küszködik és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival.

További infók 

Szeptember 9., szerda

A bor és a képzőművészet tökéletes párosítás, de ha ehhez még egy kis élő zenét és a budapesti panorámát is társítjuk, garantált a recept egy lebilincselő programsorozathoz. Szeptember 9-én a Nemzeti Galériában helyet kapó Borszerda estéjén kellemes badacsonyi borkülönlegességeket kóstolhatunk a Villa Pátzay Borbirtok jóvoltából, miközben a háttérben a Gyárfás Family Trió jazzstandard feldolgozásait hallgathatjuk egyedi és kreatív előadásmódban. A galériában Halász Rita előadásán, közös beszélgetésen és különböző tárlatvezetéseken vehetünk majd részt.

További infók 

A Józsefvárosi Önkormányzat a Kerékpárosklubbal együttműködve szervez biciklis körtúrát a VIII. kerületben, az Autómentes Szeptember keretében. Több időpontot is meghirdettek, a túra minden alkalommal a Rákóczi térről indul és oda is érkezik vissza. Az első túrát szeptember 9-én, szerdán 17:00-tól tartják. A program célja a biztonságos kerékpározás elsajátítása a városban – akár gyerekekkel is, éppen ezért lassabb tempóval és több megállóval szervezik a körutakat. Aki tud, hozzon saját bringát, de Bubit is lehet bérelni a találkozóponton.

További infók 

Címkék