A közösségi irodák megannyi vállalkozó és induló cég számára jelentenek ideális megoldást, ám a koronavírus-járvány ezen a téren is mindent felforgatott. A COVID-19 előtt a közösségi irodák egyesítették magukban a személyes munkahelyet, a networking találkozási helyet és segítettek a mikrovállalkozásoknak kilépni a „garázscég” állapotból.

A koronavírus-pandémia miatti karantén nem csak a nagy irodaházak, de a közösségi irodák használatát is visszavetette időszakosan. Hónapok teltek el a kezdeti sokk után, és mára mindannyian sokkal bölcsebbek lettünk – például bebizonyosodott, hogy az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett a kisebb közösségi irodák használata még biztonságosabb is lehet, mint a hagyományos irodaházi helyiségek bérlése!

  • Mire figyeljünk közösségi irodában koronavírus-járvány idején? 

A FRoffice budapesti közösségi iroda vezetője szerint a legfontosabb betartani az eddig már hatásosnak bizonyult előírásokat: gyakori szellőztetés, a fizikai távolság tartása, maszkviselés, ha idegenekkel beszélünk, és természetesen az otthonmaradás, ha bárki bármilyen tünetet tapasztal magán.

  • Mit nyújt egy modern közösségi iroda a bérlőinek?
 
A FRoffice coworking irodájában a munkaállomások bérlőinek értékeit széf, riasztó és profi kamerás rendszer védi az egészségük védelme érdekében pedig az kötetlenül variálható elrendezésű, bérelhető munkaállomásokhoz, valamint az elkülönített, bérelhető helyiségekhez igény szerint egy megbízható, szerződött takarító szolgálat általi takarítás is kérhető. 

  • Hogyan segít az egészség megőrzésében egy közösségi iroda? 

Nem csak a mostani, cseppfertőzéssel terjedő COVID járvány miatt, de az egyébként mindennapos fertőzéses megbetegedések továbbadási esélyének minimálisra csökkentése érdekében is fontos a munkaállomások tisztántartása.

Egy modern közösségi irodának praktikus irodabútorokkal berendezett munkaállomásai szükség szerint néhány órára vagy akár egy évre is leköthetők, a kapukódos rendszernek köszönhetően pedig mobilis időbeosztás mellett, akár éjszaka és hétvégén is igénybe vehetők.

 
  • A rendezett, komfortos munkakörnyezetet is magától értetődő kell legyen 

A csendes, sok férőhelyes tárgyalók, a barátságos, 10-20 fő befogadására képes mastermind szobák, a hangulatos coaching helyiségek elhagyhatatlanok a koronavírus-pandémia idején, mert így biztosítható, hogy akik beülnek a tárgyalóba, kellő távolságra lesznek majd egymástól.

A nagyméretű, jól szellőző közösségi helyiség és gépesített konyha, valamint zuhanyzós mosdók teszik teljessé a biztonságot, mivel kiemelten fontos a teljes körű higiénia feltételek biztosítása.

Mivel köhögéssel, vagy tüsszentéssel esetlegesen az eszközökre, bútorokra, számítógépekre került vírus még órákon át életképes maradhat, egy jó coworking iroda ügyel arra, hogy a „közhasználatú” eszközök megfelelő számban kerüljenek kihelyezésre.

 
  • A rendszeres takarítás létfontosságú 

Az irattartók és általában az irodaszerek, továbbá a poharak és evőeszközök más asztalhoz átadásának elkerüléséhez természetesen szükséges a közösségi iroda használóinak felelősségteljes magatartása, valamint az, hogy megállapodás szerint történjen meg az eszközök és bútorok rendszeres időközönkénti alapos tisztítása, fertőtlenítése.

A coworking irodák vezetői nem győzik hangsúlyozni, hogy még a legnagyobb körültekintéssel végzett fertőtlenítés mellett is lényeges az, hogy aki betegnek érzi magát, vagy felső légúti panaszokat észlel magán, az próbáljon meg ideiglenesen inkább otthonról dolgozni!

A járvány leküzdése mindannyiunk közös érdeke, és aki tüneteket észlel magán, azzal tud a legtöbbet segíteni, ha önkéntes karanténba vonul. Inkább bizonyuljon vaklármának az egész, mintsem emberek sokaságát fertőzze meg!